Timballo Genovese

Timballo Genovese

Timballo Genovese eller timpano er en italiensk pastarett, pakket inn i en Pâte Brisée, som er en deig av mel, smør, sukker, salt og vann. Hele herligheten blir bakt i ovnen og det er viktig at pastaen er halvkokt, når du legger den i skallet, for den blir ferdigkokt i ovnen. Oppskriften er passe til 6-8 personer.

Pâte Brisée:

360 gram mel

225 g smør, kaldt og kuttet i små biter

1 ss sukker

1/2 ts salt

5-6 ss kaldt vann

 

Kjør sammen mel, smør, sukker og salt, så du får en småklumpete blanding. Tilsett vann (ca. 5 – 6 ss) til deigen begynner å samle seg. Når deigen har blitt til en ball, deler du den i to, 1 del som er 1/3 og 1 del som er 2/3 av deigen Kjevle begge ut på hvert sitt bakepapir, dekk til med plastfolie og avkjøl i 1 time.

Kjøttboller:

2 fedd hvitløk, finhakket

750 g kjøttdeig eller en blanding av kjøttdeig og svinedeig

2,5 dl loffesmuler eller strøkavring

100 gram revet Pecorino Romano

1,2 dl melk

1 ss hakket persille

2 store egg, sammenpisket

1 ss salt

1 ts nykvernet, sort pepper

Elt sammen alle ingrediensene. Blandingen skal være ganske myk, så sluttresultatet blir kjøttboller som smelter i munnen. Fukt hendene og rull små kjøttboller (ca. 30 gram), som du legger på bakepapir. Det blir ca. 35 kjøttboller. Sett dem kaldt, mens du lager sausen.

Saus:

5 + 5 basilikumblader

2 fedd hvitløk, knust

1,2 dl ekstra virgin olivenolje

1 ss salt

1 ts nykvernet sort pepper

2 bokser knuste tomater

2 ss tomatpuré

Start med å smaksette oljen: Riv 5 av basilikumbladene i to. Hell oljen, basilikumen og hvitløk i en liten panne og la det småputre over svært lav varme i 10 til 15 minutter. Oljen blir velduftende og smaksrik. Sil av og kast hvitløk og basilikum og spar på oljen, som du skal bruke i sausen.

Kok sausen: Bland alle ingrediensene, inkludert den smakssatte oljen, men ikke resten av basilikumen og pølse i en gryte. La det koke i min. 1 time, før du rører kjøttbollene forsiktig inn i sausen. Legg på lokk og la det småkoke i ca. 20 minutter.

Finhakk resten av basilikumbladene og rør dem inn i den kokte sausen.

Montering av Timballo Genovese:

Pâte Brisée

Sausen med kjøttboller

500 g penne eller ziti rigate, kokt halvparten av tiden det står på pakken

4 egg, kokt i 9 minutter og skjært i tynne skiver

3 smaksrike pølser i skiver

450 g revet Pecorino Romano, pluss litt til servering

450 g revet mozzarella

Forvarm ovnen til 200 grader. Smør en 6-liters rund ildfast form med smør eller olivenolje. Legg den største deigen i formen og press den jevnt utover og opp kantene. Hell ca. 4 dl av sausen over i den underkokte pastaen og bland godt. Dekk bunnen av formen med ca. 1/4 av pastaen. Legg en tredjedel av eggeskivene over pastaen, deretter  en tredjedel av pølsebitene over eggene og en tredjedel av kjøttbollene over pølsen. Drypp litt mer saus over kjøttbollene. Dryss en tredjedel av Pecorino Romano og mozzarella over kjøttbollene. Gjenta to ganger til du nesten har fylt formen og fyll opp med resten av pastaen. Kjevle den siste deigbiten, så den dekker toppen av formen og legg den på toppen. Forsegl toppen og bunnen sammen.

 

Stek timballoen i 1 time, til toppen er lys gyllenbrun og la den avkjøles i 30 minutter. Skjær forsiktig rundt kanten, før du hvelver den over på et fat. Skjær i passe store kakestykker og med ev. resten av sausen og litt Pecorino Romano.

 

Du finner flere varierte, spennende og smaksrike matretter fra Italia her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese