Lammebollebiriyani

Lammebollebiriyani er kanskje min favorittrett Sør-Asia og kjært barn har mange navn, f.eks. biriani, beriani, briyani, breyani, briani, birani, buriyani, bariania og beriani. Lammebollebiriyani  har masse smak og løken på toppen er stekt så lenge at den er naturlig søt.

Til serveringen:

100 g cashewnøtter ristes til de er gylne, men ikke brent i tørr stekepanne. Settes til side til det skal serveres.

2 lime skjæres i båter og settes til side til det skal serveres.

Løken som skal serveres på toppen:

3 løk i tynne skiver

1 ss ghee eller smør

1 ss nøytral olje

Varm smør og olje i en stekepanne. Legg i løken og la den brunes på middels temperatur, så mye at den blir karamellisert, uten å bli brent. Rør og av og til og sett til side til den skal serveres.

Kjøttbollene:

500 g lammekjøttdeig

1 finhakket løk

1 egg

1 finhakket chili

1 neve finhakket koriander

2 ss revet ingefær (eller fra tube)

1 ss gurkemeie

1 ss garam masala

1 ss salt

Elt alle ingrediensene godt sammen og lag små boller, som settes på et stekebrett, dekket med bakepapir og 2 ss nøytral olje. Sett bollene inn i ovnen på 200 grader, samtidig som risen begynner å koke, til de får fin farge. Snu dem underveis, så de blir brune rundt hele.

Risblandingen:

250 g basmatiris

Legg risen i kaldt vann i 20 min. Hell av vannet og sett til side.

1 ts svarte pepperkorn

3 grønne kardemomme

1 ss ghee (smør)

1 kanelbark

4 nellikspiker

1 strimlet løk

350 g gresk yoghurt

8 hvitløksfedd, knust

2 ss revet ingefær (eller fra tube)

1 ss malt gurkemeie

1 ss garam masala

2 chili, finhakket

1/3 kopp (55 g) rosiner

Knus pepper og kardemomme i en morter til det er grovt malt. Varm ghee (smør) i en sautepanne eller stor gryte på middels varme og tilsett peppeblandingen, kanel, nellik og løk. Brun det i 10 min. og røe av og til. Løken skal ha litt farge, før du tilsetter yoghurt, hvitløk, ingefær, gurkemeie, garam masala og chili. Kok mens du rører i 2 minutter for å utvikle smak. Tilsett risen og 7 dl vann og la det koke på lav varme til i 20 minutter til væsken er absorbert.

Rør inn rosinene i risen, legg på kjøttboller, sett på lokket og la det stå og hvile i 10 minutter i ettervarmen i ovnen.

Server med cashewnøtter, karamellisert løk, korianderblader, lime og gjerne papadums.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese