Svinekoteletter med choronsaus og baconpoteter er deilig søndagsmiddag. Jeg har servert den med Clotildepoteter og ertepuré, men du kan bruke annet tilbehør om du vil. Choronsausen er broren til bearnaisesausen og passer veldig godt til svin. Oppskriften er passe til 4 personer.
Baconpoteter:
800 g minipoteter, delt i små terninger
2 løk, delt i små terninger
Olivenolje
125 g bacon i terninger
1 pose reven parmesan
Risle en ildfast form med olivenolje, legg i poteter og løk og rør godt, så de har fått olje på alle kanter og sett i ovnen på 200 grader til potetene er gylne og gjennomstekte. Rør av og til.
Hell baconet i en annen ildfast form og sett i samme ovn til det er sprøtt og godt. Bland baconet med potetblandingen, dryss over parmesan og la alt steke videre til parmesanen har fått fin farge.
Kotelettene:
250-300 g kotelett per person
Smør til steking
Salt og pepper
Brun kotelettene på høy varme i stekepanne, ca. 3 minutter på hver side og dryss på salt og pepper. Skru ned på laveste temperatur, sett på lokk og la kotelettene kose seg i ca. 5 minutter.
Om du vil grille kotelettene, skjær du noen snitt i fettranden på kotelettene, så de ikke krøller seg under grillingen. Krydre dem med salt og pepper, pensle dem med litt olje på begge sider og grill dem på direkte varme i 2-3 minutter på hver side. Legg kotelettene på indirekte varme når de har fått en fin farge og la dem kose seg der, til de skal serveres.
Ertepuré:
1 pose frosne erter
100 g smør
1 fedd hvitløk
Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.
Choronsaus:
150 gram smør
2 ts tørket estragon
4 ss vann
2 ss hvitvinseddik
1 finhakket sjalottløk
3 romtempererte eggeplommer
2 ss tomatpuré
Salt og pepper
La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.
Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.
Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.
Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og tomatpuréen og bland godt.
Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).
Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten. Pynt med litt frisk estragon.

Du finner mange flere varierte og velsmakende retter med svin fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.