Mormors fiskegrateng med revne gulrøtter

Mormor lagde verdens beste fiskegrateng, eller fiskekretteng, som hun sa og det var ikke noe juks med makaroni. Hun serverte den alltid med revne gulrøtter, kokte poteter og smeltet smør. Siden det ofte var morfaren min som fanget fisken, hadde han oppgaven med å rense den for bein og vi fikk 1 kr per bein, hvis vi fant noen, men det gjorde vi nesten aldri.

Fiskegratengen:

400 g hvit fiskefilet

50 g mel

5 egg

2 ts salt

1 ts pepper

50 g smør

5 dl melk

1 ts muskat

1/2 purre i fine strimler

Knust kavring til toppen

Vask fisken, tørk den og kutt den i biter på ca 2,5 x 2,5 cm.

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele og rør inn melet. Spe med melk under omrøring til du får en passelig tykk hvit saus. Rør godt og kok opp mellom hver gang du tilsetter melk, så sausen blir klumpefri og ikke legger seg ved. Tilsett salt, pepper og muskat og rør det godt inn i sausen. La sausen avkjøles litt før du rører inn eggeplommene. Pisk eggehvitene stive. Tilsett fisk og purre i sausen og skjær forsiktig inn eggehviten. Smør en ildfast form og fordel massen utover i formen.

Strø over kavring og sett den i ovnen på 180 grader i ca. 45 min. til 1 time. Server mormors fiskegrateng rykende varm, rett fra ovnen, for da smaker den aller best og helst sammen med de revne gulrøttene.

Gulrøttene:

2 gulrøtter

1/2 sitron, kun saften

1,5 ss sukker

Riv gulrøttene, bland sitron og sukker og bland det med gulrøttene. Jeg synes det smaker ekstra godt når gulrøttene er avkjølt, så jeg setter dem kaldt til de skal serveres.

Mormors fiskegrateng serveres med kokte poteter, revne gulrøtter og ev. smeltet smør.

Du finner flere oppskrifter på norsk tradisjonsmat her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

2 kommentarer om “Mormors fiskegrateng med revne gulrøtter

  1. Jippi, nesten som hjemme hos oss..og hos meg. Jeg hater makaroni i fiskegrateng og har lurt på om det er noe de fant på for å drøye fisken når det var ti unger i familien. Makroni er ikke akkurat noe norske greier.
    Men vi brukte/bruker brødterninger på toppen og noen klatter margarin. Så får man sprø «krutonger». Og gulrøttene ble revet og blandet med eddik/vann/sukker.

Stengt for kommentarer.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese