Kalvefilet med bearnaisesaus og båtpoteter

Kalvefilet med bearnaisesaus og båtpoteter

Kalvefilet med bearnaisesaus og båtpoteter er en velsmakende rett, som passer godt til selskap. Du kan lage bearnaisesausen selv, som jeg, eller kjøpe ferdig i butikken. Om du ikke får tak i kalvefilet, kan du bruke annen storfefilet eller svinefilet.

Potetene:

200-250 g poteter per person

Raps- eller solsikkeolje

Salt og pepper

Del potetene i båter og legg dem i en ildfast form og risle over litt olje. Krydre med salt og pepper og stek i ovnen på 250 grader til de får en gyllen, fin farge og er gjennomstekte. Rør et par ganger under stekingen, så de får farge på alle sider.

Kalvefilet:

Beregne 200 – 250 g kalvefilet per person. Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Om du vil grille fileten, bruner du den godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet.

Om du vil bruke sous vide, krydrer du fileten med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legg den i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen eller i stekepanna, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader.

La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Bearnaisesaus:

Denne oppskriften skal være nok til 4 personer, men det pleier å gå masse av den, så jeg dobler den vanligvis.

3 romtempererte eggeplommer

150 gram smør

2 ts tørket estragon

4 ss vann

2 ss hvitvinseddik

1 finhakket sjalottløk

Salt og pepper


La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.

Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.

Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.

Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og bland godt.

Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).

Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten.

Servering:

Server kalvefilet med bearnaisesaus og båtpoteter sammen med valgfrie grønnsaker, f.eks. brokkolini, blomkål, en salat, eller som jeg har gjort her, grillet, hvit asparges.

 

Kalvefilet med bearnaisesaus og båtpoteter
Kalvefilet med bearnaisesaus og båtpoteter

 

Du finner flere hundre spennende oppskrifter på mat fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese