Grønn frosk er en irrgrønn drink med litt banansmak. Jeg synes den smaker godt når jeg tilsetter nok lime, så den ikke blir for søt.
6 cl pisang ambon
1 skvis lime eller 2
12 cl sprite

Mat, drikke, reiser og interiør
Grønn frosk er en irrgrønn drink med litt banansmak. Jeg synes den smaker godt når jeg tilsetter nok lime, så den ikke blir for søt.
6 cl pisang ambon
1 skvis lime eller 2
12 cl sprite
Helstekt indrefilet med pommes boulangere og soppsaus er festmat av beste slag. Jeg har servert det med romanesco, som smaker noe midt i mellom brokkoli og blomkål. De har den ofte på Meny, men tar den inn i andre matbutikker også, om du spør. Oppskriften er passe til 6 personer.
1,5 kg poteter
3 store løk hakket
3 fedd hvitløk, finhakket
Bladene fra 1 neve timian
7 dl kyllingkraft
75 g smør + litt til å smøre formen med
2 ss olje
Salt og pepper
Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver, enten med mandolin, eller med ostehøvel. Smelt litt smør og olje i en stekepanne og brun løken lett, sammen med hvitløken, på lav varme. La det renne av i et dørslag.
Smør en ildfast form og legg poteter, salt, pepper og løk lagvis. Avslutt med et lag poteter, hell på kyllingkraft og fordel resten av smøret over.
Stek på 210 grader i 1 time, til potetene er gjennomstekt og har fått lekker gyllen farge.
2 pk sopp i skiver
2 finhakkede løk
3 fedd finhakket hvitløk
5 dl fløte
4 ss oksefond
Pepper
Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.
1,5 kg indrefilet
5 fedd hvitløk, slått litt flate med knivbladet
Fersk timian
Salt og pepper
Smør til steking
Skjær av sener og hinner på kjøttet, eller få ordnet det i ferskvaredisken.
Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før den varmebehandles. Krydre med salt og pepper og brun fileten raskt på alle sider i smøret, sammen med noen stilker timian og hvitløksfeddene. Sett fileten i en ildfast form, midt i ovnen på 150 grader og sett inn steketermometer. Ta ut fileten, når termometeret viser 56 grader og la det hvile i min. 15 minutter på benken, før du skjærer det opp.
Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.
Kok opp rikelig med vann, tilsatt litt smør. Legg i romanescoen og kok i 3 minutter. Hell av vannet og server umiddelbart.
Du finner masse spennende og velsmakende oppskrifter med storfe, fra både fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Cheese Sacrifice Purchase Day feires i USA i dag. Opprinnelsen er at du denne dagen skulle kjøpe ost, for å putte den i musefella. Jeg vet om mange bedre måter å bruke ost på enn det, så her finner du noen tips:
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Svinekoteletter med potetmos og eplesaus er en harmonisk blanding av smaker. Jeg har servert rosenkål til, men du kan bruke andre grønnsaker, om du ønsker det.
500 g mandelpoteter
150 g smør
6 ss fløte
Salt og pepper
Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.
1 løk, finhakket
2 epler, skrelt og i små terninger
100 g smør
6 dl eplejuice
1 laurbærblad
1-2 ss kyllingfond
4 dl fløte
Ev. lys maisennajevner
Salt og pepper
Fres løk og epler i smøret til løken er blank, men ikke brun. Tilsett eplejuice og laurbærblad og la det koke inn til 1/3. Ta ut laurbærbladet og kjør blandingen til en jevn masse med stavmikser og hell på fløte. La det koke til sausen tykner litt, ca. 15 min. Smak til med pepper og kyllingfond, til sausen er passe salt. Kok opp og tilsett maisennajevner, om du vil ha sausen er tykkere.
250-300 g kotelett per person
Smør til steking
Salt og pepper
Brun kotelettene på høy varme i stekepanne, ca. 3 minutter på hver side og dryss på salt og pepper. Skru ned på laveste temperatur, sett på lokk og la kotelettene kose seg i ca. 5 minutter.
Server svinekoteletter med potetmos og eplesaus med valgfrie grønnsaker, f.eks. blomkål, brokkoli, romanesco, bønner eller rosenkål.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Pasta med pesto er en italiensk klassiker. Her har jeg tilberedt den med kyllingfilet og rødløk.
150 g fersk basilikum
3 dl olivenolje
100 g pinjekjerner
200 g parmesan
2 fedd hvitløk
1 ts salt
Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt. La stå i romtemperatur til den skal brukes.
1 kyllingfilet per person
1/2 rødløk per person
Skjær kyllingfileten i strimler, krydre dem med salt og peppermix. Brun dem i olje. Mot slutten av tiden tilsettes rødløk i strimler. La det surre videre til rødløken er mør, men ikke soggy.
Kok tagliatellen etter anvisning på pakken.
Legg pastaen på en tallerken, legg på kyllingblandingen. Legg pesto på toppen. Pynt med basilikum.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Spis rosenkåldagen er en merkelig matdag fra Australia. Rosenkål er populært i Norge også og brukes veldig ofte til vilt. Har du også lyst på rosenkål i dag? Du finner inspirasjon her.
Sjokoladekakedagen markeres i Australia i dag og sjokoladekake er noe de aller fleste synes er godt. Sjokoladekake kan være alt fra flotte, kunstverk til en enkel japansk variant med kun tre ingredienser. Kanskje du skal bake en i dag? Du finner oppskrifter her.
Buffetdagen feires i Australia i dag. Buffet kan være alt fra store, flotte matarrangementer til at venner møtes og alle lager med seg noe, som settes frem og deles.
Om du har lyst til å lage en buffet, kan du finne inspirasjon HER.
Tilslørte jordbærpiker med blåbær er en deilig vri på tradisjonsdesserten tilslørte bondepiker.
200 g jordbær
50 g blåbær
1 lime (saft og skall)
2 ss melis
4 ss vaniljekesam
12 ss karamelliserte nøtter, grovhakket
Skyll bærene, del jordbærene i små terninger og bland med melis, revet limeskall (kun det grønne) og saft. La bærene marinere i minimum 15 minutter.
Karamelliserte nøtter:
2 dl sukker
1 dl grovhakka valnøtter
1 dl grovhakka mandler
1 dl grovhakka pistasjnøtter
1 dl grovhakka hasselnøtter
1 klype finknust flaksalt
Smelt sukkeret til de karamelliserte nøttene til gyllen karamell i en stekepanne. Trekk pannen vekk fra varmen, rør inn nøttene og bland godt. Hell blandingen utover et stekebrett med bakepapir og strø over litt knust flaksalt. Spre nøttene utover med to gafler. Når de er helt avkjølt knekkes de opp i biter.
Fordel bærene i porsjonsformer, legg på 1 skje kesam i hver og dryss over nøtter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Bulgarias nasjonaldag, som feires 3. mars, er til minne om Bulgarias frigjøring fra osmansk styre i 1878.
Bulgarerne spiser ofte salat til forrett, shopskasalat er den mest kjente. De bruker en del filodeig og lager banitsa og börek. Pita brukes også en del og det spises enorme mengder yoghurt.
Hovedrettene er ofte kraftbaserte gryteretter, enten vegetariske eller med lam, geitekjøtt, kalv, kylling eller svin. De griller mye, gjerne pølser eller svinekjøtt blandet med kalv eller lam. De bruker også mye fisk og kylling. Storfe er stort sett avlet for melkeproduksjon og ikke kjøtt, men grillet kalvekjøtt er populært til forrett (meze) og i noen hovedretter.
Bulgaria deler mange matretter med Midtøsten, Tyrkia og Hellas, bl.a. moussaka, gyuvetch, kyufte og baklava. De har også sin variant av feta, som heter sirene og som brukes i salater og flere typer bakverk.
Du finner oppskrifter fra Bulgaria HER.