Fersk suppe med sur og søt saus og klot

Fersk suppe med sur og søt saus og klot er min absolutte favorittmiddag fra barndommen. Jeg fikk alltid smake til sausen og egentlig trengte jeg hverken suppe eller kjøtt, kun knust potet med den fantastiske sausen. Som voksen er dette fortsatt en stor favoritt, som vi spiser ett par ganger i løpet av året.

1,5 ltr vann

1,5 kg storfekjøtt med bein, f.eks. høyrygg, bibringe eller bog

2 laurbærblader

1 ts salt

1 finstrimlet purre

3 gulrøtter

100 g sellerirot

50 g persillerot

150 g hodekål

Salt og pepper

Kok opp 1,5 vann og legg i kjøttet med bein i så hele stykker som mulig. Kok opp igjen og skum godt av. Dryss over salt og legg i det grønne av purren, finstrimlet. La det trekke under lokk til kjøttet er mørt, ca. 2,5 – 3 timer. Gulrøtter, sellerirot og persillerot skrelles og deles i terninger. 150 g hodekål strimles fint. Tilsett alle grønnsakene i gryta og la alt trekke til det er mørt, i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Mens grønnsakene trekker, sil av ca. 5 dl kraft fra suppen og lag sausen.

Løksaus:

2 ss smør

1 finhakket løk

2 ss hvetemel

5 dl av kokekraften fra kjøttet

Ca. 2 ss eddik

Ca. 3 ss sukker

Salt og pepper

Fres løk i smør til den blir blank. Rør inn hvetemel og spe med kokekraften fra kjøttet. La sausen småkoke i 10 minutter, før du smaker den til med eddik, sukker, salt og pepper.

Når grønnsakene er ferdige, smaker du til suppen med salt og pepper. Server suppen som en forrett med flatbrød ved siden av, reven muskat og eventuelt klot (se oppskrift lenger ned).

Ta opp kjøttet og skjær det i skiver før servering. Server kjøttet med løksaus, kokte poteter og grønnsaker fra suppen.

Klot:

Jeg har vokst opp med klot i suppa. Det er små melboller som kokes med i suppa, helt mot slutten.

1 egg

2 ss vann

1 klype salt

1 ts sukker

litt hvetemel

Pisk egget lett sammen med salt og sukker og rør inn hvetemel til du har en tykk blanding. Lag små boller med en teskje, som dyppes i vann og la klotbollene trekke i kraften til de flyter opp.

 

Servering:

Først serverer du suppen sammen med klot. Deretter legger du kjøttet, med kokte poteter, grønnsaker og løksausen. Jeg lager alltid dobbel porsjon med løksaus, for den er en av favorittene mine fra barndommen og jeg elsker fortsatt å knuse poteter i den.

 

Du finner flere varierte og tradisjonsrike matretter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

3 kommentarer om “Fersk suppe med sur og søt saus og klot

Stengt for kommentarer.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese