Lutefisk

Lutefisk er tradisjonsmat man enten elsker eller hater. Tilbehøret varierer fra familie til familie, men her er alt du trenger å vite for å lage en perfekt lutefiskmiddag selv. Oppskriften er passe til 4 personer.

Lutefisken:

2 kg lutefisk av god kvalitet, gjerne loin (ryggen). Legg den i en form og strø på rikelig med salt, for å trekke ut væske av fisken og gi den en fastere konsistens. Etter 2-3 timer skyller du fiskestykkene forsiktig med vann. Hell ut væsken som har blitt i formen og smør formen med litt nøytral olje. Legg fisken tilbake med skinnsiden ned, med aluminiumsfolie over. Bak i ovnen på 200 grader. Tiden avhenger av størrelsen på fisken, 20 minutter på store fiskestykker. Ta av folien etter 10 min. Når lutefisken begynner å flake seg på den tykkeste delen, er den klar til servering.

Bacon:

400 g tørrsaltet bacon i terninger

Legg baconet i ildfast form og sett i ovnen på 200 grader. Rør av og til, så det blir brunt og sprøtt. Du kan ev. steke det i stekepanne. Hell baconet i en bolle og ta med stekefettet, som mange liker å helle over fisken.

Ertestuing:

1 boks hermetiske erter

1 ss smør

1,5 ss hvetemel

Salt og pepper

Hell alt i en kjele. Rør det sammen mens du koker opp og la det koke litt. Om nødvendig, kan du bruke stavmikseren litt, men min erfaring er at de fleste slag erter på boks koker litt i stykker av seg selv (det skal være stuing, ikke puré).

Ertepuré:

1 pose frosne erter

100 g smør

Salt og pepper

Kok ertene i smør i 2-3 minutter, til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.

Hvit saus:

2 ss smør

3 ss hvetemel

5 dl melk

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

Ev. 1/4 ts revet muskatnøtt

Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe med litt og litt melk, mens du rører. Kok opp på middels temperatur og rør i noen minutter, så melsmaken blir borte. Smak til med salt, pepper og ev. muskat.

Duppe: 

Duppe er en deilig saus med brunost. Sødmen i denne sausen er super til lutefisken og det salte baconet.

4 ss brunost

3 ss sukker

2 ss hvetemel

3 dl melk

salt

Alt blandes og kokes opp. Server duppen rykende varm.

Poteter :

800 g mandelpoteter eller andre gode poteter

Vask potetene godt, men behold skallet på, siden det hjelper til med å holde dem hele. Kok opp potetene i en kjele med vann, skru ned og la dem trekke rett under kokepunktet til de er ferdige.

Servering:

Server lutefisken med poteter, bacon, saus, ertestuing eller ertepuré, lefser, sennep, sirup og nyrevet, ekte geitost og tyttebær så gjestene selv kan velge hvilket tilbehør de ønsker. Server gjerne med øl og akevitt eller en god vin til.

Lutefisk med ertestuing, bacon, duppe, tyttebærsyltetøy og sennep
Lutefisk servert med ertestuing, bacon, duppe, tyttebærsyltetøy og sennep

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese