Ukemeny for uke 38 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Italiensk lammesadel har en helt fantastisk sprø skorpe med mye smak. Hele retten stekes i samme form og er passe til 4 pers.
1,5 – 2 kg lammesadel
Litt olivenolje
24 små poteter delt i to
6 gulrøtter i tykke skiver
3 løk i båter
3 finhakkede hvitløksfedd
10 store tomater i båter
3 laurbærblader
salt og pepper
3 dl lammekraft (ev. fond og vann).
1 sitron
Fersk rosmarin
salt og pepper.
Ta litt olivenolje i bunnen av langpanna. Legg i poteter, gulrøtter, tomater, hvitløk, laurbær, salt og pepper. Hell over lammekraft (ev. fond og vann). Sett i ovnen på 180 grader til potetene er møre. Mens grønnsakene koser seg i ovnen, lager du den grønne massen som skal bli en deilig skorpe
Loff- og urteblanding:
1 loff
1 bunt bladpersille
5 fedd hvitløk
100 g revet parmesan
3/4 flaske olivenolje
Kjør innmaten av loffen, bladpersille, hvitløk, parmesan og olivenolje til en jevn masse med stavmikseren. Konsistensen skal være som tykk grøt.
Lammet:
Brun lammet på alle kanter i en stekepanne, eller på grillen og legg det på toppen av grønnsakene. Gni sadelen inn med saften av sitronen, rosmarin, salt og pepper. Stek videre ved 180 grader i ca. 15 minutter. Ta ut langpannen med kjøttet ut av ovnen.
Skru opp temperaturen til 200 grader. Smør kjøttet inn med loff- og urteblandingen. Stek videre til skorpen får en fin, gyllen farge.
La sadelen hvile i 15 minutter før servering.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Denne oppskriften gir et velsmakende, saftig lammelår. Det tilberedes med hvitløk, rosmarin, persille og parmaskinke. Potetene er skjært i tynne skiver og stekes sammen med lammet og får en nydelig smak av urtene og lammekraften. Om du ikke kan beine ut lammelåret selv, er de behjelpelige i kjøttdisken, om du går til en Menybutikk eller en slakter.
Oppskriften er passe til 6 personer.
Utbenet lammelår, beregn 250-300 g per person
6 skiver parmaskinke
4 hvitløksfedd
1 sitron, revet skall og saften
2 kvister rosmarin
1 liten potte persille
50 g smør, romtemperert
2 kg poteter i tynne skiver
5 dl lammekraft (ev. 5 dl vann + fond)
Salt og pepper
Lag dype snitt over hele lammelåret med en liten, spiss kniv. Kjør skinke, hvitløk, sitronskall, persille og halve rosmarinen i en foodprosessor. Dytt blandingen inn i snittene, etterfulgt av resten av rosmarinen, gni lammet inn med smøret og dryss på salt og pepper. Sett lammet kaldt til det skal i ovnen.
Krydre potetene med salt og pepper og bland godt. Risle langpanna med litt olje, legg i potetene og hell over kraft. Sett potetene i ovnen på 250 grader og la dem stå i 30 minutter.
Legg lammet på toppen av potetene, sett inn steketermometer og stek i 15 minutter på 230 grader, senk deretter varmen til 150 grader og stek til termometeret viser 58 grader. Hvil i 15 minutter før du skjærer opp lammet i tynne skiver.
Server med gremolata, som du finner oppskrift på her og valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt bønner.
Rosa jordbærmojito er en frisk og god versjon av dem vanlige mojitoen. Du kan gjøre drinken søtere ved å tilsette mer sirup.
2 store jordbær 7 mynteblader 6 cl rom 3 cl limesaft 3 cl simpel sirup 9 cl musserende rosévin Mynteblader, jordbær og limebåter til pynt
Knus jordbær og mynteblader med rom med en mudler og hell blandingen over i et drinkglass. Fyll i isbiter, hell i limesaft, simpel sirup og vin og rør forsiktig for sammen. Pynt med f.eks. jordbær, limebåter og ekstra mynteblader.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mandelkake med kaffekrem er en litt voksen kake, som også passer som dessert.
Bunn:
5 egg
4 dl melis
5 dl malte mandler
1/2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
Pisk egg og melis til eggedosis. Vend forsiktig inn resten av ingrediensene og bre røren jevnt utover en liten langpanne 20 x 30 cm eller springform 28 cm, med bakepapir i bunnen. Stekes på 170 grader, midt i ovnen i ca. 30 min. Avkjøl i formen, før du legger den over på fat..
Krem:
5 dl fløte
5 ss sukker
2 ss instant espressopulver
Visp alt sammen til krem og bre den over kaken
Topping:
Revet sjokolade
Krokan, kjøp ferdig eller se oppskrift nedenfor
Dryss toppingen over kremen.
Krokan:
200 g mandler
250 g sukker
1,5 dl vann
Legg mandlene på et stekebrett med bakepapir og brun dem i ovnen på 160 grader i 15 minutter.
Kok opp vann og sukker, i en stekepanne og rør til det er oppløst. La det koke på middels temperatur til det får en fin gyllenbrun farge. Det tar noen minutter. Hell sukkerblandingen over mandlene og avkjøl. Knekk blandingen fra hverandre og kjør det til mokkel i en foodprosessor eller legg i pose og slå i vei med biffbanker eller kjevle, til du er fornøyd med størrelsen på krokanen.
Mandelkake med kaffekrem
Du finner flere oppskrifter på velsmakende kaker her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Involtini di bovino ripieni al pistacchio (biffruller fylt med pistasj) er en av mine favorittretter. Oppskriften er passe til 6 biffruller.
800 g kalve- eller oksekjøtt av beste kvalitet i tynne skiver
150 g gulost i terninger på ca. 2,5 x 2,5 cm, f.eks. norvegia
60 g ricotta
1/2 glass pistasjkrem
200 g pistasj
1 pk kokt skinke i skiver
12 hele pistasjnøtter
Salt og pepper
1 dl olivenolje
Bank kjøttskivene løvtynne med en biffbanker. Prøv å banke dem så de blir til trekanter. Legg dem på bakepapir, dryss på salt og pepper og legg 1 skinkeskive øverst i den brede enden på hver kjøttskive.
Legg ca. 10 g ricotta, 1 ts pistasjkrem, 1 gulostterning og 2 pistasjnøtter øverst på hver skinkeskive (på samme måte som fyll til horn). Rull sammen kjøttet, først en brett over fyllet, brett deretter inn ytterhjørnene og rull til slutt hele kjøttstykket sammen.
Når du har rullet sammen alle kjøttstykkene, skal de paneres med pistasjmel, som lages ved å finhakke pistasj i en hurtigmikser. Kjør støtvis, så du ikke varmer opp nøttene. Hell olivenoljen i en bolle og dypp alle rullene i den og deretter i pistasjmel.
Legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir og stek dem midt i ovnen på 200 grader til de blir brune og lekre. Det tar 20 – 30 min.
Server involtini med en liten salat, eller med risotto.
Involtini di bovino ripieni al pistacchio
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Teriyakipizza med biff har deilig japansk smak og er en av mine favoritter for tiden.
Marinert biff:
1 dl soyasaus
1/2 dl brunt sukker
1 dl mirin
1/2 dl sake
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 cm ingefær, fevet
400 g biff, jo mørere, jo bedre
1 neve sesamfrø
Bland ingrediensene i en stor bolle, del biffen i terninger og la dem ligge i marinaden, gjerne over natten. Tørk av terningene, legg dem tett i tett på en tallerken og dryss over sesamfrø.
Bunnen:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ts honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer å kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann, ev. juster med mel.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg legger på fyllet.
Fyll:
2 poser teriyaki woksaus
1 pk shitakesopp, stekt i litt olje
1 løk i strimler
Marinert biff
1 rød paprika i strimler
200 – 300 g ost, gjerne vellagret og gjerne flere varianter
Smør på teriyaki woksaus og legg på løk og sopp. Strø på mesteparten av osten, legg på paprika og biffen med sesamfrøene opp. Dryss på resten av osten og stek pizzaen på 200 grader til den er gyllen og bunnen er gjennomstekt.
Teriyakipizza med biff før steking
Etter steking:
3 vårløk i strimler
1 neve finhakket koriander
Litt japansk majones blandet med chilisaus eller srirachamajones risles over
Teriyakipizza med biff
Du finner oppskrifter på over 40 forskjellige pizzavarianter HER og spennende oppskrifter på japansk mat HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Laks med potetmos og smørdampede grønnsaker er en veldig velsmakende fiskerett. Oppskriften er passe til 4 personer.
Laksen:
600 – 800 g laks
1 ts peppermiks
Salt
Laksen deles i porsjonsstykker, krydres med salt og peppermiks og legges i smeltet smør i en ildfast form. Bakes i ovnen på 180 grader til den får en rosa kjerne, ca. 15 minutter.
Grønnsakene:
1 pk aromasopp
2 gulrøtter, skrelt og delt i terninger
1 finhakket løk
1 pk minitomater, delt i to
Salt og pepper
Fres soppen i smør. Tilsett resten av grønnsakene og damp dem under lokk til gulrøttene er ferdige – litt myke, men fortsatt med tyggemotstand. Smak til med salt og pepper.
Kylling tikka masala er kyllingkjøtt marinert i en blanding av yoghurt og forskjellige krydder, servert i en deilig tomatsaus. Oppskriften er passe til 4 personer.
800 g lårfilet, ev. brystfilet, delt i mindre biter
Marinade:
1 dl yoghurt naturell
1/2 sitron, kun saften
3 cm frisk ingefær, finrevet
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ts chilipulver
1 ts malt koriander
1 ts malt spisskummen
Bland sammen ingrediensene til marinaden og rør inn kyllingen. Sett det kaldt, helst til neste dag. Brun kyllingen i nøytral olje og legg den til side til sausen er klar.
Saus:
2 løk i strimler
2 fedd hvitløk, finhakket
3 cm frisk ingefær, finrevet
4 ss raps- eller solsikkeolje
1 ts malt spisskummen
1 ts revet muskat
2 ts gurkemeie
2 ts chilipulver
1 ss garam masala
1 boks hermetiske tomater, helst Mutti
2 dl yoghurt naturell
100 g mandelmel
1 rød paprika, finstrimlet
Tilbehør:
1 neve frisk koriander, grovhekket
100 g cashewnøtter, ristet i tørr panne
Fres løk, hvitløk og ingefær i oljen, på middels varme til løken begynner å bli gyllen. Tilsett krydderet, tomatene og yoghurten, kok opp og la sausen småkoke noen minutter før du tilsetter mandelmel, paprika, kylling og resten av marinaden. La det småkoke i ca. 10 minutter og smak til med salt og ev. mer krydder, om du ønsker det.
Dryss over nøtter og koriander ved servering.
Server kylling tikka masala med ris, kokt etter anvisning på pakken, nan,raita og mangochutney.
Kylling tikka masala
Du finner mange velsmakende og spennende matretter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hjorteburger er en delikatesse. Vi har akkurat fått tak i en halv hjort og har partert og malt etter beste evne, så nå er det masse deilig kjøtt i fryseren. Jeg har aldri laget burgere av hjort før, men det ble jammen godt. Om du ikke får tak i kjøttdeig av hjort, kan du bruke elg, eller vanlig karbonadedeig.
1 kg malt hjortekjøtt
1,5 ts salt
1/2 ts pepper
1 ss viltkrydder
1/2 dl farris
smør til steking/grilling
Elt sammen alle ingrediensene. Dersom du bruker ferdigkjøpt viltkrydder, er det ikke sikkert du trenger salt i tillegg.
Form deigen til burgere og stek dem i smør i panna eller legg dem på grillen. Dersom du griller dem, legges en klatt smør på hver burger. Dette er fordi deigen er veldig mager og ført kan bli tørr.
Når burgerene er ferdig stekt på den ene siden, snus de og får en vellagret osteskive på toppen, som kan smelte nedover burgeren og gjøre den ekstra god.
Burgeren servers med hjemmebakte, grove burgerbrød, som du finner oppskrift på HER.
I tillegg har jeg hjemmedyrkede tomater, salat fra egen hage og stekte selvplukkede kantareller til. Du får også kjøpt i butikken, om du ikke er trygg på selvplukk.
Jeg har servert burgeren med bakte perlepoteter, som du finner oppskrift på HER.