Lussekatter og fylte lusseboller

Lussekatter er lekkert og smaker nydelig når de er nybakte og lunkne, men de kjedelige å bake ut. Etter jeg hadde klagd meg igjennom ett stekebrett med utbaking, ble det foreslått i familien, at jeg skulle lage lusseboller av resten. Jeg fant ut at jeg skulle fylle bollene med sjokoladebiter, for å gjøre dem mer spennende. Jeg syntes ikke de ble seende så «lussete» ut, så jeg satte en rosin på toppen av hver i tillegg. Lussebollene ble veldig populære hos oss.

150 g smør

5 dl melk

1 pk gjær

150 g sukker

1/2 ts salt

2 ts kardemomme

1 g safran

Ca. 13 dl mel

Sammenvispet egg

Rosiner

Smelt smør, tilsett melk og smuldre gjæren i melkeblandingen. Rør inn sukker, salt, kardemomme, safran. Rør inn mel til deigen er passe fast og elt den godt, så den blir smidig og fin å jobbe med. La deigen heve under plast på et lunt sted til den er minimum dobbel størrelse.

Strø litt mel på bordet og elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter og form ulike lussekatter.

Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under plast på et lunt sted i minst 30 minutter. Pensle lussekattene med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stekes på 200 grader, til de får fin farge (ca 10-15 minutter). La dem avkjøles litt på rist før servering. Lussekatter smaker aller best litt lunkne og nybakte.

Du finner oppskrifter på velsmakende og fristende gjærbakst HER.

Varierte og spennende tips til julematen finner du HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese