Rådyrstek med fløtegratinerte rotgrønnsaker og eple- og portvinssaus

Rådyr er noe av det aller beste jeg vet, men det er ikke så lett å få tak i om du ikke kjenner en jeger. Du kan bruke denne oppskriften på reinsdyr også.

Rådyrsteken:

1 kilo surret rådyrstek

2 ss olje

2 ss smør

1 hvitløksfedd

2 stilk timian

1 ts salt

1 ts pepper

Varm opp stekeovnen til 125 grader.

La rådyrsteken ligge i romtemperatur i ca. 30 min. før du skal steke den. Krydre rådyrsteken, varm opp en stekepanne med olje og smør til middels høy varme og brun rådyrsteken på alle kanter. ​Legg steken i en ildfast for, legg i timianstilken og hell smørblandingen over. Sett rådyret i ovnen på 125 grader, bruk steketermometer og la steken stå til ønsket temperatur. Jeg foretrekker medium minus, som er 54 grader. Medium stekt er 60-65 grader og medium pluss er 70 grader. Det tar ca. 2- 3 timer. La rådyrsteken hvile i noen minutter før du deler den opp.

Fløtegratinerte rotgrønnsaker:

400 g poteter

200 g sellerirot

300 g gulrot

2 persillerøtter

5 dl fløte

2 hvitløksfedd, finhakket

2 stilker frisk timian

1 ts salt

1 ts pepper

Revet ost

Skrell og skjær alle grønnsakene i jevne tynne skiver og legg dem i en ildfast form. Bland fløte, hvitløk, timian, salt og pepper og hell blandingen over potetene. Gratiner grønnsakene ved 180 grader i ca. 30 minutter, før du drysser over reven ost, gjerne vellagret og gratinerer videre til grønnsakene er møre. Tiden vil variere noe etter størrelsen på grønnsaksskivene.

Eple- og portvinssaus:

5 dl eplejuice (ikke fra konsentrat)

4 ss portvin

4 ss viltfond

2 ss vellagret balsamico

1 ts timian

2 ss sukker

1 løk, finhakket

2 ss smør

Kok eplejuice, portvin, balsamico, timian og løken i en liten gryte, til væskemengden er halvert. Det tar ca. 20 minutter. Sil av løken og smak til med sukker og viltfond. Rør inn smøret og hold sausen varm til den skal serveres. Det er viktig at den ikke koker etter at smøret er tilsatt.

Server rådyrsteken med fløtegratinerte rotgrønnsaker og eple- og portvinssaus og pynt med litt frisk timian. Det smaker nydelig med stekte kantareller og rosenkål med baconterninger til også. Vi gjorde det neste dag, siden vi hadde rester. Du finner oppskrift på rosenkålen her. Kantarellen brunes i smør med litt salt og pepper.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese