Sylte

Sylte er et av favorittpåleggene mine og den hører helt klart til julefrokosten vår. Det er ganske morsomt å lage selv og du får kjøpt buklist i ferskvaren på f.eks. Meny.

1 kg buklist

1 finhakket løk

3 ts salt

1 ts pepper

1 ts malt nellik

0,5 ts malt allehånde

1 ts malt ingefær

3 ts gelatinpulver

Bland løk, salt, pepper, nellik, allehånde, ingefær og gelatinpulver.

Buklisten:

Del buklisten i tre lag, som henger sammen. Legg stykket med svorsiden ned og bruk en skarp kniv og skjœr det øverste laget nesten til enden. Snu buklisten med svoren opp og skjær det neste laget nesten ned mot svoren, men stopp før du kommer til enden. Brett ut de sammenhengende lagene, så svoren ligger i enden av kjøttstykket.

Dryss blandingen jevnt over hele buklisten og rull sammen fra motsatt side av svoren, slik at den kommer ytterst. Surr sammen med hyssing og pakk den inn i et kjøkkenhåndkle. Surr på nytt med hyssing.

Legg sylta i kokende vann, tilsatt 2 laurbærblader, kok opp og la trekke på 90 °C i 1,5 – 2 timer, avhengig av tykkelsen på sylta.

Avkjøl rullen i 20 minutter før den legges i press. Øk presset etter hvert som den avkjøles (til ca. 6 kg) og la den ligge i press i et døgn. Jeg er så heldig at jeg har arvet en syltepresse av mormoren min, men om du ikke har det, kan du legge sylta i en langpanne og legge noe tungt oppa. 

 
Oppbevaring:

Sylterullen kan legges i lake til lettsalting i 1-2 døgn hvis den er lite salt. Oppbevar den i oppbevaringslake, eller del den i mindre stykker og frys.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese