Hjemmelaget rekesalat

Hjemmelaget rekesalat er perfekt å lage etter du har servert ferske reker. Jeg skreller dem med en gang vi har spist og noen ganger fryser jeg dem til f.eks. fiskesuppe senere. Andre ganger lager jeg en deilig rekesalat, som smaker mye bedre enn ferdigkjøpt og som alltid forsvinner under neste frokost. Det beste med hjemmelaget rekesalat, er jo at den faktisk inneholder reker og ikke bare noen til pynt på toppen.

4 dl ferdig rensede reker

1 pose majones

1 ts dijonsennep

Litt finhakkede urter (dill, gressløk eller persille)

Sitronsaft

Pepper

Bland alt og smak til med sitronsaft og pepper.

Hjemmelaget rekesalat smaker godt sammen med f.eks. fiskepudding og røykelaks også, eller prøv den sammen med pølse i brød/lompe.

Hjemmelaget rekesalat

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vitello tonnato

Vitello tonnato er en deilig, italiensk rett, som kan brukes til lunsj, forrett eller til et antipastimåltid. Jeg legger den på et fat, så alle kan velge mengde selv, men vitello tonnato kan også legges på asjett til hver enkelt. Om du ikke har kalv, eller har dårlig tid, kan du kjøpe ferdig roastbiff. Det smaker nesten like godt.

1 boks tunfisk i olje

330 g majones

30 g  kapers

4 ts dijonsennep

1 lime, kun saften

Salt og pepper

Kapers

Oliven

Parmesan

Alt kjøres til en jevn masse med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Settes kaldt, mens du tilbreder kalven.

Kalvefileten smøres inn med olivenolje og krydres med salt og pepper og legges 2 timer i sous vide på 54 grader.

Når kalvefileten er klar, kjæres den i tynne skiver, som legges utover et fat, med tunfisksausen over. Pyntes med f.eks. kapers, gode oliven og parmesen.

Jeg serverer vitello tonnato med godt brød til, f.eks. hjemmelagde baguetter.

Vitello tonnato pyntet med kapers, oliven og basilikum
Vitello tonnato pyntet med kapers, oliven og basilikum

 

Du finner masse velsmakende og spennende matretter fra Italia her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

 

Lakseburger med tartarsaus

Lakseburger med tartarsaus smaker godt for både små og store burgerelskere og det er sunnere enn burgere av kjøtt.

Lakseburgerne:

800 g fersk laksefilet

4 fedd hvitløk

1 rød chilli, finhakket

1 stor løk, finhakket

1/2 ts muskat

2 egg

saften av 1/2 lime

en god neve fersk persille, hakket

1 ss soyasaus

salt og pepper

Bland alt, unntatt laksen i en blender og kjør det til en jevn masse. Hakk laksen i små biter og bland alt sammen. Stek i smør i stekepannen og det bruk gjerne en stekering, om du har, for å få fin fasong på dem.

Tartarsaus:

1 pose majones

1 ss agurkmiks

3 ss kapers

1 ts engelsk sennep, eller dijon

Litt finhakket persille

Alt røres sammen og smakes til med salt og pepper og settes kaldt til den skal brukes.

Du kan gjerne kjøpe burgerbrød, men hjemmelagde smaker mye bedre og du finner oppskrift på flere varianter her.

Server med salat, tomat, agurk og ovnsbakte poteter, som gjøres slik:

Risle litt olivenolje i en langpanne og legg i minipotetene. Dryss over litt salt og pepper, risler over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og  stekes videre til de er sprø utenpå og myke inni.

Lakseburger med tartarsaus
Lakseburger med tartarsaus og ovnsbakte poteter

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Irish stew

Irish stew er Irlands nasjonalrett og den bli laget på de til enhver tids tilgjengelige råvarer, lam eller får og rotgrønnsaker, som kan variere.
Denne oppskriften er passe til ca. 4 personer, avhengig av hvor mye bein det er i kjøttet.

1,5 kg lammebog eller lår i skiver
1 hodekål i 5 cm biter
8 poteter i store terninger
1 sellerirot i terninger
2 gulrøtter i skiver
4 løk i båter
1,5 l vann
2 ts salt
2 laurbærblader
1 ts pepper
1 neve finhakket bladpersille

Legg alt, bortsett fra bladpersille og krydder i en gryte, hell på vann og kok opp. Fjern skummet, tilsett laurbær, salt og pepper og la det småkoke i minst 4 timer. Smak til med salt og pepper og rør inn persille, rett før servering.

Et alternativ, om du ikke vil passe på gryta, er å legge alt, bortsett fra persille i gryta, sette på lokket og sette hele gryta i stekeovnen på 100 grader i 8-10 timer. Før servering smakes irish stew til med salt og pepper, før du rører inn persillen.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Keema naan (kima nan)

Keema naan (kima nan) smaker sååå godt. Det er nanbrød fylt med lammekjøttdeig. Om du ikke får tak i lam, smaker det godt med vanlig kjøttdeig også. Jeg lager ofte til to dager. Når de er klare for steking, kan de pakkes godt inn, settes kaldt og stekes neste dag. Denne oppskriften er passe til 8 kima nan.

Lag deigen til nanbrødene. Du finner oppskrift her.

Mens deigen heves, lages resten av ingrediensene.

Yogurtdressing:

4 dl gresk yogurt

1 neve finhakket koriander

2 ts hvitløk fra tube eller 4 finhakkede hvitløksfedd

2 ts ingefær fra tube eller 2 cm revet ingefær

1 ts salt

1 ts spisskummen

2 ts sitronsaft

Alle ingrediensene kjøres i blender eller med stavmikser, til en jevn masse. Dekk til og sett kaldt til den skal brukes.

 

Fyllet:

2 løk

800 g lammekjøttdeig

2 ts hvitløk fra tube eller 4 finhakkede hvitløksfedd

2 ts ingefær fra tube eller 2 cm fersk, revet ingefær

1 neve finhakket koriander

2 finhakkede chili (eller mer, om du vil ha den sterkere)

2 store, finhakkede tomater

1 ts kardemomme

1 ts garam masala

2 ss sitronsaft

2 ts salt

Finhakk løk, koriander og tomatene godt og fjern gjerne overflødig væske. Rens og finhakk chili. Elt alle ingrediensene, så det blir en jevn farse. Del farsen i 8 jevnstore biter og rull dem til kuler. Settes kaldt til de skal brukes.

 

 

Topping:

10 ss smør

1 neve finhakket koriander

 

Keema naan
Keema naan
Nanbrødet:

Del nandeigen i 8 jevnstore emner og la de heve i ca. 1 time. Press ut eller kjevl nanemnene ut til runde skiver på ca. 15 cm i diameter. Plasser en kjøttfyllkule i midten av hvert nanbrød, trekk nandeigen rundt kjøttdeigkulen og steng godt igjen.

Press forsiktig den fylte nankulen flat igjen, helst med hendene. Begynn å trykke i midten og jobb deg utover. Aller helst skal vi oppnå skiver på 20-22 cm, som ikke sprekker opp. Men et par småsprekker er ingen katastrofe!

Stek nanbrødene høyt opp i stekeovnen på 300 grader til de får en gyllen fin farge på toppen. Snu dem og stek videre til de får fin farge på den andre siden også.

Smør på toppingen og server med dressingen.

Spis keema naan mens de er varme.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Burger med thaivri

Burger med thaivri er en favoritt her i huset. Med hjemmelagde burgerbrød, smaker det ekstra godt.

Hamburgere:

400 g karbonadedeig

200 g svinedeig

1 egg

1 ss dijonsennep

salt og pepper

Alt eltes godt sammen, formes til burgere og stekes eller grilles

Mangosalsa:

1 rødløk i strimler

1/2 mango i terninger

1 rød chili, finhakket

1 neve coriander, finhakket

Saften av 1/2 lime

Alt blandes godt

Karridressing:

1 pose majones

2 ss rømme

2 ss karri eller mer

Forslag til tilbehør

Osteskiver til å smelte på toppen av burgerne

Salatblader

Avokado

Tomater

Rødløk

Bacon

Ovnspoteter

Du finner oppskrift på flotte burgerbrød HER.

Burger med thaivri
Burger med thaivri

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Søtpotet- og sellerirotpuré

Søtpotet- og sellerirotpuré smaker godt som tilbehør til både fugl, storfe og svin det smarte er at det er både potet og grønnsaker i ett. 

2 søtpoteter

1/2 sellerirot

Fløte, så det akkurat dekker

3 ss kyllingfond 

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 sitron, kun litt av saften

Salt og pepper

Søtpotet- og sellerirotpuré
Søtpotet- og sellerirotpuré

Skrell og del søtpoteter og sellerirot i terninger. Terningene legges i en kjele og dekkes akkurat med fløte. Tilsett kyllingfond og hvitløk og la det koke til terningene er møre. Kjør det til en fin puré og smak til med sitron, salt og pepper.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mongolsk biff

Mongolsk biff er en populær, stekt biffrett, laget i en wok og servert på kinesiske restauranter. Den ble oppfunnet i Taiwan på 1950-tallet, da kinesisk BBQ ble et trendy.

Navnet på retten refererer til mongolsk tilberedelsesmåte, som er rask grilling på høy varme, så selve retten er faktisk ikke assosiert med mongolsk mat.

Du kan også lage den med kylling i stedet for biff, eller om du vil ha en vegetarrett, kan du bytte ut biffen med terninger av fast tofu.

Oppskriften er passe til ca. 4 porsjoner.

800 g biffkjøtt, kuttet i 1/2 cm tykke strimler

3 ss maissenna

2 ss rapsolje

3 fedd hvitløk, finhakket

1 ss finhakket ingefær

1,5 dl lysebrunt sukker

1 dl soyasaus

1 dl vann

4 vårløk kuttet i strimler

1 ts ristede sesamfrø

Salt og pepper

Ris tilberedt eller anvisning på pakka

Fremgangsmåte:

Krydre maisennaen med salt og pepper og snu biffkjøttet i blandingen. Du kan gjerne helle det i en brødpose og riste rundt, så er det enda enklere.

Fres ingefær og hvitløk i oljen i en sautépanne eller gryte. Tilsett soyasaus, vann og sukker, kok opp og rør til sukkeret er oppløst. Hell sausen i et målebeger og sett til side.

Sett pannen tilbake på varmen, tilsett mer olje og brun biffen på alle sider.

Hell sausen tilbake i pannen og rør sammen med kjøttet. La sausen tykne. Tilsett vårløk og fortsett å småkoke til sausen er tykk nok til å dekke baksiden av en tresleiv.

Bre risen utover et fat, hell mongolsk biff over og server gjerne med sauterte eller dampede grønnsaker, som f.eks. bok choy.

Variasjoner:

Om du har lyst på litt variasjon av retten, kan du tilsette tørket thai chili, knuste røde pepperflak eller en skje chilesaus, f.eks. sriracha eller sambal.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hotpot med hjort

Hotpot er en tradisjonell middagsrett fra Storbritania. Hotpot skal stå i ovnen i 4 timer og da passer den seg selv, mens du kan gå på tur, eller gjøre noe annet du har lyst til. Jeg har laget en variant med hjort og den ble en vellykket søndagsmiddag.

100 g smør

900 g hjort, gjerne fra forpart i store terninger

2 hakkede løk

4 gulrøtter i skiver

25 g hvetemel

4 ss worcestershire sauce

500 ml viltkraft, eller vann og fond

4 laurbærblader

900 g poteter i skiver

Brun kjøttet i smør i en gryte, ta ut kjøttet og sett det til side. Stek løken og gulrøttene i samme gryte, dryss over mel og rør rundt. Hell over worcestershiresaus og kraften og kok opp. Rør inn kjøttet og laurbærene. Skru av varmen og legg potetskivene oppa kjøttet. Dryss over salt, pepper og legg på noen klatter med smør. Dekk med lokk og sett kjelen i ovnen på 180 grader i 4 timer.

Fjern lokket, legg på noen klatter til med smør, sett opp varmen til 200 grader og la hotpot stå i ovnen til potetene får en lekker, brun farge.

Hotpot
Hotpot med hjort

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.