Spis nudlene dinedagen

Spis nudlene dinedagen eller “Eat Your Noodles” Day markeres i USA i dag. Nudler sies å være laget i over 4000 år og forgjengeren til den europeiske pastaen.

De vanligste formene for nudler er eggnudler, sobanudler, ramennudler, risnudler, udonnudler, shiratakinudler, somennudler, harusamenudler, tokorotennudler og hiyamuginudler.

Du finner mange oppskrifter med nudler her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon

Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon smaker kjempegodt og er en av mine favorittretter med laks. Du kan selvfølgelig erstatte laksen med annen rød eller hvit fisk eller kanskje med fiskepudding.

Laks:

Beregn 150 – 200 g laks per pers.

Fiskekrydder

Laksen krydres med fiskekrydder, legges i smurt, ildfast form og bakes i ovnen på 180 grader i 10 min.

Baconterningene brunes i stekepanne eller legges i ildfast form og settes i ovnen på 200 grader til de er brune.

Saus:

4 sjalottløk, finhakket

1 liten, finhakket fennikel

1 eple, skrelt og finhakket

2 ss  pastis, pernod eller annet anisbrennevin

1 dl hvitvin

2 dl fløte

1 ss kyllingfond

Fres løk og fennikel i smør, til løken er blank. Tilsett eple og la det frese videre i 5 minutter, før du tilsetter vinen og la den koke inn. Tilsett pastis, fløte og kyllingfond og la det småkoke i 5 minutter. Kjør blandingen jevn med en stavmikser.

Ertepuré:

1 pose frosne erter

100 g smør

1 fedd hvitløk

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender og smak til med salt og pepper.

Server laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon med valgfrie poteter. Du finner mange spennende og velsmakende varianter her.

Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon
Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Saus med masse estragon

Saus med masse estragon er perfekt tilbehør til både kylling og biff. Den er enkel og rask å lage også.

3 store sjalottløk

1 fedd hvitløk

Litt smør til steking

1 ss kyllingfond

1/3 ltr fløte

1 neve finhakket frisk estragon

Salt og pepper

Løken og hvitløken kuttes fint og stekes gyllent i smør. Tilsett kyllingfond, fløte og estragon. Kokes ned til fin sausekonsistens. Smak til med salt og pepper.

Saus med masse estragon
Saus med masse estragon

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende e-postadressen din hit. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bondens dag

Bondens dag feires i Myanmar i dag. Bønder over hele verden gjør at vi får mat på bordet og det er hyggelig at Myanmar ærer dem litt ekstra i dag.

Om du har lyst til å hedre bøndene litt ekstra i dag, du også, finner du mye god mat, basert på produkter fra bøndene, både frukt, grønnsaker og kjøtt her.

Hvis du har lyst til å hedre bøndene i Myanmar, finner du oppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Stua i 2. etasje

Stua i 2. etasje har blitt en koselig hule, hvor vi ofte sitter med et glass vin, eller en drink.

Da barna bodde hjemme, var dette stua deres og den ble stort sett brukt til TV-titting eller besøk av venner. Da sistemann hadde flyttet ut, pusset vi den opp og kjøpte nye møbler.

Skapene fra Ikea gjør at ikke bøkene blir så fort støvete. Det er hyllen Billy, som har vært i mange år, med tilhørende dører.

Lampa fra Hadeland, hadde jeg ønsket meg i flere år og det var stor stas, da den endelig hang oppe. Vi har tilsvarende i taket i trappa, men med kun én kuppel.

Lampa i stua i 2. etasje
Lampa i stua i 2. etasje

 

 

Det er hyggelig med gamle, arvede ting i huset og åket, den gamle vinballongen og tralla er koselige elementer i stua.

 

 

Stua i 2. etasje
Stua i 2. etasje

 

Du finner bilder fra flere av rommene våre HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fjærkredagen

Fjærkredagen markeres i USA i dag. Fjærkre finnes i mange varianter og kan brukes til mye forskjellig. Du finner masse både tradisjonelle og spennende og varierte oppskrifter på bloggen:

And, gås og kalkun eller Kylling og høne

 

 

 

Krabbekjøttdagen

Krabbekjøttdagen markeres i USA i dag. Krabbe er en av mine favoritter fra havet og kan brukes både naturell og i forskjellige matretter.

 

Du finner oppskrifter med krabbekjøtt her.

Snacksdagen

Snacksdagen markeres i USA i dag. Snacks kan være så mangt og du kan både kjøpe det ferdig og lage selv. Du finner oppskrifter på litt forskjellige former for snacks her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingtagine med couscous

Kyllingtagine med couscous er en av mine favorittretter fra Afrika. Mye av maten i Nord-Afrika er laget i en tagine, som er en slags leirkrukke med et konisk lokk. Det fine med denne er at den kan settes direkte på åpen varme (f.eks. grillen). Om du ikke har en tagine, kan du bruke en stor gryte. Denne taginen er laget med kyllingfilet, men du kan bruke andre kjøttslag, som f.eks. lam, storfe, kamel eller antilope.

Denne oppskriften er passe til 4 pers.

Kyllingtagine:

4 ss nøytral olje

2 løk i strimler

4 fedd hvitløk, finhakket

4 kyllingfileter i litt store biter

1 boks kikerter

3 gulrøtter i skiver

1/2 pk sopp i skiver

Tørkede frukter, f.eks. dadler, fikener, aprikos og rosiner

1 knivsodd kajennepepper

1 cm. fersk, reven ingefær

Litt safran

1 kanelbark (eller 1 ts vanlig kanel)

1 ss Raz el Hanout

Salt og pepper

1 neve med finhakkede, ferske tomater

Litt kyllingkraft

Saften av 1 sitron

1 plante finhakket koriander

Varm oljen helles i taginen og fres løken sammen med soppen i noen minutter. Legg i kyllingfileten og brun den på alle kanter, før du tilsetter alt bortsett fra fersk koriander.

Alt røres sammen og nå gjør resten seg selv. Setter på lokket og fyll kaldt vann i det lille rommet på toppen. Dette gjør at når fuktigheten fra maten fordamper, kjøles den ned i lokket og renner tilbake i maten. Vi sjekker av og til at det ikke koker tørt og fyller ev. på mer kraft om det ikke er fuktig nok. Denne retten blir nesten bedre jo lenger den får koke. Om du bruker kjøtt fra forpart av f.eks. lam, må den stå lenge, gjerne 2-4 timer, mens kyllingfilet er ferdig etter ca. 30 min.

Couscous:

2,5 dl couscous

1 ss olivenolje

1 ss kyllingfond

3 dl vann

1 neve rosiner

1 pk pistasjnøtter (ev. pinjekjerner)

2 vårløk i strimler

1/2 dl granateplekjerner

1 ss finhakket mynte

1 ss finhakket koriander

Fres couscousen i litt olje, hell på vann og fond og kok opp. Rør rundt og la det stå i ro til vannet har trukket inn. Rør inn resten av ingrediensene og server mens det fortsatt er varmt.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Canada Day

Canada Day – Fête du Canada feires 1. juli hvert år, til minne om sammenslåingen av United Canadas, Nova Scotia, and New Brunswick. Dagen feires med parader, konserter, karneval, markeder, piknik og fyrverkeri.

Maten fra Canada er variert og det er store forskjeller etter hvor i landet du befinner deg. Av matretter, kan gul ertesuppe, fricot (frikasse), koldttallerken (oppskåret pålegg), figgy duff (en pudding), Halifax donair (en variant av gyros) og Jiggs dinner (en kjøttrett med tranebærsaus). De har også lange tradisjoner for tykkbunnet pizza, som helst nytes med kald øl. En annen pizzavariant som er vanlig i Canada, er pizza-ghetti, som er pizza med spagetti oppa.

Du finner oppskrifter på mat fra Canada her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.