Che choui

Che choui er en perfekt avslutning på et vietnamesisk måltid. Det er en puddingaktig dessert og pandanbladene gir den en litt vaniljeaktig smak. Den smaker aller best om den er lunken. Både tapiokakuler og pandanblader (eller essens) fås i asiatiske butikker.

Puddingen

1/2 kg modne bananer

125 g sukker

1/4 ts salt

3 ss små tapiokakuler

4 pandanblader eller noen få dråper pandanessens

1/2 boks kokosnøttkrem

Bløt tapiokakulene i varmt vann i ca 20 minutter, sil av vannet.

Om du har pandanblader. Kokes de i bittelitt vann i ca. 20 minutter for å trekke ut pandansmaken. Tilsett resten av ingrediensene i kjelen, bortsett fra bananene og la det småkoke på medium varme i omtrent 15 minutter. La det avkjøles i romtemperatur. Skrell og del bananer i skiver og rør dem inn i blandingen når den har blitt lunken.

Topping

2 ss grovhakkede peanøtter

2 ss sesamfrø

1/2 ts salt

Ingrediensene til toppingen blandes i en tørr stekepanne og varmes opp på middels varme i ca. 5 min. Rør av og til.

Fordel puddingen i serveringsglass, dryss toppingen over og server mens det fortsatt er lunkent.

Che choui
Che choui

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Sosaties

Sosaties (sør-afrikanske og namibiske grillspyd) har en litt uvanlig sammensetning for oss, her oppe i nord, men de smaker veldig godt.

500 g kylling lårfilet i biter

24 tørka aprikoser

6 ss hvitvinseddik

4 ss olivenolje

2 ts brunt sukker

2 ts malt spisskummen

1 ts malt koriander

2 ts karri

Tre kyllingbiter og aprikos på grillspyd. Bland sammen resten av ingrediensene til en marinade, dekk spydene med marinaden og la dem ligge minst to timer, helst over natten.

Sosaties
Sosaties

Grillspydene til kyllingbitene er gjennomstekt, ca. 3 minutter på hver side. De kan også tas i ovnen på 200 grader, til kyllingen er gjennomstekt. Server med ris med løk og en god salat.

Risen kokes etter anvisning på pakken og blandes med stekt løk, rett før servering.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Norge: Atelier Asian Tapas – Mathallen Vulkan i Oslo


Atelier Asian Tapas, som ligger i Mathallen på Vulkan i Oslo,  skilter med å være en tidløs hyllest til den Sørøst-Asiatiske matkulturen.

Vi testet dem til lunsj og bestilte 6 retter som vi delte på to.

All maten smakte nylaget og autentisk.

Selv om alt var helt nydelig, tror jeg kanskje denne kyllingretten med peanøttsaus var favoritten.

Jeg kan si en ting om denne restauranten…. Jeg kommer tilbake.

 

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Asiatisk borddekking

Asiatisk borddekking kan være så mangt, siden Asia er en enorm verdensdel, med 52 land. Jeg har gått for en japansk vri, denne gangen. Borddekking er noe av det jeg virkelig koser meg med når jeg skal ha gjester og jeg setter alltid av godt med tid, så jeg ikke må stresse med det.

Asiatisk borddekking
Asiatisk borddekking

Ofte leverer jeg en serviett eller en del av et servise til den lokale Interflorabutikken min, eller forteller dem hva jeg ser for meg. Denne gangen forklarte jeg at jeg ville ha bord i grått, hvitt, svart og rødt til asiatisk mat og i tillegg sendte jeg et bilde av servietten jeg skulle bruke. De tok utfordringen på strak arm og jeg ble skikkelig fornøyd med resultatet.

Jeg synes det ble perfekt med de sorte pinnene i dekorasjonen, særlig med tanke på at vi også skulle spise noen av rettene med pinner.

Med svarte brikker fra Black Design, hvite tallerkener og svart pynt, ble jeg svært fornøyd med resultatet. Og menyen?…. Det ble fem retter fra forskjellige land i sør-, og Øst-Asia. De kommer på bloggen etter hvert.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Vietnamesisk kylling- og nudelbolle

Vietnamesisk kylling- og nudelbolle er en deilig rett, som er overraskende enkel å lage. Både sausen og marineringen kan gjøres dagen i forveien, så den er veldig egnet som mat i en travel hverdag. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Kyllingen og marinaden

600 – 800 g kyllinglårfileter

1 stilk sitrongress, den hvite delen, delt i store biter som er enkle å plukke ut senere

2 hvitløksfedd, finhakket

2 ss limesaft

1 ss soyasaus

2 ss fishsauce

2 ss brunt sukker ev. honning

1 ss rapsolje eller annen nøytral olje

Bland kylling- og marinadeingredienser og sett det kaldt, så kyllingen blir godt marinert, minimum 1 time, gjerne 1 døgn.

Varm  litt nøytral olje i en stekepanne over middels varme og brun kyllingen til den er gyllenbrun og gjennomstekt, ca. 6 til 8 minutter. Skjær den i tynne skiver.

Nuoc Cham (vietnamesisk saus)

1/2 dl fishsauce

4 ss risvineddik

2 ss sukker ev. honning

1 dl vann

2 hvitløksfedd, finhakket

1 rød chili, finhakket

3 ss limesaft

Nudelbolle

1/2 ss olje

200 g nudler

2 grovt revne gulrøtter (julienne)

1 agurk i strimler (julienne)

1 paprika i strimler

4 never finstrimlet isbergsalat

Mynteblader, finstrimlet

Koriander, finstrimlet

Bland alle ingrediensene til sausen, rør godt så sukkeret løses opp. La sausen hvule i minst 20 minutter.

Nudlene

Kok nudlene etter anvisningen på pakken.

Serveringen

Når alle ingrediensne er klare, kan vietnamesisk kylling- og nudelbolle serveres på to forskjellige måter:

Individuelle porsjoner: Legg nudler og grønnsaker hver for seg i bollene. Legg på kyllingskiver og dryss over urter. Drypp over noen spiseskjeer med Nuoc Cham – ca 4 ss per per porsjon).

Plukk selv: Sett alle ingrediensene i hver sin bolle på bordet og la gjestene lage sine egne boller.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tyskland: Middag i Hannover – Kilimanjaro

I Hannover ligger en restaurant med mat fra den vestlige delen av Afrika. Det kan være vanskelig å få bord, for det er høy stemning der. Om du ønsker en diskret kelner, er ikke dette stedet, for her underholdes hele restauranten, hele tiden.

Tyskland: Middag i Hannover - Kilimanjaro
Tyskland: Middag i Hannover – Kilimanjaro

Grunnen til at vi ville spise der, var at de reklamerte med sebra på menyen, men av en eller annen grunn var de tomme, så det ble litt forskjellige andre retter. Alt smakte helt ok, men ikke noe wow herfra. Forretten var diverse innbakte og friterte ting. Smakte lite og fett. Kunne ønsket noen gode sauser med spennende krydder.

 

Jeg bestilte kylling i peanøttsaus til hovedrett. Den var også helt ok, men smakte litt lite. Om jeg skal til denne restauranten igjen, skal jeg sjekke at sebraen er på plass først.

 

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Minas mormors sjokoladekake

Minas mormors sjokoladekake er nydelig med mørk sjokolade og nøtter. Du kan pynte den med det du ønsker, men vi synes den er ekstra god med bringebær og mynteblader.

175 g smør

150 g kokesjokolade

3 egg

2 dl sukker

1 dl hvetemel

50 g hakkede valnøtter

5 ss sterk kaffe

Smelt smøret. Brekk sjokoladen i biter og la den smelte i smøret. Lag eggedosis av egg og sukker. Bland alt sammen og helles det over i en godt smurt form (24 cm). Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca. 30 min. Den skal ikke være helt gjennomstekes, da den blir veldig god når den er seig i midten. La kaken avkjøles i formen, kaken er best etter 2 dager i kjøleskap.

Glasur:

75 g smeltet smør

150 g kokesjokolade

5 ss sterk kaffe

Alt blandes og smøres over kaken. Pynt med f. eks. friske bær og mynteblader.

Minas mormors sjokoladekake 
Minas mormors sjokoladekake 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillet banan med smeltet sjokolade

Grillet banan med smeltet sjokolade og is er både godt og enkelt og når du først griller, er det lettvint å lage desserten på grillen i samme slengen. Grillet banan kan varieres og du velger selv hvor «voksen» du vil gjøre den.

Snitt 1 banan per pers. på langs og stikk ned 3 biter sjokolade i hver banan. Jeg har brukt cappuccinosjokolade, men du kan bruke din favorittsjokolade. Legg bananene høyt opp på grillen (eller på indirekte varme) med snittet opp. Lukk igjen lokket og vent i 5-6 minutter, til sjokoladen har smeltet litt.

Serveres med is og kanskje litt likør. Her har jeg brukt Pisang Ambon. Pynt med et mynteblad.

Du kan selvfølgelig bruke is fra butikken, men om du vil imponere litt ekstra, finner du oppskrift på hjemmelaget is HER.

Grillet banan med smeltet sjokolade og is
Grillet banan med smeltet sjokolade og is

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pynte til nyttårsfest

Jeg koser meg skikkelig når jeg pynter til nyttårsselskap. Jeg liker godt å pynte med hvitt og sølv, denne dagen og sier i fra om dette på den lokale Interflorabutikken min. Denne gangen har jeg også levert en vakker, gammel pressglassbolle på stett, som de har laget dekorasjonen min i.

Pynte til nyttårsfest
Pynte til nyttårsfest

For at bordet skal skinne, sender jeg alle glassene, som er fra Hadeland, en tur i oppvaskmaskinen og pusser sølvtøyet.

Jeg har brukt to slag servietter, en stor i sølvfarge og en mindre med en krans, som tar igjen sølvet. Løperne er fra Black Design. Når bordet er pyntet, velkomstdrikken er klar og maten står og putrer, kan gjestene bare komme.

Velkommen og godt nyttår!

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Mølje – vår lunsj på julaften og nyttårsaften

Klokken tolv på både julaften og nyttårsaften har familien vår spist mølje i mange generasjoner. Vi koker kraften på ribba og f.eks. rull eller annet julepålegg som skal lages. Det er viktig å skumme godt av, så møljekraften blir klar og delikat. Tilbehøret er møljebrød, som er et tykt flatbrød. Vi får kjøpt det i matbutikkene på Østlandet, men jeg vet ikke hvor lett det er å få tak i i andre deler av landet. Noen serverer ribbefett til mølja, men det har ikke vært en tradisjon i vår familie. Mølja nytes selvfølgelig med øl og akevitt. Hvert år kommer praten rundt bordet inn på hvorvidt mølja i år er den beste noen sinne.