Burgerdagen i Australia feires 28. mai hvert år. Du kan selvfølgelig bestille deg en burger på gatekjøkken i dag, men lag en selv, da vel. Det smaker så godt og kan varieres etter smak og behag.
Du finner mange spennende varianter, både med kjøtt og fisk her.
Prøv også det crispy vaffelchipsburgerbrødet, som du finner oppskrift på her.
Burgerdagen i Australia
Du finner masse oppskrifter på hurtigmat (fastfood) her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ytrefilet med kantarell- og sjampinjongsaus er nydelig selskapsmat Gni inn ytrefileten med rub, f.eks. Menys BBQ-rub. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien. Sausen kan også lages dagen i forveien og kun varmes før bruk.
Ytrefileten:
Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i en ildfast form eller legg den på grillen. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.
Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.
Om du vil bruke sous vide:
Ytrefileten legges sammen med frisk timian, salt og pepper i en vakuumpose og legges i sous viden på 56 grader i to timer, før den stekes raskt på alle sider i en stekepanne. Dersom du ikke har sous vide, kan du krydre fileten, brune den i smør i en stekepanne og sette den i ovnen på 100 grader til kjernetemperaturen er 60 grader. La den hvile før den skjæres i skiver. Dersom du ikke har sous vide, steker du den på alle sider i stekepannen, før du legger den i ildfast form og setter den i ovnen på 200 grader til ønsket kjernetemperatur.
Sausen:
1 finhakket løk
2 laurbærblader
1 pk kantareller
1 pk skivet sjampinjong
5 dl fløte
1 ss oksefond
1 ss solbærsirup
Salt og pepper
Kladd smør
Brun løken i smør, sammen med kantareller og sjampinjong. Tilsett fond, solbærsirup, fløte, laurbærblader. Kokes til det får god sausekonsistens og smakes til med salt og pepper. Rør inn litt smør, så sausen blir blank og fisk ut laurbærbladene.
Server ytrefilet med kantarell- og sjampinjongsaus med valgfrie poteter og grønnsaker, men jeg har servert med lilla blomkål og kokte perlepoteter. Du finner mange spennende potetvarianter her.
Ytrefilet med kantarell- og sjampinjongsaus
Bloggen har mange spennende oppskrifter med storfekjøtt. Du finner dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Noen matdager er bedre enn andre og de fleste synes vel om denne.
For å bedre samvittigheten vår, kan jeg nevne at flere forskere mener at sjokoladens høye innhold av antioksidanter kan være med på å beskytte mot flere sykdommer. Uansett, du finner masse fristende oppskrifter med sjokolade her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Marshmallowdagen i Australia feires 18. mai hvert år. Om du har lyst til å feire litt, kan du jo lage steke marsmallows på pinne over et bål, eller lage denne deilige kaken med marsmallowfyll. Du finner oppskriften her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Verdens pastadag markeres 25. oktober hvert år og det finnes veldig mange varianter av pasta du kan velge i. Spagetti, farfalle, fettuccine, makaroni og lasagneplater, er av de vanligste. I tillegg finnes mange andre spennende varianter, som f.eks. strozzapreti, pipette rigate, radiatori, stelle, cappelletti, anelli, campanelle, cavatappi, orecchiette, rotelle, cavatelli, ditalini, conchiglie og gemelli, for å nevne noen.
Det er uenighet om hvor pastaen kommer fra og mange mener den kom med Marco Polo fra Asia.
Uansett, du finner masse oppskrifter på velsmakende pastaretter og oppskrift på hjemmelaget pasta HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Cassouletdagen i USA markeres 9. januar hvert år. Cassoulet var opprinnelig en restegryte, men har etter hvert blitt ansett som en litt finere gryterett. Du finner mange gryteretter som kunne vært kalt cassoulet i bloggen, sjekk her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kokosnøttdagen i Canada markeres 26. juni hvert år. Dagen ble grunnlagt for å øke bevisstheten om de mange fordelene med kokosnøtt og for å dele favorittretter med kokosnøtt.
AperitivoMat har mange oppskrifter med kokos, både som drikke, middagsretter, kaker og desserter. Du finner dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med kylling og bacon i fløtesaus er godt og i tillegg enkelt å lage. Jeg liker å bruke lårfilet av kylling, med det går fint å bruke brystfileten også.
2 ss olje
2 ss smør
600 g kylling i strimler
150 g bacon i terninger
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 pakke sjampinjong i skiver
1 ss kyllingfond ev. 1 buljongterning
4 dl fløte
1 egg
½ pakke parmesan
½ chili, finhakket
1 neve basilikum, finhakket + litt til pynt
Salt og nykvernet pepper
Fres kylling, bacon, løk, hvitløk og sjampinjong i en blanding av olje og smør. Tilsett fond, fløte, chili og et sammenpisket egg. La det koke til det tykner. Tilsett parmesan og smak til med salt og pepper. Rør inn pasta etter eget ønske og litt basilikum.
Server pasta med kylling og bacon i fløtesaus med basilikumblader, mer parmesan og et dryss nykvernet pepper.
Pasta med kylling og bacon i fløtesaus
Du finner flere spennende og varierte pastaoppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Solbæris har lekker farge og en smak jeg har elsket siden jeg var liten. Nå har jeg endelig laget det selv og jeg er veldig fornøyd med resultatet. Jeg har brukt ismaskin, men om du ikke har det, kan du sette den i fryseren i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.
1 vaniljestang av god kvalitet (f.eks. Tahiti)
5 dl melk
3 dl fløte
6 eggeplommer
200 g sukker
2 dl solbærsyltetøy (eller mer om du vil ha sterkere solbærsmak)
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med vaniljestengene inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin sammen med syltetøyet til den er ferdig.
Solbæris
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Uavhengighetsdagen i Guinea feires 2. oktober hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Frankrike i 1958.
Dagen starter med bønner for fred, fremgang og utvikling i landet. Det holdes taler og seminarer, hvor tidligere hendelser blir minnet og de som ga livene sine for uavhengigheten blir hyllet.
I hovedstaden, Conakry, arrangeres en militærparade hvor mange innbyggere, ikledd fargene til nasjonalflagget og viser sin største kjærlighet og respekt for landet sitt. Med vaiende nasjonalflagg, arrangeres også nydelige musikk- og dansetilstelninger. Deretter blir det fest hvor de spiser deilige, afrikanske retter sammen med lokale spesialiteter og internasjonal mat.