Börek (banitsa) med lammekjøttdeig

Börek (banitsa) med lammekjøttdeig ser kanskje godt ut, men bare vent til du smaker på den. Krydret lammefyll med pinjekjerner og sultanas (ev. rosiner) rullet inn i lag opp på lag med sprø filodeig. Börek kalles også banitsa, burek, bourekas, byrek og zelnik, avhengig av hvor den kommer fra. Du finner denne retten i flere land, bl.a. Albania, Armenia, Bulgaria, Irak, Israel, Jordan, Libanon, Makedonia, Palestina, Serbia, Syria, Tunisia og Tyrkia. Jeg kjøper ferdige flak med filodeig i matbutikken, det pleier å være 12 flak i pakka.

Lammefyll:

2 ss olivenolje

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

600 g lammekjøttdeig (ev. vanlig kjøttdeig)

1,5 ts malt spisskummen

3/4 ts malt koriander

3/4 ts kanel

1/2 ts kajennepepper

3/4 ts paprikapulver

1/2 ts allehånde

1 ts sort pepper

1,5 ts salt

1 dl sultanas (ev. rosiner), grovhakket

1 dl pinjekjerner

2,5 dl Mutti passata (fås på bl.a. på Meny)

1/2 dl vann

Brun pinjekjernene lett i tørr stekepanne, hell dem over i en liten bolle og sett til side. Varm olje i en gryte eller sautépanne og stek løk og hvitløk i 2 til 3 minutter, mens du rører. Tilsett kjøttdeig og brun den, mens du smuldrer det opp, så det blir ganske finkornet. Deretter tilsetter du alt krydderet og brun videre i 1 minutt, under omrøring. Tilsett passata, sultanas, pinjekjerner og vann og bland godt sammen. La det småkoke uten lokk, til væsken reduseres slik at fyllet er fuktig, men ikke vannaktig. Fjern fra komfyren og la den avkjøles litt før neste prosess.

 

 

Yoghurtvask til filodeigen (så den ikke sprekker):

2 ss smør, smeltet

2 ss yoghurt naturell

1 egg, sammenpisket (i en kopp, med en gaffel)

Smelt smøret, rør inn yoghurt og egg og sett til side til det skal brukes.

Monteringen:

12 ark filodeig

2 ss smør, smeltet og avkjølt

Hvite sesamfrø

Yoghurtvask

Lammedeigblandingen

Åpne filodeigspakken og rull ut deigen. Legg det første arket på et bakepapir og smør forsiktig med yoghurtvask (bruk en bakepensel, som du først spruter litt av blandingen utover med og deretter smører det utover). Det trenger ikke å være så nøye. Legg på neste filodeigflak, og pensle med yoghurtvask. Gjenta til du har 4 lag totalt, men ikke pensle den siste.

Legg 1/3 av lammefyllet langs den ene langsiden og rull sammen til en pølse. Det skal ikke være stramt, for da kan filodeigen revne, den er ganske skjør. Lag 3 like pølser.

Spiral: Ta en pølse og rull til en spiral i en paiform, langpanne eller lignende. Fest pølse nr. 2 til den første ved å stappe endene inn i hverandre og fest med yoghurtvask. Gjør det samme med den siste pølse.

Pensle toppen med smør, dryss over sesamfrø og stek i ovnen på 200 grader i ca. 40 min. til böreken er gyllen.

 

Del opp i kakestykker og server gjerne med yoghurtsaus og en frisk salat eller tabouleh,

Yoghurtsaus:

2,5 dl yoghurt naturell

1/4 ts hvitløk, finrevet

1 ss sitronsaft

1 ss ekstra virgin olivenolje

Salt og pepper

Bland sammen og sett kaldt til den skal brukes.

Tabouleh:

Lag bulgur etter henvisning på pakken, men bruk 50 % mer vann så det ikke blir så tørt. Når bulguren har hvilt ferdig, tilsetter du finhakket vårløk eller rødløk, mynte, finhakket persille og rosiner og blander det godt sammen. Hva du tilsetter kan varieres etter smak og behag og det er godt med f.eks. pinjekjerner i også. Pynt taboulten med et litt mynte og limebåter, før du serverer.

 

Du finner spennende matoppskrifter fra alle verdenshjørner HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese