Rødvinskokte oksekjaker med risotto

Rødvinskokte oksekjaker med risotto er en av mine favorittretter fra Italia og har kraftig og god smak av rødvin. Det tar noen dager å lage den, for kjakene ligger i rødvinsmarinade i tre døgn og kokes i ett døgn, men det er vel verdt ventetiden. Det er viktig å bruke en kraftig vin til denne retten.

Oksekjakene:

4 oksekinn på cirka 300 g hver

2 fl rødvin

1 timiankvist

1 rosmarinkvist

10 hvite pepperkorn

2 laurbærblad

5 fedd hvitløk

Rens oksekjakene for hinner og bland dem med rødvin, urter og krydder i en stor gryte. La kjøttet marinere i kjøleskap i tre dager.

Kvelden før det skal spises: Sett gryten i ovnen med lokk på 100 grader og la det stå til 1/2 time før servering.

Om du vil ta oksekjakene i sous vide, kan du legge dem i vakuumpose sammen med krydder, urter og 1/2 l rødvin (eller så mye du får plass til), før du legger den i sous viden på 62 grader i 72 timer.

Risottoen:

2 ss olivenolje

1 finhakket løk

1 pk aromasopp i skiver

300 g arborioris (risottoris)

6 dl kokekraft fra kjakene

6 dl varm oksekraft (eller vann og fond, ev. vann og buljongterning)

20 g smør

50 g finrevet parmesan

Litt finhakket persille og timian

Varm en tykkbunnet kjele og tilsett olje. Fres soppen og løken til løken er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Tilsett vinen og kok til all vin er absorbert, mens du rører jevnlig.

Kok opp kraften i en egen kjele, tilsett kokekraft fra kjakene og hold det varmt. Hell en øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har brukt opp kraften. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes  smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør inn timian og persille rett før servering.

Legg risotto på tallerkener, legg på oksekjake og pynt med friske urter.

Du finner masse spennende oppskrifter på italiensk mat her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese