Ytrefilet med kantarell- og sjampinjongsaus

Ytrefilet med kantarell- og sjampinjongsaus er nydelig selskapsmat Gni inn ytrefileten med rub, f.eks. Menys BBQ-rub. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien. Sausen kan også lages dagen i forveien og kun varmes før bruk.

Ytrefileten:

Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i en ildfast form eller legg den på grillen. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Om du vil bruke sous vide:

Ytrefileten legges sammen med frisk timian, salt og pepper i en vakuumpose og legges i sous viden på 56 grader i to timer, før den stekes raskt på alle sider i en stekepanne. Dersom du ikke har sous vide, kan du krydre fileten, brune den i smør i en stekepanne og sette den i ovnen på 100 grader til kjernetemperaturen er 60 grader. La den hvile før den skjæres i skiver. Dersom du ikke har sous vide, steker du den på alle sider i stekepannen, før du legger den i ildfast form og setter den i ovnen på 200 grader til ønsket kjernetemperatur.

Sausen:

1 finhakket løk

2 laurbærblader

1 pk kantareller

1 pk skivet sjampinjong

5 dl fløte

1 ss oksefond

1 ss solbærsirup

Salt og pepper

Kladd smør

Brun løken i smør, sammen med kantareller og sjampinjong. Tilsett fond, solbærsirup, fløte, laurbærblader. Kokes til det får god sausekonsistens og smakes til med salt og pepper. Rør inn litt smør, så sausen blir blank og fisk ut laurbærbladene.

Server ytrefilet med kantarell- og sjampinjongsaus med valgfrie poteter og grønnsaker, men jeg har servert med lilla blomkål og kokte perlepoteter. Du finner mange spennende potetvarianter her.

Ytrefilet med kantarell- og sjampinjongsaus
Ytrefilet med kantarell- og sjampinjongsaus

 

Bloggen har mange spennende oppskrifter med storfekjøtt. Du finner dem her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese