Pære Belle-Hélène

Pære Belle-Hélène (Poires Belle-Hélène) er en tradisjonsrik dessert med kokte pærer med varm sjokoladesaus og vaniljeis.

6 pærer

6 kuler vaniljeis

30 g mandelspon (ev. hakket mandel)

Sirup:

1 l vann

140 g sukker

1 vaniljestang (ev. ekstrakt eller pulver)

Revet skall av 1/2 sitron

Revet skal av 1/2 appelsin

1 stjerneanis

Skrell pærene, men ikke kast skrellet.

Kok opp vann, sukker, vaniljestang delt i to og frøene skrapt ut (frøene skal også være med) i en kjele, stjerneanis, pæreskrell og sitron og appelsinskall. Kok opp, tilsett pærene og kok forsiktig i ca. 20 minutter under lokk. Slå av varmen og la pærene avkjøles i sirupen.

Ta ut pærene og sil sirupen, som skal brukes til  sjokoladesaus.

Sjokoladesaus:

70 g sirup etter pærekokingen

30 g fløte

70 g mørk sjokolade

Varm sirupen og melk i en kjele, del sjokoladen i mindre biter og legg den også i kjelen. Varm langsomt opp, på svak varme mens du rører jevnlig, til du får en jevn saus.

Sett pærene på en tallerken eller i en bolle, tilsett en kule vaniljeis og server varm sjokoladesaus til. Den bør helles over av hver enkelt gjest.

Dryss over mandelspon eller hakket mandel og kos dere.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Soppdagen

Soppdagen markeres i USA i dag. Fersk sopp er tilgjengelig hele året i matbutikkene og antall varianter som selges har økt. Om du plukker sopp selv, er det viktig å være sikker på at de man plukker kan spises. Det finnes ca. 100 spiselige sopparter i Norge og ca. 60 arter som er direkte giftige.

 

Du finner oppskrifter med kantareller her, sjampinjong her, aromasopp her, shitake her og trøfler her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale carbonaradagen

Den internasjonale carbonaradagen markeres 6. april hvert år. Carbonara er en deilig pastasaus som varmt kan anbefales i dag. Det er ikke så mye jobb med den heller.

Du finner oppskrift på pasta carbonara her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Whole Grain Sampling Day

Whole Grain Sampling Day markeres i USA i dag. Denne dagen oppmuntres folk til å bruke fullkorn i kostholdet. Fullkorn inneholder næringsstoffer som protein, fiber, B-vitaminer, spormineraler (kobber, sink, jern og magnesium) og antioksidanter. Et fullkornrikt kosthold reduserer risikoen for hjertesykdom, diabetes type 2, overvekt og enkelte former for kreft.

Du finner oppskrift på grove brød og rundstykker her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Biffwok

Biffwok smaker nydelig og når kjøttet marineres i natron, blir det fantastisk mørt.

Marinade:

2 finhakkede hvitløksfedd

1 finhakket chili

1 cm finhakket fersk ingefær

2 dl hoisinsaus

2 dl soyasaus

1 ss sesamolje

2 dl ketjap manis

1 ts natron

Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle og tilsett 500 g storfekjøtt i strimler, gjerne over natten, men minimum 1 time.

Saus:

2 finhakkede hvitløksfedd

1 finhakket chili

1 cm finhakket fersk ingefær

2 dl hoisinsaus

2 dl soyasaus

1 ss sesamolje

2 dl ketjap manis

Rør sammen alle ingrediensene og sett til side.

Wokingen:

2 store løk i båter

1 stor paprika i strimler

2 gulrøtter i strimler

1 pk shitakesopp i strimler

1 bok choy i strimler

2 vårløk i strimler

En neve cashewnøtter

Brun kjøttet og shitakesopp på høy varme i en nøytral olje. Ta kjøttblandingen ut av pannen og sett det til side. Stek løk, gulrøtter i den samme pannen og rør hele tiden til de har fått varme, men fortsatt har tyggemotstand. Tilsett kjøttblandingen og sausen og kok opp, før du rører inn paprika, bok choy, vårløk og nøtter og serverer. Server biffwok med ris eller nudler, kokt etter anvisning på pakka.

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Clams on the Half Shell Day

Clams on the Half Shell Day, feires 31. mars. Enkelt forklart betyr det at de feirer åpnede skjell som serveres på det nedre skjellet.

Du finner deilig oppskrift på østers her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gresset-er-alltid-brunere-på-den-andre-siden-av-gjerdet-dagen

Gresset-er-alltid-brunere-på-den-andre-siden-av-gjerdet-dagen feires i USA 30. mars hvert år. Dagen skal minne folk om å sette pris på det de har i stedet for å fokusere på det andre har. Du kan jo bruke dagen til å tenke igjennom de gode tingene i livet og at gresset ikke nødvendigvis er grønnere på den andre siden av gjerdet.

Jeg benytter dagen til å reklamere litt for norsk tradisjonsmat, som du finner i mange varianter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cheesesteak Day

Cheesesteak Day markeres i USA 24. mars hvert år siden 1930. Denne klassiske retten kommer fra Philadelphia og er signert Pat Olivieri, eier av Pat’s King of Steak.  De solgte egentlig pølser, men en taxisjåfør som fikk servert sandwichen med biff og litt løk, ble så begeistret at han foreslo at de skulle slutte med pølser og i stedet selge Cheesesteak Sandwich.

Utenfor Philadelphia er sandwichen kjent som «Philly Cheesesteak».

Om du også har lyst til å markere Cheesesteak Day, finner oppskrift på en variant, som passer både som lunsjrett og som en koserett til kvelden her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Appelsin og sitrondagen

Appelsin og sitrondagen har vært markert 3. torsdag i mars siden 1920 i forbindelse med at klokkene i St. Clement Danes kirke ble velsignet og kranset med appelsiner og sitroner. Barna som deltok fikk en appelsin og en sitron. Siden det har barn og kirkemenn også spilt sangen på håndklokker og i 1921 deltok mer enn 600 barn på arrangementet. Tre år senere deltok 800 barn og etter hvert har appelsin og sitrondagen blitt en nasjonal feiring i USA.

Du finner oppskrifter på velsmakende mat og drikke med appelsiner her og med sitroner her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bol Renversé

Bol Renversé betyr omvendt bolle og er en kyllingrett fra Mauritius. Alle ingrediensene fylles i en bolle, som deretter snus over på en tallerken. Denne oppskriften er passe til 2 pers.

Saus:

1 ss maismel

2 ss soyasaus

4 ss østerssaus

2 ss kinesisk risvin

1 ss sesamolje

1/2 ss pepper

3 ss rapsolje

Rør sammen alle ingrediensene til sausen og sett til side.

Woken:

300 g kyllingbryst i strimler

75 g shitakesopp

1 gulrot

1 løk

2 hvitløksfedd

125 g minimais

6 argentinske villreker (ev. scampi)

1 bok choy

Brun sopp og kyllingbryst i litt olje i en wok. Tilsett gulrot, løk og hvitløk og wok videre til løken blir blank. Tilsett sausen og minimais og kok opp. Rør inn villreker og bok choy og la det kose seg under lokk til rekene er klare (tiden avhenger av om rekene er kokt eller rå, når du tilsetter dem.

Montering:

2 egg stekt på lav varme i litt rapsolje

Woken

Basmatiris til 2 pers, laget etter anvisning på pakken

Legg egget forsiktig i bunnen av en liten bolle og hell på et par rause øser fra woken. Fordel ris på toppen og klapp den flat. Legg en tallerken på toppen og snu raskt, så egget kommer øverst. Server Bol Renversé med det samme.

Bol Renversé
Bol Renversé

 

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.