
Du trenger ikke å være voksen for å like god mat. Det er morsomt å lage babymaten selv og det krever ikke så mye tid, bare litt fantasi. Da barna mine var små, tok jeg litt av maten vi skulle spise til side, før jeg krydret resten. Det som ikke kunne tygges, kjørte jeg med stavmikser og blandet med resten. Det fungerte kjempegodt og de ble raskt altetende.
Utdrag fra sidene til Helsenorge:
Barn som fra starten av venner seg til å spise mat med ulik konsistens og ulike smaker, blir mer allsidige i matveien senere i barneårene. Konsistensen tilpasses barnets alder og utvikling. Målet er at barnet skal lære seg å spise selv og få et godt forhold til mat og måltider.
Hvis du fortsetter å tilby samme matvare gang på gang, vil barnet etter hvert lære seg å like matvaren. Grønnsaker kan gis rå, kokt eller finraspet. Gi myke matbiter. Unngå små og harde biter som kan sette seg fast i luftveiene. La barnet bruke alle sansene i måltidet.
- 4 mnd Gulrot- og potetmos4 mnd Gulrot- og potetmos er velsmakende babymat, som kan spises fra 4 mnd. alder. Det er enkelt og raskt og lage og egner seg for frysing i små glass. 1 potet, skrelt og delt iFortsett å lese «4 mnd Gulrot- og potetmos»
- 4 mnd Pastinakk- og gulrotmos4 mnd Pastinakk- og gulrotmos er velsmakende babymat, som kan spises fra 4 mnd. alder. Det er enkelt og raskt og lage og egner seg for frysing i små glass. 2 pastinakker, skrelt og delt iFortsett å lese «4 mnd Pastinakk- og gulrotmos»
- 4 mnd Pastinakk- og potetmos4 mnd Pastinakk- og potetmos er velsmakende babymat, som kan spises fra 4 mnd. alder. Det er enkelt og raskt og lage og egner seg for frysing i små glass. 1 potet, skrelt og delt iFortsett å lese «4 mnd Pastinakk- og potetmos»
- Alt-i-en-form-fiskAlt-i-en-form-fisk er som navnet sier, hele måltidet i én form. Denne retten er lett å like for både liten og stor og du kan justere hvor hot den skal bli ved å bruke mer eller mindreFortsett å lese «Alt-i-en-form-fisk»
- Brennende kjærlighet med elgBrennende kjærlighet med elg er en viltvariant av en dansk rett fra 80-tallet, som jeg nesten hadde glemt. Jeg satt og kikket i gamle kokebøker og tenkte det var på tide å trekke den frem fraFortsett å lese «Brennende kjærlighet med elg»
- Elgkaker i brun sausElgkaker i brun saus er kjøttkaker laget med elgdeig, servert med en gammeldags brun saus. De er helt fantastisk saftige og gode og jeg har servert dem med en blanding av minipoteter, rosenkål, bacon og kantareller.Fortsett å lese «Elgkaker i brun saus»
- Farfalle med elgkjøttsausFarfalle med elgkjøttsaus er deilig hverdagsmat og lett å like for både liten og stor. Farfalle er en sløyfe- eller sommerfuglformet pasta, som finnes i alle matbutikker. Kjøttsaus heter bolognese på italiensk, så dette er enFortsett å lese «Farfalle med elgkjøttsaus»
- Fiskeboller i hvit saus med glaserte grønnsakerFiskeboller i hvit saus med glaserte grønnsaker er deilig hverdagsmat, som faktisk ikke er så tidkrevende som man skulle tro. Hjemmelagde fiskeboller er kjempegodt og mye sunnere enn ferdigkjøpte, siden de inneholder mye fisk. Oppskriften girFortsett å lese «Fiskeboller i hvit saus med glaserte grønnsaker»
- FiskepinnerFiskepinner kan du fint lage selv og de blir som det meste, mye bedre enn de ferdigkjøpte. Jeg synes det er smart å lage den når det ikke er så kaldt, så du kan stå medFortsett å lese «Fiskepinner»
- Gnocchi med kjøttsaus (ragu)Gnocchi med kjøttsaus (ragu) er lett å like for både liten og stor. Gnocchi er en italiensk klassiker. Det er pasta, men er laget av poteter i stedet for mel og smaker veldig godt. I detFortsett å lese «Gnocchi med kjøttsaus (ragu)»
- KjøttpuddingKjøttpudding som er hjemmelaget er mye bedre enn den du kjøper i butikken. Prøv denne hjemmelagde varianten og du vil oppleve en helt ny verden og den faller også i smak hos de minste barna. 600Fortsett å lese «Kjøttpudding»
- Kylling i mangosausKylling i mangosaus er en rett som passer både liten og stor, bare du tilpasser styrken på mango chutneyen og bruken av chili. Oppskriften er passe til 4 personer, men er enkel å gange opp, omFortsett å lese «Kylling i mangosaus»
- Kylling kormaKylling korma er en av de mildere rettene, som serveres i Afghanistan, Bangladesh, India og Pakistan og lett å like for både liten og stor. Vi legger ofte kyllingen i marinade kvelden før, så det gårFortsett å lese «Kylling korma»
- Lasagnen til mannenLasagnen til mannen i huset er en av flere lasagneoppskrifter på bloggen. Vi er glade i lasagne hos oss og vi har flere oppskrifter hver. Kjøttsaus: 600 g karbonadedeig 150 g bacon i terninger Litt olivenoljeFortsett å lese «Lasagnen til mannen»
- MakaronigratengMakaronigrateng eller makaroniform er lett å like og enkelt å servere til mange. Dette oppskriften er passe til 6 personer, men kan enkelt dobles og lages i en langpanne. 3,5 dl makaroni, kokt i saltet vannFortsett å lese «Makaronigrateng»
- Mammas szechuankyllingMammas szechuankylling er kjempegod. Vanligvis er maten fra Szechuan ganske sterk, men denne retten er mer smaksrik enn sterk. Oppskriften er passe til 4 personer. 5 kyllingfileter, delt i strimler Nøytral olje til steking 1 boksFortsett å lese «Mammas szechuankylling»
- Manti – shishbarakManti eller shishbarak spises i Tyrkia og Midtøsten. Oppskriften er passe til 4 personer. Makaronien: 320 g makaroni Salt Vann til koking — 400 g gresk eller tyrkisk yoghurt 4 hvitløksfedd, finhakket 8 ss av kokevannetFortsett å lese «Manti – shishbarak»
- Meksikansk brennende kjærlighetMeksikansk brennende kjærlighet er en tex/mex-variant av den danske retten brennende kjærlighet, som ble kjempepopulær i Norge på 80-tallet. Den smaker litt mer spennende enn originalen, og passer godt for både liten og stor. Meksikansk brennendeFortsett å lese «Meksikansk brennende kjærlighet»
- Mormors fiskegrateng med revne gulrøtterMormor lagde verdens beste fiskegrateng, eller fiskekretteng, som hun sa og det var ikke noe juks med makaroni. Hun serverte den alltid med revne gulrøtter, kokte poteter og smeltet smør. Siden det ofte var morfaren minFortsett å lese «Mormors fiskegrateng med revne gulrøtter»
- Nesten alt-i-ett-laksNesten alt-i-ett-laks mangler bare grønnsaker, men om du vil, kan du for eksempel legge gulrøtter i små terninger, erter eller små buketter av blomkål eller brokkoli mellom lagene av potet og purre. Denne retten er mildFortsett å lese «Nesten alt-i-ett-laks»
- OstesuffléOstesufflé er noe av det beste jeg kunne få i barndommen og jeg må vel si at jeg fremdeles synes det er knallgodt. Det er ikke så vanskelig heller, om du passer på to viktige ting:Fortsett å lese «Ostesufflé»
- Pasta med bacon og tomatPasta med bacon og tomat er raskt å lage smaker godt. Den passer som forrett, lunsjrett og til kveldskosen. Denne oppskriften kan også lages med andre typer kjøtt og er passe til 4 personer som lunsjrett.Fortsett å lese «Pasta med bacon og tomat»
- Pizzasnurrer med kjøttbollerPizzasnurrer med kjøttboller smaker godt til både liten og stor og kan brukes til middag, kveldskosen, barnebursdag eller som turmat. De smaker godt både nystekte, oppvarmet, lunkne og kalde. Om du har dårlig tid, kan duFortsett å lese «Pizzasnurrer med kjøttboller»
- Pølse- og potetomelettPølse- og potetomelett smaker godt til frokost og lunsj, for både liten og stor, og er en fin måte å bruke rester på. Du kan bruke kokte poteter i stedet, men de trenger kun en raskFortsett å lese «Pølse- og potetomelett»
- Potetvafler til middagPotetvafler til middag er godt, lettvint og mettende. Prøv dem i stedet for fredagstacoen eller til lunsj eller kveldsmat. Jeg har servert mine potetvafler med salat, finhakket rødløk, mais, rømme og bacon. Om du ønsker, kanFortsett å lese «Potetvafler til middag»
- Spagetti bolognese eller spagetti med kjøttsausSpagetti bolognese eller spagetti med kjøttsaus, hører med til min barndoms favoritter og smaker fortsatt helt fantastisk. Noe av hemmeligheten er den lange koketiden, som gjør at sausen får en naturlig sødme. Alkoholen fordamper selvfølgelig underFortsett å lese «Spagetti bolognese eller spagetti med kjøttsaus»
- Taco med fiskTaco med fisk smaker bedre enn det høres ut. Jeg liker godt denne varianten med laks og hjemmelaget salsa. Det går fort å lage fisketaco. Den trenger kun å stekes i 2 minutter med krydder ogFortsett å lese «Taco med fisk»
- Varm sjokolade med kremVarm sjokolade med krem er kjempegodt på kalde høst- eller vinterkvelder. Du kan bruke den kokesjokoladen du liker best, for eksempel 70 %, lys eller hvit. Du kan også blande forskjellige typer kokesjokolade. 1 ltr melkFortsett å lese «Varm sjokolade med krem»