Fint grytebrød

Fint grytebrød er både lettvint og godt, men du må beregne litt tid, for det bakes over 2 dager. Du får aller best resultat, om du bruker en støpejernsgryte. Jeg bruker en gryte fra Le Creuset. Fint grytebrød smaker aller best når det er helt nybakt, men er egnet for frysing.

50 g fin sammalt hvete

325 g hvetemel

100 g fin sammalt rug

1/2 ts tørrgjær

1 ts salt

1 ts flytende honning

4 dl kaldt vann

Dag 1:

Rør alle ingrediensene godt sammen. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten, mellom 10 og 20 timer.

Dag 2:

Hell deigen ut på et bakepapir, drysset med mel. Den skal være så klissete at den flyter litt utover. Brett en del av deigen inn mot midten fra 4 kanter. Om deigen fester seg til papiret, bruker du mer mel. Legg siden du har brettet ned mot papiret og legg bollen over, med bunnen i været. La brødet heve i min. 2 timer til.

30 min. før du skal steke brødet setter en støpejernsgryte m/lokk, ca. 24 cm i diameter (som tåler 250 grader), på rist på nederste rille i kald ovn og setter ovnen på 250 grader.

Når brødet er ferdig etterhevet, drysser du gryta med litt mel og legger deigen oppi. Sett på lokket og sett gryta tilbake i ovnen i ca. 30 minutter. Fjern lokket, senk temperaturen til 225 grader og stek i 5-15 minutter, til brødet er gyllent og lekkert. Test om brødet er ferdig ved å banke på det med et par fingre. Lyden er hul, når brødet er klart. Legg brødet over en rist for avkjøling.

Fint grytebrød
Fint grytebrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese