Rabarbralikør

Rabarbralikør kan enkelt lages selv og i tillegg til at den blir en deilig likør til kaffen, kan den blandes bl.a. med prosecco eller annen musserende vin, til en velsmakende velkomstdrink.

4 deler rabarbrastilk i små biter

3 deler sukker

3 deler vodka

Hell rabarbra på et norgesglass, deretter sukker og til slutt vodka. Sett på lokket, rist det sammen og la det stå på kjøkkenbenken i fem uker. Snu glasset en gang om dagen. Siles og helles over i flaske etter fem uker. Klem resten av væsken ut av rabarbraen. Sett på kork og sett flaska kaldt i min. fem måneder.

Rabarbralikør
Rabarbralikør

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Larb moo

Larb moo er en sunn og god rett, som er enkel å lage. Den spises i flere land i Sør-Øst-Asia, og er nasjonalretten til Laos.  Larb moo kan gjerne erstatte fredagstacoen og faller i smak hos både liten og stor.

Risen:

2 ss ris

Rist risen i en tørr panne på middels varme, til den blir gyllen, rør underveis så den får jevn farge. Avkjøl risen i 10 minutter og kjør den til mel i en morter  eller en foodprosessor. Sett til side til senere.

Saus:

3 ss fiskesaus

1 ts brun farin

1 ts salt

3 lime, kun saften

1 rød chili, finhakket

Bland sammen fiskesaus, brun farin, salt, saften av 3 lime og finhakket chili (fjern gjerne steinene). Rør i dressingen til sukkeret er helt oppløst. Sett til side til du har stekt kjøttdeigen.

Kjøttdeigen:

800 g kjøttdeig av svin

2 sjalottløk, finhakket

4 vårløk, finhakket

Mynte, finhakket

Koriander, finhakket

Thaibasilikum, finhakket

Salt og pepper

Stek kjøttdeigen på lav varme i en stekepanne, den skal ikke bli brun. La kjøttet steke/koke til all væsken fra kjøttdeigen har fordampet.

Rør inn sausen, den knuste risen, sjalottløk, vårløk, mynte, koriander og thaibasilikum og smak til med salt og pepper.

Servering:

1 hode hjertesalat

1 lime i båter

Koriander, mynte, thaibasilikum i hver sin lille skål

Sesamfrø, ristet i tørr panne

Sett alle elementene på bordet. Legg 2-3 spiseskjeer med kjøttdeigblanding på hvert salatblad. Dryss over ferske urter og sesamfrø og server med limebåter.

Larb moo
Larb moo

 

Du finner flere retter fra hele verden her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Filippinenes uavhengighetsdag

Filippinenes uavhengighetsdag er en feiring av uavhengigheten fra Spania. Dagen er en offisiell fridag og feires med flagg, danseopptredener, korsang, salutt og sivile- og militære parader.

Filippinsk mat kan være forvirrende på grunn av at det er vanskelig å bestemme hva som faktisk er filippinsk. Filippinsk kultur har endret seg konstant gjennom historien, er påvirket og formet av forskjellige kulturer. Maten er påvirket av Kina, India, Spania, USA og arabiske land. Dette gjør at maten er veldig spennende og variert og det er enkelt å finne noe man liker.

En funfact er at Filippinene har en egen bananketsjup, som er veldig populær og den ble til under andre verdenskrig i mangel på tomatketsjup.

Om du vil markere Filippinenes uavhengighetsdag finner du spennende og velsmakende oppskrifter fra Filippinene her. Du finner en spennende matkalender, men inspirasjon fra hele verden her.

Lecheflan
Lecheflan

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Maiskolbedagen

I dag kan du feire maiskolbedagen. Mais ble introdusert i Europa allerede i 1534. Mais er rik på vitaminer, fiber og antioksidanter, så den fortjener sin egen dag. I tillegg kan den brukes til mye,  og det lages til og med mel av den. Mais finnes for øvrig i hvit, rosa, rød, blå og svart i tillegg til gul, men er dessverre ikke å få tak i i Norge.

Du finner mange oppskrifter med mais her.

Tørrmodnet t-benstek med rødvinssaus og maiskolber
Tørrmodnet t-benstek med rødvinssaus og maiskolber

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Omelett med ost og pragerskinke

Omelett med ost og pragerskinke er kjempegodt. Pragerkinke kommer som navnet tilsier fra Praha, der skinken er slakternes stolthet og har hedersplassen i påleggedisken. Den blir laget ved at den møreste og magreste delen av låret surres og lakesaltes før den røkes med bøkeflis. Oppskriften er passe til 2 personer

1/2 purre, finhakket

5 egg

5 ss fløte

Salt og pepper

1/2 glass sorte oliven i skiver

1/2 paprika, finhakket

100 g revet ost etter eget ønske

100 g pragersinke i skiver

2 tomater, delt i skiver

Pisk sammen egg, fløte, salt og pepper og hell blandingen over i en stekepanne, sammen med oliven og paprika. La de kose seg på middels varme, mens du rører med en stekespade. Dryss på purre, tomat, ost og skinke og sett på lokk og la det kose seg over lav varme, til eggeblandingen stivner. Brett omeletten dobbelt og server med godt brød, f.eks. grytebrød, som du finner oppskrift på her.

Du finner flere oppskrifter på og med omelett HER.

Omelett med ost og pragerskinke
Omelett med ost og pragerskinke

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Baguette med oliven og soltørket tomat

Baguette med oliven og soltørket tomat smaker godt til supper, gryteretter, tapas og mye annet. Denne oppskriften gir ca. 4 baguetter, avhengig av størrelsen.

125 g smør

1 pk gjær

1 egg, sammenpisket

6 dl melk

1 kg hvetemel

1 glass oliven i skiver, avsilt

1/2 glass soltørka tomat, godt avsilt

1 ss sukker

1/2 ts bakepulver

1 ts salt

Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett egget. Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen, oliven og soltørket tomat. Elt godt og la deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 4 like deler og form dem til lange baguetter, som passer på stekebrettet. Hold i endene og vri i hver sin retning, så baguettene får en fin snurr (se på bildet). Legg dem på bakepapirdekket stekeplate og la dem heve til ønsket størrelse i minimum 30 minutter. Pensle dem og stek dem midt i ovnen på 190 grader i 15-20 minutter. Avkjøl på rist.

Baguette med oliven og soltørket tomat
Baguette med oliven og soltørket tomat

 

Du finner flere spennende brødoppskrifter fra fjern og nær HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 24

Ukemeny 24 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Vietnamesisk kalvebiffsalat

Vietnamesisk kalvebiffsalat er mettende og veldig godt.

Vietnamesisk kalvebiffsalat
Vietnamesisk kalvebiffsalat
Tirsdag: Luksusterteskjell

Luksusterteskjell er en litt mer eksklusiv variant av terteskjell, som kan smake godt som forrett eller som en lunsjrett. Jeg synes de er litt morsommere å servere i middagsselskap, enn de vanlige terteskjellene.

Luksusterteskjell

Onsdag: Thai kylling- og paprikawok

Thai kylling- og paprikawok er veldig populært hos oss. Du kan gjøre denne oppskriften sterkere eller svakere, ved å justere chilimengden.

Thai kylling- og paprikawok
Thai kylling- og paprikawok
Torsdag: Hjortekarbonader med potetsalat

Hjortekarbonader med potetsalat smaker skikkelig godt. Siden hjortekjøtt er så magert, kan de fort bli litt tørre, men denne oppskriften gir saftige, smakfulle kaker og den hjemmelagde potetsalaten er knallgod og mye bedre enn ferdigkjøpt.

Hjortekarbonader med potetsalat
Hjortekarbonader med potetsalat
Fredag: Kyllingsatay

Kyllingsatay er en virkelig koserett, som er en av favorittrettene til den yngste broren min.

Kyllingsatay
Kyllingsatay
Lørdag:
Forrett: Gresk salat

Gresk salat er kjent for alle som har vært i Hellas. Den serveres som tilbehør, både til lunsj og middag og er en delikatesse med de nydelige, solmodnede tomatene og fetaosten. Den passer også som selvstendig rett, sammen med godt brød.

Gresk salat
Gresk salat
Hovedrett: Gresk pizza

Pizza kan være så mangt, så hvorfor ikke prøve denne deilige, greske varianten med kjøttboller. Jeg hadde greske kjøttboller i fryseren, som rester etter en tidligere middag. Et godt tips er å lage mange kjøttboller når du først er i gang og fryse ned til senere. De smaker godt til både pasta og meze, som er grekernes svar på tapas.

Gresk pizza
Gresk pizza
Dessert: Pistasjis med vanilje

Pistasjis er ekstra godt når du har laget den selv.

Pistasjis
Pistasjis
Søndag:
Forrett: Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi

Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi er enkel og rask å lage og smaker veldig godt. Den kan også brukes som en tapas- eller lunsjrett, med godt brød til, f.eks. foccacia.

 

Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi
Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi
Hovedrett: Risotto med tunfisk og pesto

Risotto med tunfisk og pesto smaker helt nydelig. Jeg husker risotto som noe trøtte greier fra barndommen, men har etter hvert lært at den kan både bli knallgod og med spennende tilbehør, er det en nydelig middag. Tunfisken i denne oppskriften kan byttes ut med annen fisk eller kjøtt, f.eks. laks eller kveite.

Risotto med tunfisk og pesto
Risotto med tunfisk og pesto
Dessert: Ananas med kokosis og karamellsaus

Ananas med kokosis og karamellsaus er en deilig dessert, med smak av fjerne himmelstrøk.

Ananas med kokosis og karamellsaus
Ananas med kokosis og karamellsaus

 

Ukemeny 24 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Logo liten

 

Jordbærbellini

Jordbærbellini eller rossini smaker ekstra godt med de ferske, norske jordbærene og er en variant av den italienske drinken bellini, som vanligvis lages med fersken. Denne oppskriften gir 2 drinker.

225 g jordbær (225 g gir ca. 160 ml puré)
2 ts sukker (juster etter hvor søte bærene er)
Ca. 180 ml prosecco

Kjør jordbærene i blender eller kjør med stavmikser til en helt jevne masse og hell den gjennom en melsikt, så frøene blir skilt ut. Smak til med sukker, før du fordeler jordbærpuréen i to champagneglass, til litt under halvveis. Fyll opp med prosecco, litt om gangen så det ikke bobler over. Rør forsiktig for å blande og server jordbærbellini med et jordbær til pynt.

Rossini
Jordbærbellini

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sveriges nasjonaldag

Sveriges nasjonaldag, tidligere svenska flaggans dag, feires i dag. Siden vi har øvd i årevis på å feire nasjonaldagen i Norge, synes vi skal hjelpe svenskene litt på deres dag, som er ganske fersk. Hva er  vel bedre enn å feire med smørgåstårta? Det smaker godt og er enkel å lage, dersom du ikke har store ambisjoner for utseendet.  Du finner oppskriften på den og masse andre svenske oppskrifter her.

 

Smørgåstårta
Smørgåstårta

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Danmarks grunnlovsdag

Danmarks grunnlovsdag markerer innføringen av den første grunnloven i 1849. Det var kongens kone som ba Frederik VII om å signere akkurat denne dagen, så det alltid ville bli flagget på sønnens fødselsdag i fremtiden. Dagen ble feiret som en festdag de første årene, men nå blir den ikke feiret lenger og det er kun fri fra jobben fra kl. 12.00 og ut dagen. Denne dagen er også den danske farsdagen.

Dansk tradisjonsmat er jordnær og har en del til felles med den norske. Noen av de mest kjente rettene er smørrebrød, frikadeller, rødgrøt og den røde pølsa.

Du finner oppskrifter fra Danmark her og den spennende matkalenderen her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.