Kveitefilet med mandelflak og nydelig smørsaus

Kveitefilet med mandelflak og nydelig smørsaus har en del elementer som skal være ferdige samtidig, så det er litt jobb med den, men det smaker helt nydelig og er virkelig verdt jobben.

Fisken:

800 g kveitefilet med skinn

1/2 sitron

2 finhakkede hvitløksfedd

Litt olivenolje

Salt og pepper

Skjær snitt i kveiteskinnet, og legg skiver av sitron og hvitløk i snittene. Legg kveita med skinnsiden opp i en ildfast form med olivenolje i bunnen. Pensle kveita godt med olivenolje og dryss på salt og pepper. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kveita og stek den på 180 grader til kjernetemperaturen er 50 grader, da er den fortsatt saftig. Det tar ca. 20 minutter avhengig av tykkelsen på kveitestykket.

Mandelpotetpuré: 

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.

Smørsaus:

1/2 fennikel i små terninger

100 g sukkererter i små biter

1 eple i små biter

2 finhakkede sjalottløk

1 fedd finhakket hvitløk

1 hel kardemomme

2 stjerneanis

Litt olivenolje

2 dl eplejuice

3 dl hvitvin

3 dl fløte

100 g smør

1 neve finhakket dill

Salt og pepper

Kok opp lettsaltet vann. Kok fennikelen i ca. 1 minutt, tilsett sukkerertene. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene, sammen med epleterningene i iskaldt vann til de skal brukes. Surr sjalottløk, hvitløk, kardemomme og stjerneanis i olivenolje, til løken er blank. Tilsett eplejuice og hvitvin og kok det ned til det halve. Tilsett fløte og kok til det halve igjen. Rør inn smør. Sil sausen over i en ny kjele og smak til med salt og pepper. Bland litt finhakket dill sammen med epleterningene, fennikel og sukkererter, og rør det inn i sausen ved servering.

Ha 25 g mandelflak på et stekebrett og risle over litt olivenolje. Settes i stekeovnen på 150 grader til flakene gylne og sprø, ca. 10 minutter. Dryss flaksalt og litt finhakket timian over mandelflakene.

Dra skinnet av fisken og server kveitefilet med mandelflak, mandelpotetpuréen og nydelig smørsaus. Det smaker godt med agurksalat til og du finner oppskrift på det her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese