Lammefilet med soppsaus

Lammefilet med soppsaus og ovnsbakte poteter er en rett de fleste vil like.

Sausen:

2 pk sopp i skiver

2 finhakkede løk

3 fedd finhakket hvitløk

5 dl fløte

4 ss fond, f.eks. kylling, okse, kantarell eller vilt etter hva du skal servere sausen til

pepper

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok

Potetene:

1 kg kokefaste minipoteter

1/2 dl olivenolje

Salt og pepper

Risle litt olivenolje i en langpanne, legg i potetene, ta på salt, risle over litt mer olje. Sett dem i ovnen på 200 grader og stek til de er myke inni.

Lammet:

800 g lammefilet

Salt og pepper

Smør til steking

Krydre lammefiletene med salt og pepper og brum dem i smør til de er gylne rundt hele. Du kan enten steke lammefiletene ferdig i stekepanna, eller du kan steke dem noen minutter i ovnen på 180 grader (3-4 minutter).

Du finner flere oppskrifter på lam, både tradisjonelle og mer spennende varianter, HER.

 

Lammefilet med soppsaus kan serveres med valgfrie grønnsaker, for eksempel romanesco, blomkål eller brokkoli.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grenadas nasjonaldag

Grenadas nasjonaldag feires i dag. Grenada ligger i Karibia og maten er også farget av det. Du finner oppskrifter på karibisk mat her.

Setsubun

Setsubun er en japansk festival, som feires i dag, med bønnekasting. Bønnene kastes på samme måte som vi kaster ris i brylluper, men bønnene kastes inne i huset, for å rense det. Den tradisjonelle maten denne dagen er sushi rolls som heter ehomaki.

Jeg har aldri lagd ehomaki, men du finner mange andre japanske oppskrifter på japansk mat her.

Den nasjonale tannpinedagen

Den nasjonale tannpinedagen markeres i USA i dag. Hadde det vært i Norge, ville dagen sikkert hett noe så kjedelig som den nasjonale tannhygienedagen.

Uansett vil jeg markere dagen med en link inn i godterienes verden og du finner godsakene her.

National Shortbread Day

National Shortbread Day feires i USA i dag. Det er kanskje ikke så mye feiring, men shortbread har fått sin egen dag.

Mamma har en nydelig oppskrift på shortbread, som jeg gjerne vil dele og du finner den her.

Lohri

Lohri er en populær festival som feirer vintersolverv, nord i India, hvert år. Feiringen består av bålbrenning, festmat, dansing og gaver.

Om du også har lyst til å feire lohri, finner du oppskrifter på deilig indisk mat her.

Ortodoks jul

Ortodoks jul feires i dag. Det ortodokse trossamfunnet, som er den tredje største grenen av kristendommen står sterkt i Hellas, Russland og flere andre østeuropeiske land.

Om du ikke har fått nok julefeiring enda, har du muligheten i dag og du finner juleoppskrifter her.

Den nasjonale osteelskerdagen i USA

National Cheese Lovers Day feires i USA denne datoen hvert år og her er noen fun facts:

  • Det finnes ca. 5000 varianter av ost i verden
  • Det brukes ca. 10 liter melk til 1 kg ost
  • Den tyngste osten noen gang er laget var på 26.089 kg i Canada
  • Den aller mest populære osten i verden er cheddar
  • Verdens eldste ost ble funnet i Egypt i 2018. Den var 3200 år gammel
  • Det finnes en ost som spises på Sardinia, som inneholder levende maggot

Du finner både spennende og mer tradisjonelle oppskrifter med og på ost her.

Tysklands nasjonaldag

Tysklands nasjonaldag eller den tyske enhets dag, har vært nasjonaldagen siden Øst- og Vest-Tyskland ble slått i sammen igjen i 1990.

 

Du finner oppskrifter på mat og drikke fra Tyskland her.

Estlands nasjonaldag

Estlands nasjonaldag feires i dag, som en markering av frigjøringen fra Russland. Dagen feires med festligheter, presidentball, millitærparade og konserter. De spiser den tradisjonelle Kiluvõileib, som er en skive rugbrød med brislingfilet, gjerne med egg og friske urter.

Du finner flere matretter fra Estland her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.