Potetsticks

Potetsticks er sprøtt og smaker akkurat det du vil. Du kan krydre den så den passer til et hvilket som helst måltid.

Jeg starter med å rive poteter grovt, tørke godt av dem på et tørkerullpapir og spre dem utover en oljesmurt langpanne. Jeg risler litt mer olje over, krydrer med det jeg har lyst på og setter dem i stekovnen på full guffe. Når de begynner å få farge, vender jeg i dem rundt med en stekespade, skrur ned temperaturen til 250 grader og steker videre.Det er viktigå vende på dem av og til, så de blir jevnt stekt.

Ta dem ut og la dem renne av seg på et nytt tørkerullpapir, før du legger dem over i en bolle. Smak til om de trenger mer krydder.

Potetsticks
Potetsticks

 

Du finner flere spennende potetvarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Limoncello spritz

Limoncello spritz er en deilig og frisk velkomstdrink. Jeg bruker hjemmelaget limoncello, men du kan selvfølgelig bruke den du får kjøpt på vinmonopolet.

12 cl prosecco

4 cl Limoncello

2 cl soda

Fyll et glass med isbiter. Tilsett prosecco først og deretter Limoncello så ikke likøren legger seg på bunnen. Tilsett soda til slutt, så boblene holder seg.

Pynt med revet sitronskall.

Du finner flere deilige drinker, både til velkomst og til andre anledninger HER.

Limoncello spritz
Limoncello spritz

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Agurksalat

Agurksalat er en gammel slager og passer til nesten all slags  fisk. Den er kjekk å bruke når du skal ha gjester, siden du gjerne kan lage den klar flere timer i forveien og bare sette den på bordet når gjestene kommer.

2 dl vann

1/2 dl eddik

1 ss sukker

1/2 ts pepper

1 agurk

Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la agurksalaten stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time.

Agurksalat
Agurksalat

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fløtegratinerte poteter

Fløtegratinerte poteter har etterhvert blitt en klassiker , er enkel å lage og passer til mye forskjellig, bl.a. biff, koteletter og grillmat.

10 poteter i tynne skiver

3 fedd finhakket hvitløk

Salt og pepper

1 boks fløte

1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag

Legg potetskivene, hvitløken og 1/3 av osten i lag i en smurt, ildfast form.  Dryss litt salt og pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte. Sett fløtegratinerte poteter inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.

Jeg varierer ofte fløtegratinerte poteter med å ta i f.eks. finstrimlet løk, purre, persillerot, chili eller sopp. Det er bare å bruke fantasien, for det er uendelig med muligheter.

Fløtegratinerte poteter
Fløtegratinerte poteter

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Høsten er her

Høsten er her – ikke yndlingstiden min, men forsøker å gjøre det beste ut av det. Selv om våren er min favorittårstid, må jeg vel innrømme at høstfargene er flotte 🤩

Jeg reiste på mitt lokale hagesenter og kjøpte ildtopp, klatreplante, gresskar, en søt soppfigur med piggsvin, jord, grus og en flettet kurv, til å stappe herligheten oppi.

Nå er jeg så heldig at jeg har en mamma som er flink til å brodere, så jeg la den vakre høstbrikka i gangen og satte kunstverket mitt oppa. Det er koselig å komme fra regn og småkaldt ute og inn i varmen og denne lille høstdekorasjonen.

Siden det er vått og kaldt, synes jeg det er ekstra godt med litt suppe. Hva med denne deilige, hjemmelagde tomatsuppa? Du finner oppskriften HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Helt på bærtur i egen hage

Helt på bærtur i egen hage er ikke så ille som det høres ut til. Vi er veldig heldige som har en koselig hage. I tillegg til den lille kjøkkenhagen, har vi et lite naturområde hvor det vokser blåbær, skinntryte, tyttebær og røsslyng. I den lille skogen vår, har vi også en maurtue som vi lever i harmoni med, bortsett fra når de forsøker å forgifte oss og trekke oss med tilbake til tua som mat.

Noe av det beste jeg vet, er å hente inn egenprodusert fra hagen i stedet for å kjøpe det.

I dag har jeg vært en liten runde og funnet blåbær, jordbær, rips og physalis som jeg skal bruke som tilbehør til panna cottaen jeg vil servere til dessert i dag. Panna cotta er det italienske svaret på karamellpudding og er enkel å lage.

