Våren er her for fullt

Våren er her for fullt og i natt er den første natten i år, uten kuldegrader. Det nærmer seg påske og jeg har fått disse vakre blomstene fra Interflora.

Våren er her for fullt
Vårstemning

Serviettene, som henter inn tonene fra blomstene, er fra Step In i Hokksund.
Våren er her for fullt og det kan ikke bli mye bedre enn dette, når vi sitter med morgenkaffen/teen og ser på snøen som smelter 🤩

Du finner mer om interiør her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Elgfilet med sjalottløktarte tartin, smørdampa rotgrønnsaker, potetroser og morell- og kirsebærsaus

Elgfilet med sjalottløktarte tartin, smørdampa rotgrønnsaker, potetroser og morell- og kirsebærsaus er kanskje min viltrettfavoritt. Det er litt jobb med den, men det synes jeg det er verdt.

 

Tarte tartin med sjalottløk:

500 g sjalottløk

3 ss rørsukker

1 ss smør

4 kvister frisk timian

1 ss balsamicoeddik

0,5 ts pepper

0,5 ts salt

1 ss hvetemel

1 pk butterdeig

Rens sjalottløkene og del dem i tommetykke skiver.

Hell sukker i en ildsfast form på ca. 22 cm, f.eks. paiform og smelt det til karamell på 200 grader i ovnen. Ta ut formen av ovnen og rør inn smøret. Tilsett timian, salt, pepper og balsamico. Det spruter litt, så vær forsiktig.

Legg sjalottløkene tett i tett i formen med kuttet ned.

Dryss mel på benken og legg butterdeigplatene så de overlapper hverandre. Kjevle deigen så mye ut, at den er 2 cm større enn formen. Legg deigen over løken og klem den forsiktig ned rundt kanten. Plasser formen midt i ovnen på 200 grader og stek i 25-30 minutter, eller til butterdeigen har hevet og fått fin, gyllen farge.

Ta ut formen og la den hvile et par minutter. Legg et fat over og snu alt på hodet. Løft av formen. Skjær i kakestykker og server.

Potetroser:

Per rose:

1 skive bacon

1 potet i tynne skiver

ønsket krydder

smør til pensling

Legg bacon på en fjøl og fordel tynne potetskiver. Dryss på ønsket krydder eller urter. Husk at baconet gir fra seg salt. Rull sammen, stikk en coctailpinne inn i enden av rullen og plasser potetrosene i en ildfast form, rislet med litt olje. Pensle med smør og sett langt ned i ovnen på 180 grader i ca 40-60 min avhengig av størrelsen på rosen. Pass på at de ikke blir for mørke. Legg ev. over litt aluminiumsfolie på slutten. Ta ut coctailpinnene før servering av potetroser.

Potetroser klare til servering
Potetroser klare til servering

Om du vil se video av hvordan du lager potetrosene, kan du trykke her.

Morell- og kirsebærsaus:

1 glass hermetiske kirsebær

1 glass hermetiske moreller

2 kanelbark

100 g sukker

2 ss revet frisk ingefær

4 dl kraft, ev. vann og fond

2 ss sennep

2 appelsiner, saft og skall av

Brun maisennajevner

2 ts salt

1 ts pepper

Hell kirsebær og moreller i en kjele og kok opp. Tilsett kanel, sukker, ingefær, sennep, saft og revet skall av appelsin. La sausen koke i 1 time uten lokk. Klem på bærene, så de blir myke og godt innkokte. Sil av bærene og kanelbarken, rør inn maisennajevner, til konsistensen er fin. Smak til med salt og pepper.

Smørdampa rotgrønnsaker:

2 persillerøtter, skrelt og delt i terninger

4 gulrøtter, skrelt og delt i terninger

1 purre, finstrimlet

1 god klatt smør

Salt og pepper

Smelt smøret i en kjele, tilsett grønnsakene, litt salt og pepper.

La grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene, men de smaker best når de har litt tyggemotstand.

Elgfilet:

Beregn ca. 200 g elgfilet per person.

