Treretters middag med venner

Vi skal ha venner på besøk og lage treretters middag. Når jeg tenker ut menyer, tar jeg alltid hensyn til at jeg vil være så mye som mulig sammen med gjestene. Det gjør at så mye som mulig enten er klart i forveien, så det kanskje bare skal kokes opp eller at det står i ovnen og nesten er klart når gjestene kommer.

Forretten:

Forretten blir enkel, med grillet hvit asparges i parmaskinke. Den serverer vi med et par salatblader fra hagen, hollandaisesaus og revet Holtefjell XO fra Eiker gårdsysteri. Osten minner ganske mye om en parmesan og passer perfekt. Pynten er en basilikumkvast. Du finner oppskriften HER.

Hovedretten:

Den neste delen av middagen, hovedretten består av poteter skåret i tykke staver lagt i langpanna. De smøres på alle kanter med olivenolje og krydres med salt og pepper. I tillegg legger jeg på stilker av timian, skiver av lime og hele fedd med hvitløk. Potetene stekes i 20 minutter på 300 grader og deretter 1 time på 200 grader.

Grønnsakene og sausen er i én miks. Del gulrøtter, persillerot og sellerirot i bittesmå terninger. Skjær maisen av to maiskolber, bland alt i en kjele, legg i en grønnsaksbuljongterning og hell over fløte så det dekker. Kok det på lav varme til grønnsakene er møre. Bland inn masse finhakket frisk estragon og masse tørket estragon, salt og pepper mot slutten av koketiden. Den skal ha en god bearnaiseaktig smak. Når det er ferdig kokt, skal det ha sauskonsistens, men om du synes det er for tynt, kan du tilsette litt lys maizenajevner.

Kalven:

Smør kalven med rapsolje, hvitløk, pepper, salt og timian, før du griller den til den er rosa inni. Du kan gjerne bruke steketermometer, men når du får litt trening, kan du kjenne det på kjøttet når det er passe stekt. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Jeg serverer karamelliserte kastanjer til hovedretten. Det gjøres enkelt ved å spre kastanjer (uten skall) utover et bakepapir strø over masse sukker og la det stå på 200 grader i ovnen til sukkeret har blitt karamell. Det er viktig å følge godt med, så ikke karamellen blir brent. Når det har blitt kaldt, knekkes det fra hverandre og legges i en bolle.

Desserten:

Til den siste retten av middagen, dessert serverer jeg clafoutis med vaniljeis og selvfølgelig en god dessertvin til.

 

Til 4 pers:

3 egg

1 dl sukker

3 dl hvetemel

1 dl kremfløte

1 dl melk

1/2 ts salt

Visp sammen alt for hånd og hell det i porsjonsformer.

Legg på 100 g marsipan i små biter og bær etter eget ønske jevnt utover i formene. Jeg bruker bringebær, kirsebær og blåbær fra hagen denne gangen.

Stek clafoutis på 200 grader til det blir lekkert gyllent. Det tar ca 30 minutter. Serveres med det samme med en god vaniljeis. Du finner oppskrift på min her.

Når middagen er servert, kan du lene seg tilbake og kjenne på den gode stemningen rundt bordet og kose deg med god vin.

Serviset er fra Wedgewood og heter Edme. De fine serviettringene er fra Kalma og jeg har pyntet ekstra med en roseknopp, som gjestene gjerne kan putte i håret eller knapphullet om de vil.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese