Begersvingenlam – eller kampen om den grønne gørra

Denne italienske retten er min absolutte lammefavoritt. Den smaker fantastisk og den grønne gørra får ingen av oss nok av, så derfor har retten fått dette ikke så veldig tiltalende tilnavnet hos oss.

Litt olivenolje

24 små poteter delt i to

6 gulrøtter i tykke skiver

10 store tomater i båter

3 løk i båter

3 finhakkede hvitløksfedd

3 laurbærblader

salt og pepper

3 dl lammekraft (ev. fond og vann).

1 sitron

Fersk rosmarin

salt og pepper.

Ta litt olivenolje i bunnen av langpanna. Legg i poteter, gulrøtter, tomater, hvitløk, laurbær, salt og pepper. Hell over lammekraft (evt. fond og vann).

Lammet legges på toppen av grønnsakene og gnis inn med saften av sitronen, rosmarin, salt og pepper.

Det hele stekes på 150 grader til steketermometet viser 60 grader. Det tar noen timer, avhengig av størrelsen på lammet. Ta i mer væske om det er behov for det.

Mens lammet koser seg i ovnen, lages den grønne gørra:

1 loff

1 bunt bladpersille

5 fedd hvitløk

100 g revet parmesan

3/4 flaske olivenolje

Kjør innmaten av loffen, bladpersille, hvitløk, parmesan og olivenolje til en jevn masse med stavmikseren. Konsistensen skal være som tykk grøt.


Når kjernetemperaturen på lammet er 60 grader, bres den grønne gørra over. Temperaturen i ovnen økes til 225 grader og så er det bare å vente til den grønne gørra får lekker gyllen stekeskorpe.