Surdeigsbrød

Surdeigsbrød er godt og sunt. Dr. Oetker har laget en tørr surdeig, som er enkel og praktisk i bruk og som har lang holdbarhet, uten at den må stelles og pleies. Jeg hever brødet i kurver, som jeg har kjøpt på Clas Ohlson, men du kan heve i vanlig brødformer også.

250 g hvetemel
150 g manitobamel
100 g fullkornshvetemel
1 pose surdeig
100 g yoghurt naturell
3 dl lunkent vann
10 g flaksalt

Elt alt sammen i en kjøkkenmaskin i 10 – 15 min, de 10 første minuttene på middels hastighet og de siste 5 på høy hastighet. Pass på at ikke kjøkkenmaskinen går sin vei, når du kjører på høy hastighet. Den lange eltetiden gjør at brødet blir saftig og holdbart. Den ferdige deigen skal være litt klissete.

1-2 ss rapsolje
Rismel til å drysse i hevekurven eller formen

Smør en stor bolle med oljen, legg i deigen og dekk den til med plastfolie. La deigen heve i romtemperatur i min. 1 time. Om du ønsker kan du også la den langtidsheve over natten, men da må deigen stå kaldere.

Bake ut:

Dryss kjøkkenbenken med litt hvetemel. Del deigen i to emner, som du trekker ut til rektangler. Brett siden nærmest deg mot midten av leiven, deretter bretter du inn sidene og til slutt bretter du inn den øverste delen inn mot midten. Rull til slutt deigen til en tykk pølse og la den hvile 1 minutt. Dryss hevekurver eller former med rismel og legg deigen oppi med skjøten opp. Sett brødene til 2. gangs heving, i romtemperatur i ca. 1,5 time.

Steking av surdeigsbrød:

Sett en stekeplate midt i stekeovnen og en langpanne i bunnen. Varm ovnen på 250 grader med over- og undervarme.  Hell kokende vann i langpannen, løft ut den varme stekeplaten og nå må du jobbe raskt.  

Legg bakepapir på stekeplaten, snu brødene ut av hevekurven og over på stekeplaten. Dryss litt ekstra rismel på brødene og snitt i ønsket mønster med en barberblad, deigsnitter eller en skarp kniv. Jo dypere du snitter, jo bredere blir gropene i mønsteret. Sett brødene i ovnen, skru ned varmen til 220 grader og stek brødet i 15 minutter. Løft ut langpannen med vann og stek brødene i 10-15 minutter til. Brødene skal ha en dyp gyllen skorpe og når du banker med knoken på undersiden. Avkjøl surdeigsbrødet på en rist.

 

Surdeigsbrød
Surdeigsbrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese