Ostesufflé er noe av det beste jeg kunne få i barndommen og jeg må vel si at jeg fremdeles synes det er knallgodt.
Det er ikke så vanskelig heller, om du passer på to viktige ting:
1. Du må ikke få eggeplomme i hviten, når du deler eggene
2. Du må ikke bli fristet til å åpne ovnsdøra, før du skal ta den ut
3 ss smør
4 ss mel
3 dl melk
5 eggeplommer
1 ts salt
1 ts muskat
200 g reven ost, gjerne vellagret
5 eggehviter
Lag en tykk, hvit saus av smør, mel og melk. Avkjøl sausen i noen minutter, før du tilsetter eggeplommer, salt, muskat og reven ost.
Ostesufflé i ovnen
Stivpisk eggehviter og rør dem forsiktig inn i sausen. Hell røren i en smurt ildfast form og stek sufflèen nederst i ovnen ved 180 °C i ca. 50 minutter. Den faller fort sammen, så den må serveres med en gang. Det er bedre at gjestene venter på ostesuffléen enn omvendt.
Ostesufflé
Du finner masse oppskrifter på fransk velsmakende mat HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Meksikansk brennende kjærlighet er en tex/mex-variant av den danske retten brennende kjærlighet, som ble kjempepopulær i Norge på 80-tallet. Den smaker litt mer spennende enn originalen, og passer godt for både liten og stor. Meksikansk brennende kjærlighet er for øvrig super restemat, om du har laget for mye taco eller for mye potetmos. Vi har en liten diskusjon hjemme hos oss, om hvorvidt potetmosen eller kjøttet som skal være i bunnen, men vi har testet og begge deler fungerer utmerket.
Potetmosen:
500 g mandelpoteter, eller andre melne poteter
150 g smør
6 ss fløte
Salt og pepper
Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig potetmos og smak til med salt og pepper.Det smaker godt med finhakket gressløk eller vårløk i også.
Kjøttsausen:
400-600 g kjøttdeig
2 løk, fin- eller grovhakket etter eget ønske
1 glass tacosaus, styrke etter eget ønske
1 boks hakkede tomater, helst Mutti
2-3 ss hjemmelaget tacokrydder eller 1 pose ferdigkjøpt
1 boks mais
1 paprika delt i terninger
Brun kjøttdeigen i olje eller smør, tilsett løken og brun videre til løken er blank. Tilsett tacokrydder, tacosaus og hakkede tomater og la det koke under lokk til passe konsistens. Rør inn mais og paprika, før du heller kjøttblandingen over i en ildfast form. Bre potetmosen utover og strø ost på toppen. Stek brennende kjærlighet midt i ovnen på 200 grader, i ca. 30 minutter, til osten har fått fin farge. Mot slutten av steketiden tar du formen ut av ovnen og stikker tortillachips ned i osten og setter den tilbake, for at den skal stekes ferdig.
Pynt med noen korianderblader før servering og server med noen båter lime.
Meksikansk brennende kjærlighet
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 18 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Bakt torsk med spennende saus og agurksalat smaker nydelig og her serverer jeg det med råstekte poteter. Om du vil servere retten til gjester, kan mye forberedes i forkant, men sausen må ferdigstilles rett før servering.
Agurksalat:
2 dl vann
1/2 dl eddik
1 ss sukker
1/2 ts pepper
1 agurk
Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Om du ønsker, kan du skrelle agurken. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time. Om du vil ha et sukkerfritt alternativ, kan du lage denne.
Råstekte poteter:
Skjær potetene i ganske tynne skiver, smlt smør i en stor stekepanne og fordel potetskivene utover. De må helst ikke ligge for mye oppa hverandre. Stek på middels varme under lokk i 20 minutter. Sjekk etter halve tiden, om du må snu dem. Fortsett å steke uten lokk til de er gylne og sprø. Snu dem underveis, så de blir ganske jevnt stekt.
Om du skal lage råstekte poteter til mange, kan du steke dem på 250 grader til de er gylne og lekre i langpanna. Husk å bruke godt med smør og snu underveis.
Gi råstekte poteter et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.
Bakt torsk:
800 g torsk person
Salt og pepper
100 g smør
Del torsken i porsjonsstykker, krydre den med salt og pepper og sett den kaldt i 30 minutter. Smelt smøret i en ildfast form og legg i torsken. Bak den i ovnen på 180 grader i ca. 20-25 min.
Sausen:
3 sjalottløk, finhakket 1 tomat, helst god og søt, delt i små terninger 1 rød chili, finhakket 1 dl rosévin 100 gram smør, delt i 6 terninger 3 ts creme fraiche Saften av 1/2 sitron 1/2 glass ørretrogn 1 liten potte frisk dill, finhakket Salt og pepper
Stek sjalottløk og chili på lav varme, med 1 terning av smøret, til løken er myk og blank. Tilsett vinen og la det koke på lav varme, til vinen nesten er kokt helt inn.
Skru av varmen og rør inn smørterningene. De skal være helt oppløst og det skal begynne å se ut som en saus. Sett platen på det laveste og tilsett tomat, dill, sitronsaft og creme fraiche. Tilsett ørretrogn og smak til med salt og pepper. Det er viktig at sausen ikke koker mer, så la den kose seg på helt lav varme til den skal serveres.
Server bakt torsk med spennende saus og agurksalat sammen med de råstekte potetene og pynt gjerne med en dillkvast og litt rogn.
Bakt torsk med spennende saus og agurksalat
Du finner mange flere spennende, velsmakende og varierte fiskeoppskrifter fra fjern og nærher.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Piadina er fristende porsjonsbrød, som fylles med de godsakene du måtte ønske. Den stekes på takke eller i stekepanne og kan enten brettes eller rulles rundt fyllet, etter steking. Du får kjøpt flytende lardo i italienske delikatessebutikker. Om du ikke får tak i lardo, kan du bruke smult eller olivenolje.
500 g mel 50 g flytende lardo, smult eller olivenolje 1 teskje salt 1 ts bakepulver Ca. 2 dl lunkent vann
Bland mel, salt og bakepulver i en stor bolle, tilsett smult eller olivenolje og bland godt, til fettet er godt fordelt i melet. Tilsett litt og litt lunkent vann og bland til en jevn og elastisk deig. Deigen skal være myk, men ikke klissete. Dekk med et klede og la den hvile i romtemperatur i 30 minutter, før du deler deigen i 6 like emner, som formes til baller. Kjevle ut hver deigball til en leiv som er 3-5 mm tykke og stek dem på takke eller tørr stekepanne på middels varme i ca. 2 – 3 minutter på hver side. De skal være gylne og fine, men fortsatt være myke og lette å brette eller rulle. De smaker aller best når de spises mens de er varme og du kan fylle dem med det du liker best. Jeg har brukt aioli, spekemat, parmesan, oliven og basilikum.
Piadina
Du finner oppskrifter på masse spennende og velsmakende brød, fra fjern og nær, her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mammas szechuankylling er kjempegod. Vanligvis er maten fra Szechuan ganske sterk, men denne retten er mer smaksrik enn sterk. Oppskriften er passe til 4 personer.
5 kyllingfileter, delt i strimler
Nøytral olje til steking
1 boks wokgrønnsaker
2 gulrøtter i skiver
1 løk i strimler
1/2 purre
1 dl cashewnøtter
Fres kyllingen i oljen, på høy varme. Tilsett soppen og fres videre, før du tilsetter løken og lar det småkoke i noen minutter. Tilsett resten av grønnsakene og la det kose seg i et par minutter.
Sausen:
3 dl hønsebuljong
1/2 dl soyasaus
2 ss ketjap manis
1 ss revet ingefær
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss sambal oelek
1 ss potetmel til jevning
Salt, szechuanpepper og brunt sukker
Rør sammen alle ingrediensene, bortsett fra potetmelet. Smak til med salt, szechuanpepper og brunt sukker og hell blandingen over kyllingen og grønnsakene.
Rør potetmelet sammen med 1/2 dl vann og rør inn under omrøring. Dryss cashewnøttene over og server med nykokt ris.
Mammas szechuankylling
Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med sopp og bacon er raskt å lage smaker godt. Den passer som forrett, lunsjrett og til kveldskosen. Denne oppskriften kan også lages med andre typer kjøtt og er passe til 4 personer som lunsjrett. Om du skal brukte den til forrett, er den passe til 8 personer.
1/2 pk sopp i skiver
1 løk
2 hvitløksfedd, finhakket
200 g bacon
1 knust, tørket chili
6 ss olivenolje
1 dl hvitvin
1 ts oksefond
10 minitomater, delt i to
1/2 glass sorte oliven i skiver
Salt og pepper
500 g pasta etter eget ønske
1 potte basilikum
Parmesan
Fres bacon, sopp, løk, hvitløksfedd og chili i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter, til tomatene går litt i stykker. Rør inn oliven rett før servering.
Kok pasta etter anvisning på pakken og hell av nesten alt vannet. Bland den med sausen i en stor bolle og sett hele bollen på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Pynt med basilikumblader og server med parmesan, som gjestene kan rive over selv. Sett frem salt og pepper også.
Spennende fiskesaus med tomater og rogn passer til både rød og hvit fisk, enten den er kokt, bakt, stekt eller grillet.
3 sjalottløk, finhakket 1 tomat, helst god og søt, delt i små terninger 1 rød chili, finhakket 1 dl rosévin 100 gram smør, delt i 6 terninger 3 ts creme fraiche Saften av 1/2 sitron 1/2 glass ørretrogn 1 liten potte frisk dill, finhakket Salt og pepper
Stek sjalottløk og chili på lav varme, med 1 terning av smøret, til løken er myk og blank. Tilsett vinen og la det koke på lav varme, til vinen nesten er kokt helt inn.
Skru av varmen og rør inn smørterningene. De skal være helt oppløst og det skal begynne å se ut som en saus. Sett platen på det laveste og tilsett tomat, dill, sitronsaft og creme fraiche. Tilsett ørretrogn og smak til med salt og pepper. Det er viktig at sausen ikke koker mer, så la den kose seg på helt lav varme til den skal serveres.
Spennende fiskesaus med tomater og rogn
Du finner mange flere varierte, spennende og velsmakende sauser i tillegg til de tradisjonelle her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Arabisk agurksalat smaker svalt og godt til mange arabiske retter eller som en mezerett.
Agurksalaten:
5 dl naturell yoghurt 1 agurk, finhakket 1,5 ss tørket mynte, knust 1 hvitløksfedd, revet Saften fra 1/2 sitron Salt og pepper
Pynt:
Olivenolje
Mynteblad
Rør sammen yoghurten med agurk, hvitløk, mynte og sitronsaft. Smak til med salt og pepper. Risle over litt olivenolje og legg på et mynteblad. Serveres godt avkjølt og settes kaldt til den skal brukes.
Arabisk agurksalat
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.