Skrei med eple- og fennikelsaus, ertepuré, rogn og bacon

Skrei er benevnelsen på gyteklar torsk som har svømt gjennom Barentshavet og til norskekysten for å gyte. På den lange svømmeturen, i det kalde vannet, får fisken muskler som gjør den ekstra god og mager. Om du ikke får tak i skrei, er denne oppskriften god med vanlig torsk eller annen hvit eller rød fisk også.

Torsken:

Rikelig med vann

1/2 dl salt per liter vann

1-2 laurbærblader

2-4 hele pepperkorn

Kok opp vann, tilsatt salt, laurbær og pepperkorn. Del fisken i porsjonsstykker og la den trekke i vannet i 5-10 minutter.

Bacon:

Legg bacon utover en bakepapirkledd bakeplate. Sett i ovnen på 200 grader og la det stå til det blir gyllent og sprøtt. Knus og server.

Rogn:

400 g torskerogn

1 l vann

1/2 dl salt

1 ts hel sort pepper

4-5 laurbærblader

2 skiver sitron

Vask rognen og fjern slingser. Kok opp en kjele med vann, salt, pepper, laurbærblad og sitron.

Pakk torskerognen inn i bakepapir og knyt den sammen med en hyssing og la den trekke i vannet i 30-40 minutter. La torskerognen avkjøles i kokevannet hvis den ikke skal serveres med en gang.

Sausen:

4 sjalottløk, finhakket

1 liten, finhakket fennikel

1 eple, skrelt og finhakket

2 ss  pastis eller pernod

1 dl hvitvin

2 dl fløte

1 ss kyllingfond

Fres løk og fennikel i smør, til løken er blank. Tilsett eple og la det frese videre i 5 minutter, før du tilsetter vinen og la den koke inn. Tilsett pastis, fløte og kyllingfond. La det småkoke i 5 minutter. Kjør blandingen jevn med en stavmikser.

Ertepuré:

1 pose frosne erter

100 g smør

1 fedd hvitløk

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese