Foccacia

Foccacia is a delicious Italian bread, which goes well with soups, stews and tapas (or antipasti as it is called in Italy). It can also be used alone for lunch, filled with e.g. pesto, mozzarella and bacon.

2 ts salt

1 pk tørrgjær

1 kg Tipo 00-mel

6 dl vann

2 desiliter olivenolje

Salt og ev. ønsket krydder

Bland sammen salt med gjær og mel. Tilsett vann og rør deigen raskt sammen uten å elte (foccaciadeig skal være klissete). Ha litt ekstra hvetemel i bollen før du dekker den med folie og setter den til heving i kjøleskap over natten. Smør en ildfast form med 1 desiliter olivenolje, hell i deigen og trykk den godt ut i formen. Lag små hull jevnt over i deigens overflate, og fyll disse hullene med 1 desiliter olivenolje.

Sprinkle over what you want, e.g. sea salt and rosemary. Olives, sun-dried tomatoes, feta cheese and herbs can also be used. Let the bread rise a little before baking it at 220 degrees for 20-25 minutes, or until the bread is just cooked through. Cool on a rack.