Brun lapskaus

Brun lapskaus er nydelig tradisjonsmat med kraftig og god smak. Ordet stammer trolig fra det engelske lobscouse og ble laget allerede på 1800-tallet. I Nederland heter retten lapskous, mens i Danmark og Tyskland heter det lapskaus, som i Norge. I Tyskland legger de et stekt egg på tppen av lapskausen. Lapskaus kom antagelig til Norge med sjømenn, ble først populært i byene og spredte seg etter hvert til hele landet. Når jeg først lager lapskaus, lager jeg alltid en stor porsjon, som kan fordeles i poser eller bokser og fryses ned til senere og brukes i en hektisk hverdag.

2 kg storfekjøtt, gjerne bog eller annen del av forparten med ben.

1 purre i ringer

1 sellerirot i små terninger

2 persillerøtter i små terninger

4 store gulrøtter i skiver

2 l. vann og ev. litt oksefond

2 laurbærblader

12 store poteter i terninger, gjerne halvparten kokefaste og resten melne, så de jevner krafta

Salt og pepper

1 neve finhakket persille

Del kjøttet i terninger, brun det i smør i små porsjoner. Brun benene også, tilsett laurbærblader og vann og kok alt i minimum 2 timer. Sjekk om det er skikkelig mørt, ta opp benene, riv av ev. restkjøttet og tilsett det i gryta sammen med grønnsakene. Kok i en time til, før du smaker til lapskausen med salt og pepper. Dryss over persille og rør rundt rett før servering.

Lapskaus serveres med flatbrød eller godt brød, for eksempel dette grove grytebrødet, som du finner oppskrift på her.

Du finner flere oppskrifter på tradisjonsmat her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese