Tunfisk med grilla grønnsaker og fennikel- og eplesaus

Tunfisk med grilla grønnsaker og fennikel- og eplesaus kan fint brukes til festmat. Du får fersk tunfisk på Meny, Rema 1000 og flere andre butikker (kan hende du må bestille, men den er verdt å vente på).

Oppskriften er passe til 4 personer.

Sausen:

1 liten, finhakket fennikel

4 sjalottløk, finhakket

1 eple, skrelt og finhakket

1 dl hvitvin

2 ss  pastis eller pernod

1 dl fløte

1 ss kyllingfond

3 ss smør

1 neve fersk kjørvel, finhakket

Fres løk og fennikel i smør, til løken er blank. Tilsett eple og la det frese videre i 5 minutter, før du tilsetter vinen og lar den koke inn. Hell i pastis, fløte og kyllingfond og la det småkoke i 5 minutter. Tilsett kjørvel og smør og rør til smøret har smeltet. NB! Må ikke koke etter du har hatt i smøret.

Tunfisk med grilla grønnsaker og fennikel- og eplesaus
Tunfisk med grilla grønnsaker og fennikel- og eplesaus
Grønnsakene: 

4 vårløk

8 minigulrøtter

8 minitomater

1 paprika i store biter

1/2 fennikel i store biter

4 sjalottløk

4 borettaneløk

Alle grønnsakene blandes med litt nøytral olje og grilles i grillwok i noen minutter, til løken er mør. Smak til med litt salt og pepper før servering.

 

Tunfisken:

800 g tunfisk i fine biffstykker

Nøytral olivenolje

Salt og pepper

Smør fisken med olje før den krydres og grilles eller stekes på 2 minutter på hver side. Den skal være rosa i midten.

Server med valgfrie poteter og pynt med litt granateplesteiner og kapers. Jeg har funnet store kapers i en asiatisk butikk.

Du finner flere spennende oppskrifter med både tunfisk og andre fiskeslag her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Saus til skalldyr

Saus til skalldyr en en kald saus, som passer godt til det meste av skalldyr og jeg synes den løfter hele måltidet. Den kan lages i god tid i forveien og settes kaldt til den skal brukes.

2 dl majones

2 dl crème fraîche

1 dl finhakket dill

Revet skall av 1 sitron

Saften av 1/2 sitron

Salt og pepper

Bittelitt sukker

Rør sammen og la sausen stå og trekke i min. 1 time før servering.

Saus til skalldyr
Saus til skalldyr

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ytrefilet med sinte poteter, jordskokkpuré og kraftig estragonsaus

Ytrefilet med sinte poteter, jordskokkpuré og kraftig estragonsaus har kraftige, gode smaker og passer kanskje best for voksne. Potetene har ganske sterke, men du kan kutte ut kajenne og chili, så blir de snillere. Sausen er veldig konsentrert, så hver person trenger ikke så mye av den.

Sausen:

1 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

Smør

3 dl rødvin

2 laurbærblader

1 ss oksefond

1 ss worcestersaus

1/2 dl solbærsirup

1 ss tørket estragon

1 håndfull finhakket fersk estragon

Pepper

50 g smør

Brun løken og hvitløken i smøret. Tilsett rødvin og laurbærblader og la det koke godt inn, før du tilsetter fond, worcestersaus, solbærsirup og tørket estragon. Tilsett smøret og den ferske estragonen og la sausen stå på varmen, til smøret har smeltet og gjort sausen fin og blank. Smak til med pepper og ev. mer salt.

Potetene:

Del poteter i litt tykke skiver, ca 1/2 cm. Legg dem i en ildfast form, som er rislet med rapsolje, eller annen nøytral olje. Krydre med salt, pepper, kajenne, hvitløk og chilipulver, på begge sider. Stek på 200 grader til de har fått fin, gyllen farge.

Jordskokkpuré:

Skrell en pose jordskokk, del dem i små terninger eller skiver og legg dem i en kjele sammen med 1 finhakket fedd hvitløk og litt hvit pepper. Hell på fløte så det nesten dekker. La det koke langsomt opp, så det ikke brenner seg fast i bunnen og kok til jordskokken er mør. Jo mindre biter de er skjært i, jo fortere går det. Kjør blandingen jevn med en stavmikser, eller i blender. Kok forsiktig opp igjen og smak til med salt.

Ytrefilet:

Gni inn ytrefileten med en god rub, f.eks. Menys BBQ-rub. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien.

Ytrefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking og brun fileten raskt i panna. Legg ytrefileten over i et ildfast fat, stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La ytrefileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp, så den beholder så mye av saftigheten som mulig. Server ytrefilet sammen med sinte poteter, jordskokkpuréen og estragonsausen.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Alt jeg lurer på om mat og drikke

Alt jeg lurer på om mat er en oversikt over informasjon jeg selv har lurt på. Jeg har listet opp forskjellige begreper, ingredienser og matretter i alfabetisk rekkefølge.

Siden blir stadig forbedret og utvidet.

KategoriSpørsmålSvarLink
HoldbarhetEggDatostemplingen er tilpasset et EU-direktiv og norske egg holder langt utover datoen, så lenge de oppbevares kaldt. Prøv vanntesten før du kaster dem.Holdbarhet

Vanntesten
LivsstilForskjell på vegetar/vegan/
pescetarianer?
Vegetar: ikke kjøtt, men kan spise meieriprodukter, egg og honning.
Vegan: kun vegetabilske matvarer og ikke meieriprodukter, egg eller honning.
Pescetarianer: vegetarianer som spiser fisk.
Vegetar
LivsstilHalalkjøttDyret er slaktet i henhold til regler i Koranen.
LivsstilKoscherKoscher angir mat som det er tillatt for troende jøder å spise, i tråd med spisereglene kaschrut, som stammer fra Mosebøkene.
LivsstilMocktailMocktail ble i utgangspunktet laget som et barnevennlig alternativ til cocktail, men er supert alternativ til alkoholfri drikke til voksne også.
Mengde-beregningHvor mye per porsjon?Ikke alltid like lett, siden en ung, aktiv mann spiser mye mer enn en gammel dame, men sjekk linken for å få noe å gå etter.Mengdeberegning
MålKlype1 klype = 1/16 teskje
(noen gamle kokebøker sier 1/8 teskje)
MålKopp til dl1 kopp = 2,36588237 dl
MålPound til kilo1 lbs = 0,45359237 kgVektkonverterer
MålPint til dl1 pint = 5,6826125 dl
MålTeskje til ml1 ts = 5 ml
RåvareFløte – forskjellen på de ulike fløteslagene?Den store forskjellen er fettmengden. Kremfløte inneholder mest fett og egner seg til alt.
RåvareMandarin/ klementin?Mandariner finnes i norske butikker, både på vinteren og på sensommeren. Resten av året er det klementiner du får kjøpt i butikken. Det betyr at du oftest spiser klementiner.Oppskrifter

Link til BAMA
RåvareRisDet er ikke alltid så lett å vite hvilken ris som skal brukes til hva. Jeg har laget en liten oversikt.Mer om ris
TemperaturFahrenheit til CelsiusFormelen er: (°F-32) x 5/9=°C
Eller du kan gå inn og få det regnet om på termperaturkonvertereren.
Temperatur-
konverterer
TemperaturKjernetemperaturTemperaturen du måler hvis du stikker inn et steketermometer i den tykkeste delen (uten å treffe på ben).
Tex/mexForskjellen på burrito, shimichanga, enchilada, fajitas og tacoHovedforskjellen mellom burrito, chimichanga, enchilada, fajita og taco ligger i fyllet, typen tortilla som brukes og måten det tilberedes på.
Burritos og Chimichangas er laget med hvetetortillaer, mens enchiladas er laget med maistortilla. Taco kan lages med både hvete- og maistortilla, mens fajita refererer til kjøttstykket som spises med tortilla.
Oppskrifter
UtstyrRotesseriRotesseri er et roterende grillspyd. Fås kjøpt til flere griller og stekeovner.
UtstyrSous videEn måte å tilberede mat, der den vakuumpakkes, stort sett i plast, og varmebehandles i emballasjen.Oppskrifter
UttaleEntrecôteUttales «Angtrekˈåt»
UttalePommes fritesUttales «Påmm fritt»
UttaleSous videUttales «Sovid»Oppskrifter

Spennende nyheter i bloggen

 

Det er to spennende nyheter i bloggen.

Den ene er en ny kategori, som heter «Saus». Der finner du inspirasjon og mye spennende å velge i, både varme og kalde sauser og dessertsauser. Du finner snarvei til «Saus» her

Den andre nyheten er at du finner bloggen på Youtube. Jeg kommer til å linke dit, når jeg vil vise video av for eksempel teknikker eller andre som jeg synes er spesielt fristende. Du finner link under de oppskriftene/temaene jeg har laget video til.

 

Spennende nyheter i bloggen
Spennende nyheter i bloggen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetroser

Potetroser smaker godt til retter av både kjøtt og fisk. De er ikke så vanskelige å lage, men ser ganske imponerende ut.

Per rose:

1 skive bacon

1 potet i tynne skiver

ønsket krydder

smør til pensling

Legg bacon på en fjøl og fordel tynne potetskiver. Dryss på ønsket krydder eller urter. Husk at baconet gir fra seg salt. Rull sammen, stikk en coctailpinne inn i enden av rullen og plasser potetrosene i en ildfast form, rislet med litt olje. Pensle med smør og sett langt ned i ovnen på 180 grader i ca 40-60 min avhengig av størrelsen på rosen. Pass på at de ikke blir for mørke. Legg ev. over litt aluminiumsfolie på slutten. Ta ut coctailpinnene før servering av potetroser.

Potetroser klare til servering
Potetroser klare til servering

Om du vil se video av hvordan du lager potetrosene, kan du trykke her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grilla lammekoteletter

Lammekoteletter smaker godt og kan tilberedes på mange måter. Min personlige favoritt er å grille dem.

Det er rask mat å lage. De kan smøres inn med litt oliven olje, få litt salt og pepper og kanskje litt hvitløk og rosmarin. Deretter grilles de 3-4 minutter på hver side.

Tilbehøret kan tilpasses etter egen smak og hva man har i kjøleskapet, men hva med maiskolber og fløtegratinerte poteter? De smaker også godt som en del av et tapasmåltid, med litt sitronsaft over.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Torskerogn

Torskerogn husker jeg som en delikatesse fra barndommen min. Når jeg har fått tak i skreirogn og er jeg ganske så lykkelig. I tillegg til at torskerognen smaker godt, er den også proppfull av D-vitaminer. Den kan serveres både som forrett, hovedrett og kald på brødskiva. Det er viktig å pakke den inn når den skal kokes, så den ikke koker i stykker.

400 g torskerogn

1 l vann

1/2 dl salt

1 ts hel sort pepper

4-5 laurbærblader

2 skiver sitron

Vask rognen og fjern slingser. Kok opp en kjele med vann, salt, pepper, laurbærblad og sitron.

Pakk torskerognen inn i bakepapir og knyt den sammen med en hyssing og la den trekke i vannet i 30-40 minutter. La torskerognen avkjøles i kokevannet hvis den ikke skal serveres med en gang.

Torskerogn

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

BBQ-saus (barbecuesaus)

BBQ-saus (barbecuesaus) er godt til grillmat, både som marinade, til å smøre med under stekingen og som en dipp på tallerkenen. Du får kjøpt ferdig på flaske, men hjemmelaget er selvfølgelig bedre.

1 finhakket løk

2 ss olivenolje

4 fedd finhakket hvitløk

2 dl ketchup

2 dl brunt sukker

1 dl eplesidereddik

1 lime saft og finrevet skall (kun det grønne)

2 ss worchestersaus

3 dråper tabasco

1 ts liquid smoke

Litt kajennepepper (etter hvor spicy du vil ha den)

Fres løk og hvitløk i olivenoljen på middels temperatur, til løken er litt gyllen og myk. Tilsett resten av ingrediensene. Smak deg frem til ønsket styrke. La sausen småkoke i 30 minutter.

BBQ-saus (barbecuesaus)
BBQ-saus (barbecuesaus)

Du finner flere varierte og spennende sausoppskrifter, fra fjern og nær, her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Smørdampede rotgrønnsaker

Smørdampede rotgrønnsaker passer til både kjøtt og fisk. Det er enkelt å lage og smaker kjempegodt. Jeg har brukt beter og gulrøtter, men du velge andre grønnsaker også, for eksempel persillerot eller sellerirot. Uansett ser det lekrest ut at noen av grønnsakene har litt farge.

1 rødbete, skrelt og delt i terninger

1 gulbete, skrelt og delt i terninger

2 gulrøtter, skrelt og delt i terninger

1 god klatt smør

Salt og pepper

Smelt smøret i en kjele, tilsett grønnsakene, litt salt og pepper.

La grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene.

Smørdampede rotgrønnsaker
Smørdampede rotgrønnsaker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.