Hvit pizza med bacon og ananas

Hvit pizza med bacon og ananas er ikke så vanlig, men veldig godt. Jeg blir stadig mer glad i hvit pizza og har prøvd meg frem med mange varianter. Hvis pizzasaus er enkelt å lage, kun crème fraîche, hvitløk, salt og pepper.

Start med bunnen. Du finner oppskrift på en deilig pizzabunn her

Topping:

1 boks crème fraîche

1 revet hvitløk, eller hvitløk fra tube

Salt og pepper

1 rødløk i strimler

1 pk aromasopp i skiver

Litt oregano

1 boks ananasbiter

1 pk bacon, strimlet og sprøstekt i eget fett

Bland crème fraîche og hvitløk og smak til med salt og pepper. Fordel blandingen over pizzabunnen. Legg på ost og fordel resten av ingrediensene utover. Stekes litt under midt i ovnen på full guffe til toppen er gyllen.

Hvit pizza med bacon, sopp og ananas
Hvit pizza med bacon og ananas

Du finner oppskrift på mer enn 30 pizzavarianter HER.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Wienersnitsel

Wienersnitsel blir brukt mye i Mellom- og Sør-Europa. Da jeg var liten, var det vanlig å servere det på kaféer og veikroer og syntes det var skikkelig snadder. Det synes jeg fortsatt, men jeg har nok blitt mer avansert når det gjelder tilbehøret. De store kapersene har jeg kjøpt i asiatisk butikk, men du får kapers i litt mindre størrelse i vanlige matbutikker. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
Snitslene:
800 g flatbiff av kalv, eller mørbrad 1 ts salt 1⁄2 ts pepper 2 dl hvetemel 4 egg 5 dl panko eller strøkavring 3 ss smør 3 ss rapsolje 200 g erter (helst ferske eller frosne) 1 ss smør 8 ansjosfileter (frivillig) 2 ss kapers 1 sitron i båter Skjær kjøttet i 4 skiver og bank dem ut til de er 5 mm tykke. Krydre med salt og pepper på begge sider. Finn fram tre dype tallerkener eller boller. Hell melet i den første, visp sammen eggene i den andre og griljermelet i den tredje. Plasser bollene etter hverandre på benken. Dypp en og en kjøttskive først i mel, deretter i egg og til slutt i griljermel, og legg dem med litt avstand på et bakepapir. Varm en stor stekepanne og ha i ca. 1/4 av smøret og all oljen. Når det slutter å bruse, kan du legge i to snitsler og steke dem ca. 3 min. på hver side, til de er gylne og sprø. Legg dem over i en ildfast form og hold dem varme. Gjenta prosessen med de siste snitslene.
Ertene:
Kok opp ertene med litt vann og smør og rør til de er gjennomvarme.
Servering:
Server wienersnitslene med ansjos (om du vil), kapers, sitronbåter, grønne erter og valgfrie poteter. Du finner oppskrift på mange varianter her. Jeg synes også det smaker nydelig med remulade eller hjemmelaget tartarsaus til og det finner du oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rösti (røsti)

Rösti (røsti) er opprinnelig fra Sveits, men spises i flere av de nærliggende landene også. I tillegg har retten flyttet seg, med små lokale variasjoner, rundt omkring i verden. USA har sine hash browns, i Øst-Europa lages det Levivot, latka, bulviniai blynai og potetpannekake. Rösti passer til både kjøtt- og fiskeretter og kan gjerne brukes til lunsj, sammen med en salat.

500 g poteter, skrelt og grovt revet

1 dl revet, valgfri ost

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

2-3 ss smeltet smør

Rösti (røsti)
Rösti (røsti) før steking

   

Legg potetene i et kjøkkenhåndkle og vri ut mest mulig av væsken i potetene. Bland alle ingrediensene i en bolle.

Legg blandingen med skje utover en bakeplate, dekket med bakepapir. Stekes i ovnen på 200 grader, til de er gylne og potetene er møre. Om du ønsker, kan du lage rösti i stekepannen i stedet, enten som disse små porsjonsröstiene, eller som én stor.