I sous vide: Vi har vakuumert kjøttet med timian, olje, pepper og laurbærblader og lagt det i sous viden i 2 timer på 56 grader. Deretter har det fått noen minutter på grillen, slik at det har fått fin stekeskorpe og perfekt kjernetemperatur.

I stekeovn: Om du ikke har sous vide, kan du brune kjøttet i varm stekepanne med olje for å lukke porene. Legge det over i et ildfast form og steke elgfileten i ovnen på 180 grader i 15 min. Ta ut og hvil i minimum 15 min. Sett kjøttet inn i stekeovnen igjen på 90 grader og stek til kjøttet har en kjernetemperatur på 61 grader.

Server elgfilet med sjalottløktarte tartin, smørdampa rotgrønnsaker, potetroser og morell- og kirsebærsaus.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

25. mars og nasjonaldagen til Hellas

Nasjonaldagen til Hellas feires den 25. mars. Feiringen er ganske lik den norske, med barnetog og skolearrangementer over hele Hellas.

Du finner masse spennende oppskrifter på gresk mat her.

nasjonaldagen til Hellas
nasjonaldagen til Hellas

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Terteskjell

Terteskjell er en av oppskriftene som dukker opp når jeg blar i den gamle, håndskrevne kokeboka mi. Terteskjell var en vanlig rett å servere i selskap da jeg var helt ung og kanskje glemt litt av mange. Du finner fortsatt terteskjell i butikkhyllene og de har lang holdbarhet, så det er bare å kjøpe med seg og fylle dem med godsaker, en dag du har lyst.

2 ss smør

2 ts karri

4 dl melk

2 ss mel

Salt og pepper

Frosne grønnsaker, for eksempel erter og gulrøtter

Fiskepudding i terninger

Reker

Litt urter til pynt, f.eks. gressløk, dill eller persille

Lag hvit saus av smør, karri, mel og melk. Smak til med salt og pepper. Tilsett frosne grønnsaker og fiskepudding og la alt bli gjennomvarmt. Rett før servering, tilsettes litt reker. Om du har ferske, smaker det aller best. Du kan også bruke frosne, men til nød kan du bruke lakereker.

Varm terteskjellene litt i ovnen, legg dem på tallerkener, øs oppi sausen med alle godsakene og pynt med litt grønt.

Server terteskjell mens de er gode og varme.

 

Terteskjell
Terteskjell

Du finner flere tradisjonsrike matretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Pakistan feirer sin nasjonaldag

Pakistan feirer sin nasjonaldag i dag. Sjekk hvordan de feirer og få inspirasjon til et deilig, pakistansk måltid her.
Du kan også se andre spennende mat- og merkedager her.

Pakistan feirer sin nasjonaldag
Pakistan feirer sin nasjonaldag i dag.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfiskbiff med linser og gremolata

Tunfiskbiff med linser og gremolata er en sunn og velsmakende rett. Når den er lekkert stekt på grillen med rosa kjerne, får du knapt noe bedre. Om du kun har smakt tunfisk fra boks, kan jeg love at dette absulutt ikke ligner. Jeg serverer den med linser og noe som ligner gremolata, men med litt flere ingredienser. Om du vil imponere gjester, har du en gyllen mulighet med denne lettlagde retten.

Gremolata:

1 finhakket potte dill

1 potte persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 lite glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du steker tunfisken og koker linsene.

Tunfisken rulles i sesamfrø, før jeg tar på salt og pepper. Jeg griller den i ca 4 minutter på hver side og risler over litt sitronolje under stekingen. Det er viktig at den er rosa inni, akkurat som en biff.


Jeg legger linsene på tallerkenen, så tunfisken og til slutt legger jeg på godt med «gremolata».

Tunfiskbiff med linser og gremolata
Tunfiskbiff med linser og gremolata

Du finner flere spennende og varierte retter med tunfisk her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Banankake – min saftige og smakfulle favoritt

Banankake kan være så mangt, men dette er min favoritt. Den er saftig av alle bananene, smaker godt av brunt sukker og kanel og kan gjerne brukes til dessert. Oppskriften fyller en langpanne.

Kakebunn:

6 store modne bananer, knust med gaffel

750 g hvetemel

2 ts bakepulver

2 ts natron

1 ts malt kanel

1 ts salt

340 g smør, romtemperert

400 g sukker

200 g brunt sukker

6 store egg, romtempererte

4 ts ren vaniljeekstrakt

7,5 dl kefirmelk

Visp smøret i kjøkkenmaskin til det er hvitt og luftig. Tilsett brunt og hvitt sukker og pisk videre i et par minutter. Tilsett eggene og vaniljen og pisk på middels høy hastighet til det er blandet. Pisk deretter inn de mosede bananene. Skrap fra sidene med en slikkepott og rør inn de tørre ingrediensene i tre omganger, annenhver gang med melken. Ikke bland for mye, for røren skal bære litt tykk og klumpete.

Kle en langpanne med bakepapir, fordel røren utover og stek i 45-50 minutter på 175 grader. Bruk en pinne for å sjekke om den er ferdig. Kaken er klar, når pinnen kommer ren ut igjen.

Banankaken settes på en rist til avkjøling.

Krem:

500 g kremost naturell

230 g smør, romtemperert

750 melis

2 ts vaniljeekstrakt

Pisk kremost og smør sammen på høy hastighet til en jevn og kremaktig konsistens. Tilsett melis og vanilje og pisk videre på lav hastighet i 30 sekunder, og høy hastighet og i 2 minutter. Fordel kremen på den avkjølte kaken. Avkjøl i min. 30 minutter før servering.

Banankake holder seg noen dager i kjøleskapet, men jeg pleier å dele kaken i passe stykker og fryse den ned uten kremen. Når jeg får uventede kaffegjester, tar jeg den opp, lager krem og når jeg har lagt på kremen, er kaken akkurat tint og klar til servering.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmelaget rekesalat

Hjemmelaget rekesalat er perfekt å lage etter du har servert ferske reker. Jeg skreller dem med en gang vi har spist og noen ganger fryser jeg dem til f.eks. fiskesuppe senere. Andre ganger lager jeg en deilig rekesalat, som smaker mye bedre enn ferdigkjøpt og som alltid forsvinner under neste frokost. Det beste med hjemmelaget rekesalat, er jo at den faktisk inneholder reker og ikke bare noen til pynt på toppen.

4 dl ferdig rensede reker

1 pose majones

1 ts dijonsennep

Litt finhakkede urter (dill, gressløk eller persille)

Sitronsaft

Pepper

Bland alt og smak til med sitronsaft og pepper.

Hjemmelaget rekesalat smaker godt sammen med f.eks. fiskepudding og røykelaks også, eller prøv den sammen med pølse i brød/lompe.

Hjemmelaget rekesalat

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vitello tonnato

Vitello tonnato er en deilig, italiensk rett, som kan brukes til lunsj, forrett eller til et antipastimåltid. Jeg legger den på et fat, så alle kan velge mengde selv, men vitello tonnato kan også legges på asjett til hver enkelt. Om du ikke har kalv, eller har dårlig tid, kan du kjøpe ferdig roastbiff. Det smaker nesten like godt.

1 boks tunfisk i olje

330 g majones

30 g  kapers

4 ts dijonsennep

1 lime, kun saften

Salt og pepper

Kapers

Oliven

Parmesan

Alt kjøres til en jevn masse med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Settes kaldt, mens du tilbreder kalven.

Kalvefileten smøres inn med olivenolje og krydres med salt og pepper og legges 2 timer i sous vide på 54 grader.

Når kalvefileten er klar, kjæres den i tynne skiver, som legges utover et fat, med tunfisksausen over. Pyntes med f.eks. kapers, gode oliven og parmesen.

Jeg serverer vitello tonnato med godt brød til, f.eks. hjemmelagde baguetter.

Vitello tonnato pyntet med kapers, oliven og basilikum
Vitello tonnato pyntet med kapers, oliven og basilikum

 

Du finner masse velsmakende og spennende matretter fra Italia her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook