Kalvefilet med gremolatasalsa og bakte perlepoteter

Kalvefilet med gremolatasalsa og bakte perlepoteter er en velsmakende rett og en av mine favoritter med kalv. Du kan bruke oppskriften til annet kjøtt også, men da må du tilpasse kjernetemperaturen til kjøttypen.

Gremolata:

1 potte finhakket persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 glass kapers

2 finstrimlede vårløk

1 paprika i små terninger

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur til den skal brukes.

 

Kalvefileten:

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. La den ligge i ferdigkjøpt rub før grillingen, så blir den ekstra god. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Sous vide:

Om du vil bruke sous vide, masserer du fileten inn med rub. Legger fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legger den i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe. La den hvile i noen minutter, før du deler den opp.

 

Du finner oppskrift på bakte perlepoteter her.

Kalvefilet med gremolatasalsa og bakte perlepoteter
Kalvefilet med gremolatasalsa og bakte perlepoteter

 

Du finner flere oppskrifter med kalv HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Hvit sangria

Hvit sangria er ikke like vanlig som den røde, men den smaker like godt. Både Spania og Portugal har lange tradisjoner for å servere sangria og for en autentisk opplevelse, anbefaler jeg å bruke vin og brandy fra disse landene når du lager sangria.

1 flaske hvitvin (helst spansk eller portugisisk)

1,5 dl brandy, helst spansk eller portugisisk

3 dl sukkerlake (finnes i drinkmiksehyllene, eller lag selv)

7,5 dl tonic water

Isbiter

Frukt i skiver/båter og bær etter eget ønske

Legg frukt, bær og isbiter i en stor mugge. Tilsett resten av ingrediensene og rør godt rundt. Du kan godt lage sangria nesten klar i forveien og tilsette isbiter og tonic, rett før servering.

 

Hvit sangria
Hvit sangria

 

Du finner flere velsmakende drinker, både med og uten alkohol, HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pannekaker med lun eplemos og is

Pannekaker med lun eplemos og is er en deilig dessert. Her har jeg servert dem med karamellisert popcorn, mandelflak, krokan, mynteblader og spiselige blomster.  Du kan gjøre den lettvinn med å kjøpe ferdige pannekaker og eplekompott, eller gjøre som meg, lage alt selv.

Pannekakene:

3 dl hvetemel
1/2 ts salt
5 dl melk
4 egg
1 ss smør

Bland mel og salt og lag en grop i midten. Tilsett litt og litt av melken, mens du rører innenfra og utover med en visp. Når all melken er rørt inn, visper du inn eggene. La pannekakerøren svelle i min. 30 min.

   

Smelt smør i en stekepanne, på litt over middels varme. Hell i en øse med pannekakerøre og vri på stekepannen, slik at røren blir  jevnt fordelt. Når pannekaken har stivnet og blitt gyllenbrun under, snur du den og pannekaken når den har stivnet på oversiden og blitt gyllenbrun på undersiden, snur du den og steker andre den siden.

Stek pannekakene på begge sider, før du legger du dem lunt, så de holder varmen til alle er ferdig stekt. Jeg legger dem i et ildfast fat med lokk i ovnen på 50 grader.

Eplemos:

6 epler

1 vaniljestang

8 ss sukker

1 dl vann

Legg skrelte epler, delt i terninger i en kjele med resten av ingrediensene og kok til eplene er møre og litt moset.

Montering av pannekaker med lun eplemos og is (per porsjon):

1 pannekake

1-2 kuler is

2-3 ss eplemos

6-8 karamelliserte popcorn

1 ss mandelflak

1 ss krokan

Mynteblad

Spiselige blomster (f.eks. stemor)

Legg 1 pannekake på en tallerken, legg eplemosen tvers over og rull sammen. Dryss over mandelspon, krokan og popcorn. Legg på iskuler og pynt med mynteblader og blomster.

 

Pannekaker med lun eplemos og is
Pannekaker med lun eplemos og is

 

Du finner masse spennende og velsmakende desserter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Risotto med tunfisk og pesto

Risotto med tunfisk og pesto smaker helt nydelig. Jeg husker risotto som noe trøtte greier fra barndommen, men har etterhvert lært at den kan både bli knallgod og med spennende tilbehør, er det en nydelig middag. Tunfisken i denne oppskriften kan byttes ut med annen fisk eller kjøtt, f.eks. laks eller kveite. Oppskriften er passe til 4 personer.

Risotto:

2 ss olivenolje

1 finhakket løk

300 g arborioris (risottoris)

4 dl hvitvin

8 dl varm kyllingkraft (eller vann og fond, ev. vann og buljongterning)

20 g smør

50 g finrevet parmesan

Varm en tykkbunnet kjele og tilsett olje. Fres løken til den er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Tilsett vinen og kok til all vin er absorbert, mens du rører jevnlig.

Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell en øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har frukt opp kraften. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes  smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Risottoen vil tykne om den blir stående.

Tunfisken:

200 – 220 g tunfisk per person

Salt og pepper

Nøytral olje til steking, eller som smøres på fisken før grilling

Tunfisken krydres med salt og pepper og stekes eller grilles 2 minutter på hver side.

Tomatene legges i ildfast form med litt olivenolje, salt og pepper og settes på 200 grader til de faller sammen.

Du finner oppskrift på deilig, hjemmelaget pesto her.

Server med litt nyrevet parmesan over.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Kokt laks med kald rømmesaus

Kokt laks med kald rømmesaus og agurksalat er en klassiker på norske middagsbord. Siden både sausen og agurksalaten med fordel kan lages i god tid, er denne retten velegnet til gjester. Oppskriften er passe til 4 personer.

Rømmesaus:

3 dl rømme

3 ss finhakket gressløk

2 ss finhakket dill

2 ss sitronsaft

Salt og pepper

Bland alt sammen og smak til med salt og pepper

Laks:

2 l vann

800 g laks

2 laurbærblader

2 skiver sitron

6 ss salt 

1 ss hele pepperkorn

Kok opp vann, laurbærblader, sitronskiver, salt og pepper. Legg i laksen og la den trekke i 10 min.

Agurksalat:

2 dl vann

1/2 dl eddik

1 ss sukker

1/2 ts pepper

1 agurk

Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time. Om du vil ha et sukkerfritt alternativ, kan du lage denne.

Servering:

Server kokt laks med kald rømmesaus, sammen med agurksalat og valgfrie poteter, f.eks. bakte perlepoteter, som du finner oppskrift på  HER.

Du finner flere oppskrifter på fiskeretter her.

 

Kokt laks med kald rømmesaus og agurksalat
Kokt laks med kald rømmesaus og agurksalat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bærdrøm – en nydelig velkomstdrink

Bærdrøm er oppfunnet av mannen i huset og en av mine favorittdrinker.

4 cl vodka

1 cl contreau

8 cl Eldorado juice med drue, blåbær, solbær og aronia

Bland alt, server avkjølt, med en isbit og en skive lime.

Bærdrøm - en nydelig velkomstdrink
Bærdrøm – en nydelig velkomstdrink

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli

Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli er perfekt grillmat. Potetene gjør seg selv i ovnen, aiolien kan lages i forveien eller kjøpes ferdig, så da er det bare å passe på grillspydene og maisen på grillen.

De fleste har vel hørt om chili Claus og hans galskap med å spise sterk chili som underholdning. I kjølvannet av berømmelsen, har han også lansert diverse chiliprodukter, bl.a. krydder. Han klassifiserer produktene i vindstyrke, fra 5 til 15, hvor 5 er helt spiselig og 15 kun er for de aller tøffeste.

Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli
Sweet scorpion grillspyd før grilling

Her har jeg brukt det ene krydderet hans, som heter sweet scorpion grill mix og har vindstyrke 7.

Del rødløk, paprika og biff i passe munnfullbiter og tre dem på grillspyd. Smør dem med litt nøytral olje og krydre dem med sweet scorpion.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potenene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Serveres med aioli, som du finner oppskrift på HER.

Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli
Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

I dag er Argentinas nasjonaldag og vi feirer med å servere litt argentinsk mat

Argentina ligger helt sør i Sør-Amerika og de fleste som bor der er etterkommere av utvandra italienere og spanjoler.

Mattradisjonene er en kulturell blanding av matretter fra middelhavsland som Italia og Spania, og jordbruksprodukter og ingredienser som finnes naturlig i landet. Argentina er aller mest kjent for er kjøttrettene sine og regnes for å ha verdens beste oksekjøtt.

Du finner spennende argentinske retter her.

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min. Det er helt gratis 😊

I dag er Argentinas nasjonaldag og vi feirer med å servere litt argentinsk mat
I dag er Argentinas nasjonaldag og vi feirer med å servere litt argentinsk mat?

 

Jamaicas uavhengighetsdag

Jamaicas uavhengighetsdag feires 6. august hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Storbritannia i 1962. Når dagen faller på en søndag, er mandagen offentlig fridag. Dagen feires med gateparader, de kler seg i farger fra det jamaicanske flagget og har kulturelle utstillinger. Arrangementet kalles «Jamaica Festival» og et av høydepunktene er «Popular Song Competition».

Hovedfeiringen finner sted  på National Arena i Independence Park.

Maten på Jamaica er en blanding av smaker og krydder påvirket av indisk, afrikansk, irsk, engelsk, fransk, portugisisk, spansk, indisk, kinesisk og Midtøstens mattradisjoner. I tillegg er den påvirket av avlingene introdusert fra Sørøst-Asia, som nå dyrkes lokalt. Du finner et bredt utvalg av sjømat, tropisk frukt og kjøtt.

Du finner oppskrifter fra Jamaica og flere andre karibiske land her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillspyd med kylling og gresk salat

Grillspyd med kylling og gresk salat er en sommerlig og lett matrett. Disse grillspydene er laget av lårfilet av kylling. Dette kjøttet er saftigere enn brystfilet og tåler godt grilling. Du kan gjerne erstatte kyllingen med f.eks. biff, lam eller svin. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

 

600 g lårfilet i store terninger

1 dl rødvin

0,5 dl nøytral olje

2 ss tzatzikikrydder

Start med å blande marinaden til kjøttet, legg i kjøttet og la det marinere i minimum 2 timer, gjerne over natten.

Tre kjøttet på spyd, sammen med f.eks. båter av løk og store paprikabiter. Grilles i noen minutter på hver side, til kyllingen er gjennomstekt, men fortsatt saftig.

Potetene:

Risle litt olivenolje i en langpanne. Del potenene i båter, legg dem i langpanna, dryss over salt, pepper og tzatzikikrydder. Risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke videre til de er sprø utenpå og myke inni.

Tzatziki:

3 dl yoghurt naturell, gresk type

1 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag

1/2 ts salt

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 ts nykvernet pepper

Litt sitron

Blandes og smakes til med hvitløk, salt, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer, så smakene får satt seg.

Server grillspyd med kylling, gresk salat, båtpoteter og tzatziki. Du finner oppskrift på gresk salat HER.

Grillspyd med kylling og gresk salat
Grillspyd med kylling og gresk salat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.