Rørte tyttebær et noe av det beste jeg vet til mange slags middagsretter. Det er enkelt å lage og om du har mulighet til å gå ut i skogen å plukke selv, blir de aller best. Jeg putter rensede tyttebær i fryseren og tar dem opp etter hvert som de skal brukes. Du får kjøpt frosne i matbutikkene også, om det er det beste alternativet for deg.
200 g tyttebær
100 g sukker
Rør sammen og server rørte tyttebær til f. eks. ribbe, medisterkaker, stek, viltgryter, kjøttkaker og koteletter.
Du finner masse deilige matretter du kan bruke tyttebær til her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
I dag feirer Østerrike det østeriske flaggets dag. Butikkene er stengt, og dagen er til minne om hendelsene i andre verdenskrig og politiske hendelsene etter krigen. Denne dagen kan de besøke muséer gratis. Det arrangeres også diverse «marsjer for kondisjon» for å øke bevisstheten rundt fordelene med trening og kondisjon.
Østerrike har hentet inspirasjon til mange av matrettene sine fra nabolandene. De er faktisk ikke helt enige om hva som er nasjonalretten, men de fleste sier at det er Wienersnitsel.
Om du har lyst til å være med på feiringen av det østeriske flaggets dag, finner du oppskrift på Wienersnitsel og flere andre velsmakende matretter fra Østerrike her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Samenes nasjonaldag har blitt feiret i Norge siden 1992. Det er en offisiell flaggdag og feires på litt forskjellige måter, gjerne med hyggelige tilstelninger for aktiviteter for barna. Skoler og barnehager har ofte samiske prosjekter dagene i forkant, og på selve dagen har det blitt vanlig med høytidelig feiring og fest. Mange pynter seg med samiske kofter og de spiser god, samisk tradisjonsmat, som f.eks. bidos. Om du også har lyst til å feire litt i dag, finner du oppskrift på Bidos her.
Samenes nasjonaldag har blitt feiret i Norge siden 1992. Det er en offisiell flaggdag og feires på litt forskjellige måter, gjerne med hyggelige tilstelninger for aktiviteter for barna. Skoler og barnehager har ofte samiske prosjekter dagene i forkant, og på selve dagen har det blitt vanlig med høytidelig feiring og fest. Mange pynter seg med samiske kofter og de spiser god, samisk tradisjonsmat, som f.eks. bidos. Om du også har lyst til å feire litt i dag, finner du oppskrift på Bidos her.
Samenes nasjonaldag har blitt feiret i Norge siden 1992. Det er en offisiell flaggdag og feires på litt forskjellige måter, gjerne med hyggelige tilstelninger for aktiviteter for barna. Skoler og barnehager har ofte samiske prosjekter dagene i forkant, og på selve dagen har det blitt vanlig med høytidelig feiring og fest. Mange pynter seg med samiske kofter og de spiser god, samisk tradisjonsmat, som f.eks. bidos. Om du også har lyst til å feire litt i dag, finner du oppskrift på Bidos her.
Kambodsjas nasjonaldag markerer dagen Kambodsja ble uavhengige fra Frankrike i 1953. Dagen feires med festivaler, parader og fyrverkeri over hele Kambodsja.
Maten i Kambodsja er inspirert av nabolandene og de spiser mye ris, fisk, tropisk frukt, supper og nudler. Frankrike har også hatt innflytelse på mattradisjonene, med baguetter som brukes som tilbehør til rød curry.
Kambodsjas nasjonaldag markerer dagen Kambodsja ble uavhengige fra Frankrike i 1953. Dagen feires med festivaler, parader og fyrverkeri over hele Kambodsja.
Maten i Kambodsja er inspirert av nabolandene og de spiser mye ris, fisk, tropisk frukt, supper og nudler. Frankrike har også hatt innflytelse på mattradisjonene, med baguetter som brukes som tilbehør til rød curry.
Koreansk pizza har mye smak, men er ikke sterk, om du ikke velger å bruke mye chili. Jeg bruker bulgogi pizzasaus og rester av koreansk svinenakke, som fyll.
Bulgogi pizzasaus:
1/2 ss brunt sukker
1 ss soyasaus
1 ss vann
1/2 ss risvin
1/4 ts østerssaus
1/2 ts finhakket hvitløk
1/2 ts sesamolje
Bland ingrediensene i en liten kjele, kok opp og la det koke over svak varme i 20 sekunder.
Til tykning av sausen:
1 ts maisenna
1 ss vann
Blandes i en liten bolle og hell det i den kokende sausen under omrøring. Sett sausen kaldt til den skal brukes.
Bunnen:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ts honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer å kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann, ev. juster med mel.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg legger på fyllet.
Kveldskos med soppstuing er en brødskive, ristet som en bruschetta, med en slags soppstuing på. Den passer også godt som en lunsjrett eller en liten middag, om du heller vil det.
Soppstuing:
500 g sopp i skiver, gjerne flere slag
1 løk i ringer eller grovhakket
1 ts finhakket hvitløk
2 ss smør til steking
1 dl fløte
1 ts pepper
2 ts fond (kantarell, grønnsak eller kylling)
1 ss finhakket persille
1 tomat i terninger
Brun sopp og løk i smør. Tilsett hvitløk, tomater, pepper, fløte og fond og la det småkoke i noen minutter til stuingen har tyknet litt. Tilsett persille eller andre urter du har lyst på rett før servering.
Bruschetta:
4 landbrødskiver
2 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
Pensle landbrødet med olivenolje og smør dem med hvitløk fra fedd på begge sider. Legg dem i varm panne til de er gylne og sprø på begge sider.
Kveldskos med soppstuing:
4 skiver bruschetta
Soppstuing
1 pose revet parmesan
Noen basilikumblader
Legg en landbrødskive på hver tallerken, fordel soppstuing over og pynt med basilikum. Sett salt- og pepperkvern sammen med en bolle med parmesan på bordet, så alle kan forsyne seg med ønsket mengde.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Indrefilet av reinsdyr, med soppduchesse, rødvin- og portvinsssaus, portvinsmarinerte kirsebær og rosettkål synes jeg er helt fantastisk. Mye kan også gjøres nesten klart i forveien, så den er fin å servere til gjester.
Kirsebærene:
Ta stenene ut av kirsebærene, legg dem i et rent syltetøyglass og helt på portvin, så det dekker bærene. De skal stå og marinere i 2-3 dager. Portvinen brukes deretter i sausen.
Sausen:
6 sjalottløk
1 ss brunt sukker
3 dl portvin
1 dl rødvin
2 dl viltkraft eller fond og vann
4 ss smør
Salt og pepper
Finhakk og brun sjalottløken, før du tilsetter brunt sukker og lar det karamellisere seg. Tilsett portvin og rødvin og la det koke inn til halvparten av væskemengden. Tilsett viltkraft, kok opp og tilsett smøret. Smak til med salt og pepper og om det trengs mer sødme. Tilsett i tilfelle litt mer brunt sukker.
Indrefilet av reinsdyr:
Reinsdyrfileten saltes og pepres og brunes raskt i grillen og legges deretter høyere opp i grillen i ca. 5 minutter. Pass på at den fortsatt er rød/rosa. Du kan også brune den i en stekepanne, tilsatt litt smør og deretter la den steke ferdig i ovnen på 200 grader, til kjernetemperaturen er 55 – 60 grader.
Kantarellduchessen:
750 g mandelpoteter
2 ss smør
2 dl melk
1/2 ts pepper
2 eggeplommer
300 g tørkede kantareller
Legg kantarellene i vann, så de blir gjennommyke. Ta dem ut av vannet og finhakk dem med en kniv. Bitene må være bittesmå, for at du skal få sprøytet dem ut etterpå.
Kok/trekk mandelpoteter i lettsaltet vann og pass på at de ikke koker i stykker. Hell av vannet og mos dem. Tilsett smør, melk, eggeplommer, pepper og den finhakkede kantarellen. Legg blandingen over i en sprøytepose og lag rosetter på et bakepapir, som stekes i ovnen på 250 grader i 10 minutter.
Rosettkålen smørdampes (som det står på pakken).
Legg rosettkålen (ev. rosenkål) i bunnen, Skjær reinsdyrfileten i skiver og legg den på. Legg soppduchessen på kjøttet. Hell sausen rundt, dander med kirsebærene og en kvast med urter. Jeg har brukt kjørvel.
Indrefilet av reinsdyr
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.