Helt på bærtur i egen hage
Helt på bærtur i egen hage

 

Pannacotta til 8:

10 dl fløte

200 g sukker

5 gelatinplater

2 vaniljestenger

Legg gelatinen i litt kaldt vann, så den blir geleaktig.

Kok langsomt opp 2 dl av fløten, sammen med sukkeret og vaniljestengene delt i to og frøene skrapt ut. Frøene skal også være med. La blandingen koke i to minutter. Klem ut vannet av gelatinen og bland den inn i den kokte fløteblandingen. Tilsett resten av fløten og sil pannacottaen over i 8 porsjonsformer. Sett formene kaldt til de skal serveres.

Jeg lager ofte en bærcoulis til, men i dag som jeg har så nydelige, hjemmeproduserte bær, har jeg valgt å pynte med dem. En bærcoulis lager du enkelt ved å ta de bærene du ønsker, f.eks. bringebær, mose dem med en stavmikser og røre inn melis eller stevia til det er passe søtt, om du ikke vil ha ujevnheter, siler du massen før du serverer.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Peanøttsaus til mat fra Sør-Øst Asia

Peanøttsaus til mat fra Sør-Øst Asia er deilig til grillspyd, flere retter av fjærkre og kan også brukes som saus til thaipizza.

1/2 dl ketjap manis

1 ts hvitløk fra tube

1/2 ts Sambal Olek

1 ss nøytral olje

1/2 ss sesamolje

1/2 ss ingefær fra tube

1 liten neve frisk, finhakket koriander

1/2 glass peanøttsmør

Bland sammen i en kjele og kok opp. Spe med vann til det er passe tykt.

Peanøttsaus til mat fra Sør-Øst Asia
Peanøttsaus til mat fra Sør-Øst Asia

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Aspargessaus

Aspargessaus smaker nydelig til bayonneskinke og sommerskinke. Noen ganger jukser jeg litt og bruker halvfabrikata, men det er ikke så ofte. Denne sausen lager jeg av en pose aspargessuppe.

1 pose aspargessuppepulver

1/2 mengde væske av det som står på posen

Bland sammen i en kjele og kok opp under omrøring.

Aspargessaus
Aspargessaus

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Gin and tonic (GT) eller «badevann», som vi kaller det

I vår familie kan gin and tonic kun drikkes når du har bada, så vi kaller det «Badevann». Vi har til og med anskaffet egne badevannglass, til formålet.

Om du ønsker is i drinken, fylles glasset 3/4 fullt med det.

Hell i 4 cl gin

Fyll resten av glasset med tonic (ca. 1,5 dl) – det må være en tonic av god kvalitet.

Skjær en båt lime, gni den den rundt glasskanten, og legg den i glasset.

Rør lett om med en drinkpinne og server.

 

Jeg har hentet litt informasjon fra Wikipedia om opprinnelsen til GT:

GT sies å være britiske embetsmenn i Indias behov for å få i seg den kininholdige tonicen, fordi kinin er et botemiddel mot malaria. Ettersom tidlige versjoner av tonic ikke smakte spesielt godt, lette de etter noe som gjorde det lettere å få det i seg, og fant ut at ved å blande det med gin ble den ubehagelige smaken nøytralisert. Gin og tonic er en av få drinker hvor brennevinet opprinnelig fungerte som blandevann.

Gin and tonic (GT) eller "badevann", som vi kaller det
Gin and tonic (GT) eller «badevann», som vi kaller det

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Solveigs eikerplommelikør

Solveigs eikerplommelikør er legendarisk i bygda vår. Eikerplommer er en plommeart, som vokser i området her jeg bor, og er en veldig gammel plommesort. Den har en helt spesiell smak og egner seg godt som likør.

Fyll et 2 liters norgesglass med eikerplommer og fyll helt opp med sukker og la det trekke noen dager. Fyll opp med 60 % sprit uten smak og en vaniljestang og la det stå kaldt. Eikerplommelikøren er ferdig til jul, men blir bare bedre av å få stå lenger.

 

Solveigs eikerplommelikør
Solveigs eikerplommelikør klar til å nytes

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.