Rösti (røsti)
Rösti (røsti)

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Patatas bravas

Patatas bravas er en deilig spansk potetrett, som egner seg både som en del av et tapasmåltid og som tilbehør til kjøttretter, som f.eks. grillmat. Den kan lages på den komliserte måten, med alt fra bunnen, eller på den lettvinte måten jeg har gjort her, som jeg synes smaker nesten like deilig.

500 g poteter

Olje

Paprikapulver (helst den røkte typen)

2 fedd malt hvitløk (fås på tube)

Salt

Pepper

2 pk chilimajones

Finhakket persille

Del potetene i terninger på ca 2 x 2 cm. Hell litt olje i en ildfast form og legg i potetene. Krydre med salt, pepper, paprika og most hvitløk. Risle over litt mer olje, bland godt sammen og sett i ovn på 200 grader til potetene har fått fin farge og er møre.

Bland inn chilimajones og persille. Serveres med en gang.

Patatas bravas
Patatas bravas

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Chinese Takeout Day

Chinese Takeout Day er en dag hvor man egentlig skal kjøpe kinesisk mat og ta med hjem og spise den der, men jeg har et bedre forslag og det er å lage en kinesisk rett selv. Du finner mange velsmakende varianter og noe for nesten enhver smak, HER.

 

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bakt potet med gravlaks og kald rømmesaus

Bakt potet med gravlaks og rømmesaus er en favorittlunsj for meg om dagen. Disse bakepotetene går ekstra fort, for jeg deler dem over på langs og legger dem med snittsiden ned på litt olje i ovnen.

Kald rømmesaus:

3 dl rømme

2 ss finhakket gressløk

2 ss finhakket dill

1 glass rød kaviar

2 ss sitronsaft

Salt

Pepper

Bland alt sammen og smak til med salt og pepper

Gravlaks:

Du kan kjøpe gravlaksen ferdig, eller gjøre som meg, lage den selv. Det er faktisk ganske morsomt, lite jobb, ett døgn i kjøleskapet og masse god smak.

6 ss havsalt

6 ss sukker

2 ss brandy

6 ss finhakket dill

500 g laksefilet i 2 jevnstore stykker

Bland havsalt, sukker, finhakket dill og brandy. Klapp blandingen på begge sider av laksefiletene og legg dem med kjøttsiden mot hverandre (om de har skinn, skal det vende ut). Pakk laksen inn i plastfolie, legg dem i egnet kar, f.eks. en brødform og legg noe tungt over, så den blir liggende i press. Jeg bruker en brødform til, som jeg legger oppa og plasserer noe tungt i den øverste formen. Sett laksen kaldt i 24 timer, og snu den etter 12 timer og legges i press igjen.

Skyll laksen og del den i fine skiver på skrå.

Bakepoteter:

1/2 – 1 bakepotet per pers

Litt nøytral olje

Skyll og vask bakepotetene og skjær dem over på langs. Legg dem med skjæreflaten ned, på et bakepapir rislet med olje, salt og pepper. Stek på 200 grader i ca. 1 time. De er ferdig bakt, når innmaten er myk.

Servering:

Legg en potet med snittflaten opp, legg på laks og hell over sausen. Pynt med friske urter.

 

Bakt potet med gravlaks og kald rømmesaus
Bakt potet med gravlaks og kald rømmesaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Parmesanduchessepoteter

Parmesanduchessepoteter smaker like godt som de ser ut, og passer godt til både kjøtt- og fiskeretter. De kan gjøres nesten ferdige i forkant og kun settes i ovnen rett før middagen skal serveres.

750 g mandelpoteter

2 ss smør

2 dl melk

1 dl reven parmesan

2 eggeplommer

1/2 ts pepper

Kok/trekk mandelpotetene i lettsaltet vann. Pass på at de ikke koker i stykker. Hell av vannet og mos dem. Tilsett smør, melk, eggeplommer, parmesan og pepper. Legg blandingen over i en sprøytepose og lag rosetter på et bakepapir. Stekes i ovnen på 250 grader i 10 minutter.

Parmesanduchessepoteter
Parmesanduchessepoteter

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mammas kalkun med waldorfsalat og fløtesaus

Mammas kalkun med waldorfsalat og fløtesaus smaker veldis godt. Det geniale med retten, er at du lager kjøttet og sausen i samme kjele.

1 kalkunbryst

1 boks rømme

Melk til det akkurat dekker kalkunen

50 g brunost

1 kyllingbuljongterning

3  ss tyttebærsyltetøy

Maisenna

Krydre kalkunbrystet med salt og pepper og brun det i en stekepanne med en god klatt smør.

Legg kalkunen i en kjele. Kok ut av panna med vann. Vannet helles over i kjelen, sammen med rømme, og melk til det akkurat dekker kalkunen. Tilsett brunost, kyllingbuljongterning og  tyttebærsyltetøy. Kok brystet ferdig i sausen. Ta opp og del i skiver. Jevn sausen med maisenna.

Server mammas kalkunfilet med fløtesausen og waldorfsalat, som du finner oppskrift på HER

Mammas kalkun med waldorfsalat og fløtesaus
Mammas kalkun med waldorfsalat og fløtesaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mørbrad av reinsdyr – med denne metoden får du det så mørt at du kan kutte den opp med skje

Mørbrad av reinsdyr er ikke den møreste delen av dyret, men det kan fikses. Mørbraden er fra Finnmark Rein og er kjempeflott og et godt utgangspunkt for masse deilige retter. Vi har vakuumpakket den med olje, krydder og urter og lagt det i Sous viden i 2 timer på 56 grader. Rett før servering har vi gitt kjøttet en rask runde i stekepanna, så det skal få litt farge. Om du ikke har sous vide, kan du brune det i stekepanna og legge det i ovnen på lav temperatur til steketermometeret viser 60 grader.

Kjøttet ligger i en marinade av olivenolje, pepper, timian og laurbærblader.

Server mørbrad av reinsdyr med båtpoteter, rotgrønnsaker og en deilig soppsaus.

 

Oppskrift på rotgrønnsaker finner du HER.

Sausen: 

Jeg bruker alltid brunost i viltsaus, sammen med einerbær fordi jeg synes det gir sausen en fantastisk smak av Norge.

2 løk i strimler

1 boks seterrømme

2 pakker skivet sopp

1 boks kremfløte

2 ts pepper

1 ss knuste einerbær

1 skvulp solbærsirup

50 g brunost

Brun løk og sopp i litt smør. Tilsett seterrømme og kremfløte, einerbær, pepper, solbærsirup og brunost. La det koke til brunosten har løst seg opp og rør så ikke sausen legger seg ved. Smak til med salt og sjekk om sausen trenger mer sødme. Du kan ev. tilsette mer solbærsirup.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur du temperaturen ned til 200 grader og la dem steke så de blir sprø utenpå og myke inni.

Om du heller vil ha kokte poteter eller potetmos til mørbraden, smaker det også godt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vietnamesisk salat med nuoc namdressing

Vietnamesisk salat med nuoc namdressing er frisk og sprø. Det vietnamesiske kjøkken byr på mange smaker og her får du alle i en og samme salat, både surt, sterkt, søtt og syrlig. Denne salaten kan du lage dagen før den skal serveres. Jeg anbefaler at du bruker vietnamesisk fiskesaus i dressingen for best mulig smak.

1 pose reven gulrot (eller riv grovt selv)

1 paprika

1/4 isbergsalathode, finsnittet

1/2 agurk, i små terninger

1/2 rødløk, finsnittet

Alt blandes i en bolle.

Nuoc namdressing:

1 sterk rød eller grønn thaichili

1 fedd revet hvitløk

1 ss sukker

1,5 ts riseddik

1,5 ss friskresset limejuice

1,5 ss thai fiskesaus (nam plah) eller vietnamesisk fiskesaus (nuoc nam)

1,5 ss nøytral olje (solsikke, mais eller peanøtt)

Pepper

Bland alle ingrediensene til dressingen og hell over salaten

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.