Maqluba – Maqlooba

Maqluba eller Maqlooba serveres i Midtøsten. Det er en deilig risrett med kylling eller lam. Alt kokes i en gryte og snus opp-ned når retten er klar til å spises. Å lage maqluba er enkelt, men det krever en liten innsats med forkoking av kjøttet og steking av grønnsaker før du legger alt i lag.

Kjøttet og kraften:

1-2 kg lammekjøtt med bein, f.eks. lammelår i skiver, avhengig av hvor storspist familien er

2 ss raps- eller olivenolje

2 kanelstenger

8 belger grønn kardemomme

6 laurbærblad

2 ts allehånde

5 nellikspiker

1 ss hel pepper

7 dl lammekraft, f.eks. denne:

1/2 ts gurkemeie

4 ss tomatpuré

4 ts salt

2 ts svart pepper

Brun kjøttet i litt olje, tilsett kraft og krydder tom. nellikspiker og la det koke på middels varme til det er mørt. Tiden avhenger av hva slags kjøtt du har. Det vil trolig ta 1 time eller mer.

Etter at kjøttet er kokt, løft det ut av gryta og sett til side. Bland kraften med gurkemeie, salt, pepper og tomatpuré. Mål hvor mye væske du har og tilsett litt vann hvis du trenger å justere den totale mengden væske for å ha nok til risen (totalt 1,3 ltr). Fargen på kraften skal være dyp oransje, nesten brun.

Auberginen:

2 auberginer ca. 700 g

1/2 ts salt

4 ss raps- eller olivenolje

Del auberginen i skiver, legg dem på bakepapir på en stekeplate, risle olje over og dryss på salt. Stekes midt i ovnen på 230 grader, til de har fått fin farge. Sett til side.

Potetene:

2 store poteter eller 4 små

1/4 ts salt

1 ss raps- eller olivenolje

Del potetene i tynne skiver, legg dem på bakepapir på en stekeplate, risle olje over og dryss på salt. Stekes midt i ovnen på 230 grader, til de har fått fin farge. Sett til side.

Løk og paprika:

1 stor løk

1 stor paprika rød eller oransje

1/4 ts salt

2 ss vegetabilsk olje

Skjær løk og paprika i tynne strimler og fres dem i en stekepanne med litt salt og olje i noen minutter til de mykner. Hvis du bruker andre grønnsaker som f.eks. grønne bønner og gulrøtter, kan du frese dem på samme måte. Sett til side.

Risen:

6 dl basmatiris

1,3 l total væske kokekraften fra kjøttet og ekstra vann

Vask risen flere ganger til vannet som renner av er klart. Sil av og sett til side.

Tomater:

2 tomater, deles i skiver

Nå er endelig tiden kommet til å legge alle ingrediensene i gryta:

Hell 2 ss raps- eller olivenolje i bunnen av gryten og legg tomatskivene, så de dekker bunnen.

Legg i auberginer på samme måte og deretter poteter.

Legg i kjøttet.

Deretter løk og paprika.

Til slutt helles risen over. Klapp den godt ned, og hell  kraften på toppen. Klapp ned igjen med en sleiv for å sikre at kraften dekker risen helt.

Plasser gryten på middels høy varme og la den begynne å koke, det tar ca. 5 minutter

Når den koker, dekk den til og senk varmen. Det er viktig at gryten er godt tildekket Legg gjerne et håndkle på toppen, mellom gryten og lokket. Kok i 50 minutter. Etter 50 minutter, sjekk om risen er gjennomkokt. Om den ikke er det, hellk på mer vann og la den koke litt til. Når risen er klar, slås varmen av og retten får hvile i 5-10 minutter.

Når du er klar til servering, finn et stort fat med høye kanter og legg det på toppen av gryten. Bruk begge hender og snu i én rask bevegelse. La gryten stå opp-ned over fatet i noen minutter, og la tyngdekraften sakte slippe maqlubaen ned på fatet.

Pynt:

1 dl pinjekjerner, som er lett brunet i tørr panne

1 dl finhakket bladpersille

Dryss pinjekjerner og bladpersille over og server.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese