Kalvefilet med potetstabler og konjakk- og peppersaus

Kalvefilet med potetstabler og konjakk- og peppersaus er nok en av mine favorittretter, men det er nok mest fordi konjakk- og peppersaus er min absolutte favorittsaus. Denne retten er garantert en suksess i selskap.

Potetstabler:

Beregn 1/2 -1 bakepotet per pers.

Smør

Krydder etter eget ønske, f.eks. grillkrydder eller annet blandingskrydder

Skjær poteter i tynne skiver. Smelt smør og bland inn ønsket krydder. Her har jeg brukt kyllingkrydder, siden jeg skal bruke potetene til en kyllingrett. Smør en ildfast form med smørblandingen. Hver stabel er 1/2 potet. Legg på de største potetskivene. Smør på smørblanding og legg på de neststørste skivene. Fortsett til alle potetskivene ligger i stabler. Stek litt nedenfor midt i ovnen på 200 grader til potetstablene er gjennomstekte.

Sausen:

20 svarte pepperkorn

1/2 dl konjakk (eller brandy)

1/2 l fløte

2 ss oksefond

1 ss karamellsaus fra flaske

Noen hele, syltede rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen)

2 ss smør

Knus de svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett Cognac, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosépepperkorn. La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.

Kalvefilet:

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. La den ligge i ferdigkjøpt rub før grillingen, så blir den ekstra god. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Om du skal steke den ferdig i ovnen, setter du den inn på 80 grader. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Om du heller vil sous videbehandle kalven, finner du fremgangsmåte HER.

 

Server kalvefilet med potetstabler og konjakk- og peppersaus og valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt brokkoli. Pynt gjerne med litt friske urter også.

 

Kalvefilet med potetstabler og konjakk- og peppersaus
Kalvefilet med potetstabler og konjakk- og peppersaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese