Medisterkaker med gammeldags saus og tradisjonell rødkål

Medisterkaker med gammeldags saus og tradisjonell rødkål er noe av det norskeste vi kan servere. Det smaker godt til julemiddagen, men jeg lager dem gjerne på høsten, en stor porsjon, så vi kan fryse dem vi skal ha til jul og spise resten til søndagsmiddagen. Jeg lager også en stor porsjon rødkål og fryser ned mesteparten.

Medisterkakene:

1 kg medisterdeig

3 ts salt

5 ss potetmel

1/2 ts nellik

1,5 ts pepper

1 ts malt muskat

1 ts malt ingefær

2 egg

5 dl melk

4 ss smør til steking

Elt sammen alle ingrediensene unntatt smøret. Form til boller og stek dem brune på begge sider i smør, før du legger dem i sausen, så de får kose seg ferdige der.

Sausen:

2 ss smør

2 ss mel

4-5 dl kraft/sjy eller vann og fond

Salt og pepper

Brun smøret til det er nøttebrunt. Tilsett melet og rør jevnt hele tiden. Bruk middels varme og kok til det er passe brunt. Ta kjelen vekk fra platen og tilsett halvparten av den varme kraften. Rør godt så det ikke blir klumper. Tilsett resten av kraften når sausen er jevn. Kok i 10 minutter og ha eventuelt i andre smakstilsetninger, som f.eks. løk.

Rødkål: 

750 g rødkål i fine strimler
2 epler, skrelt og delt i små terninger
1 ts salt
2½ dl kjøttkraft
2 ts eddik, 7 %
2 ts sukker
Legg kål og epler lagvis sammen med salt i en kjele. Tilsett kraft og eddik, kok opp og la det trekke i minimum 1 time. Rør godt innimellom og smak til med sukker og ev. mer eddik på slutten.

Medisterkaker med gammeldags saus og tradisjonell rødkål
Medisterkaker med gammeldags saus og tradisjonell rødkål

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese