1. juledag – den koseligste dagen i jula

Julaften er hyggelig, men 1. juledag er for meg den aller beste dagen i jula. Vi spiser julefrokost fra klokken 12, og den varer helt til klokken 24. Det fine med denne dagen, er at jeg dekker border og legger all maten på fat. Det er litt jobb, men når det er gjort, er det bare å kose seg med den deilige maten, øl og dram, eller vin eller brus, for de som foretrekker det.

Begge sønnene mine gjør det de kan, for å få med seg denne frokosten. Denne gangen trodde jeg vi skulle bli sju til bords og hadde dekket på til det, men klokka 11.30 ramlet det inn tre overnattingsgjester fra Sørlandet, så da ommøblerte vi litt og fikk plass til alle. Jeg beregner heldigvis alltid godt med mat og er forberedt på overraskelser.

Maten:

Noen av rettene til julefrokosten er «hellige», mens andre retter varierer jeg litt fra år til år. Det er alltid sild, men jeg bytter alltid ut minst en av slagene, for å få litt variasjon.

 

Fisk:

I år lagde jeg akevittsild, sild i det grønne, som er min favoritt, tabascosild, som er favoritten til mannen min og nyheten thaisild.

Akevittsild må jeg lage hvert år. Det er pappas yndlingssild og han får alltid med seg et glass når vi bytter julegaver.

Thaisild er årets nyhet. Den smaker godt av kokos og ingefær og er verdt et forsøk.

Syltet laks har vært en del av julefrokosten siden jeg smakte det første gang, for ca. 5 år siden.

Jeg har alltid et fat med røyket og gravet fisk, f.eks. røkt ål, varmrøkt pepperlaks, gravet laks, røkt ørret og rakfisk. Sammen med fisken serverer jeg egg og hjemmelaget hovmestersaus.

Den neste retten lager jeg etter ønske fra mannen i huset, nemlig cabaret med hjemmelaget remulade eller tartarsaus.

 

Kjøtt:

Leverpostei hører med og denne gangen har jeg ikke laget den selv. Jeg steker litt baconterninger og heller over, så blir den veldig fristende.

Jeg steker kalkunbryst på morgenen. Det er enkelt, siden jeg krydrer det med Cemo kyllingkrydder og setter det i ovnen på 125 grader, med steketermometer, så det ikke skal bli tørt. Kjernetemperaturen skal være 65 grader. Leverpostei hører også med.

Som tilbehør til kalkunen liker vi godt hjemmelaget waldorfsalat.

I tillegg har vi alltid litt forskjellig kjøttpålegg, som f.eks. lammerull, tunge, sylte, ribberull og bayonneskinke.

Vi har alltid med rester fra gårsdagens julemiddag. Her er julepølse, ribbe og medisterkaker. Mange foretrekker ribbefett på brødskiva i stedet for smør, så det setter jeg i egen bolle.

Det siste fatet inneholder alltid ost av forskjellig slag. Jeg bruker alltid julebrunost, vellagret edamer og min favoritt, blå Stilton med portvin. Sammen med ostene, severer jeg god kjeks, pepperkaker og syltetøy.

Du finner alle oppskriftene HER.

Med denne rikholdige julefrokosten vil AperitivoMat ønske alle sine lesere en fredfull 1. juledag.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese