Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus

Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus er en tradisjonell rett, som serveres i flere av de nordiske landene.

Svinesteik:

1 svinesteik

1 løk

2 store gulrøtter

Vann

Salt og pepper

I ovnen:

Svinesteiken legges i ildfast form sammen med løk i terninger og gulrøtter i skiver. Hell på vann til et par cm opp i formen dryss på salt og pepper. Sett inn steketermometer, dekk formen med aluminiumsfolie og sett midt i ovnen på 125 grader. Når termometeret viser 70 grader, tar du formen ut av ovnen og øker temperaturen til 225 grader. Sil kraften over i et litermål og bruk det til sausen. Sett steiken inn i ovnen igjen, uten folie og stek videre i 20 – 30 min, før du lar den hvile på benken i 30 min, før du skjærer den opp og serverer.

I sous vide:

Om du vil lage svinesteik i sous vide, kan du krydre steken med salt og pepper og ha den i en vakuumpose sammen med laurbærblad og litt smør. Vakuumer steken og sett den i vannbad på 60 grader i 6 1/2 time.

Ta steken ut av posen og brun den i en panne. La den stå tildekket i 15 minutter før den skjæres opp. Sjyen som har samlet seg i posen kan brukes i sausen.

Brun saus:

2 ss smør

2 ss mel

4-5 dl kraft/sjy eller vann og fond

1 løk i strimler

Salt og pepper

Brun smøret til det er nøttebrunt, før du tilsetter melet og rører hele tiden. Bruk middels varme og kok til det er passe brunt. Ta kjelen vekk fra platen og tilsett halvparten av den varme kraften. Rør godt så det ikke blir klumper, før du tilsett resten av kraften når sausen er jevn. Tilsett løk og kok i 10 min.

Rødkål:

Rødkål finner du flere forskjellige oppskrifter på her.

Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus
Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus

 

Du finner oppskrifter på mat laget i sous vide her og flere oppskrifter med svin her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese