A – Å Sous vide (temperatur og tid)

Sous vide er fransk og betyr «under vakuum». Det er en måte å tilberede maten på, hvor maten vakuumeres og legges i vannbad med jevn temperatur.  Siden vann leder varme bedre enn luft, varmes maten fortere enn i ovn på tilsvarende temperatur. Temperaturen i vannbadet er også lettere å holde konstant. Metoden brukes til langsom koking, og gjør underverker for de mindre møre kjøttstykkene. Maten varmes sakte til riktig temperatur, uten at de blir for varme ytterst. Maten blir saftigere og bedre, siden det ikke blir noe væsketap. Siden metoden ikke gir stekeskorpe eller smaken steking gir, brunes ofte maten raskt i etterkant.

Sous vide har blitt veldig populært, også i private hjem. Jeg kjenner ganske mange nå, som enten har kjøpt sous vide eller sous vide-sirkulator, som kan brukes i et hvilket som helst kar.

Alle typer mat som skal i sous vide, har sin perfekte temperatur og tid:

Temperaturer og tider:

RÅVARE:TEMPERATUR:TID:LINKER:
EGG:
Posjert/bløtkokt7515 min
FISK OG SKALLDYR:
Breiflabb5430 minOppskrifter
Kveite5235 minOppskrifter
Laks4525 minOppskrifter
Lutefisk5050 min
Torsk5530 minOppskrifter
Steinbit5035 minOppskrifter
Kamskjell5230 min
GRØNNSAKER:
Bakepoteter843 timer
Gulrøtter8450 min
Maiskolber8440 min
Mandelpoteter841,5 time
FUGL:
Andebryst581,5 timeOppskrifter
Due582 timer
Fasanbryst63,51,5 time
Kalkunbryst615 timerOppskrifter
Kalkunlår633,5 time
Kyllingbryst611 timeOppskrifter
Kyllinglår654 timer
Rype581,5 time
KJE:
Lår584 timer
Bog70
LAM:
Baron542 timer
Carré563 timer
Koteletter562,5 timeOppskrifter
Lår606 timerOppskrifter
Stek5820 timerOppskrifter
Skank6048 timer
STORFE:
Bryst5872 timer
Entrecote573 timer
Haler60100 timer
Indrefilet541 time
Kalvefilet521 timeOppskrifter
Kjaker6272 timerOppskrifter
Mørbrad518,5 timer
Oksestek, langtidsstekt5548 timerOppskrifter
Ytrefilet562 timerOppskrifter
SVIN:
Buklist6536 timer
Indrefilet581,5 timerOppskrifter
Kjaker5824 timer
Pattegris584 timer
Ribbe6024 timer
Ytrefilet
Pulled pork6224 timer
Steik6010 timer
Spareribs6236 timer
VILT:
Elg indrefilet52-541 timeOppskrifter
Elg ytrefilet52-541,5 time
Elgstek584 timer
Hjort indrefilet
Hjort ytrefilet522,5 timerOppskrifter
Hjortelegg5624 timer
Hjortestek573 timer
Reinsdyr indrefilet5440 min
Reinsdyr ytrefilet5445 min
Reinsdyrsteik
Reinsdyr mørbrad562 timerOppskrifter
Rådyr indrefiletIkke anbefalt
Rådyr ytrefiletIkke anbefalt
Rådyrstek587 timer

Du finner oppskrifter på mat laget i sous vide her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese