
Peanøttsausen:
300 g grovhakkede peanøtter 1 glass sataysaus 1 dl ananasjuice Alt blandes sammen, helles i en bolle og pyntes med litt peanøtter og litt knust, tørket chili.
Harissa-ajvar:
25 g harissa 150 g mild ajvar relish 1 finstrimlet vårløk Alt blandes sammen, helles i en bolle og pyntes med litt finstrimlet vårløk.
Maisris:
1 finhakket løk Litt smør 3 dl basmatiris 1/4 ts pepper 1/4 ts salt 1 liten boks mais Vann iht. anvisningen på rispakken Fres løken i litt smør, tilsett basmatiris, pepper, salt og fres blandingen litt til, før vannet tilsettes. Kokes til risen er klar og vannet fordampet. Bland den ferdige risen med mais, før servering.
Gryta:
1/2 kg oksekjøtt i terninger 1/2 kg kyllingfilet i terninger 2 finhakkede fedd hvitløk 2 gulrøtter i terninger 1 finhakket løk 3 ss tomatpuré 8 dl oksekraft (ev. fond eller buljongterning og vann) 1 kanelbark 4 knuste kardemommekapsler (eller 1 ts malt) 1 ts pepper 2 laurbærblader Litt hvetemel til jevning 1 strimlet, rød paprika 1 boks kikerter Revet skall av 2 lime 1 pk. rensede sukkererter, delt i 2 2 finstrimlede vårløk Brun kjøttet i smør i en gryte, før du tilsetter hvitløk, 2 gulrøtter og løk. Brun det videre i noen minutter. Tilsett tomatpuré, kraft, kanelbark, kardemomme, pepper og laurbærblader og la det koke under lokk i 1 time. Ta litt av kraften over i en kopp, rør den sammen med litt hvetemel, for å tykne sausen, og hell den tilbake i gryten. Kok opp for å sjekke om sausen er passe tykk og gjenta ev. prosessen. Tilsett paprika, kikerter, limeskall og sukkererter. Dryss over vårløk ved servering. Sør-afrikansk gryte serveres med elementene i hver sin bolle, så hver enkelt kan blande sammen den mengden av hvert element som passer til seg. Harissa-ajvar er veldig sterkt, så det er lurt å si fra om det, så man smaker på det, før man blander det med resten av maten.
Du finner flere spennende matretter fra Sør-Afrika HER.