Dadler med bacon

Dadler med bacon (dátiles con tocino) er en lekkerbisken med opprinnelse i Nord-Afrika i middelalderen. Senere ble retten adoptert til Midtøsten og etter hvert Italia og Spania. Retten har også blitt populær i USA, der den gjerne serveres med senneps- eller balsamicoglaze.

I Spania brukes dadler med bacon ofte som en del av et tapasmåltid og er enkelt å lage.

12 dadler

12 skiver bacon

Rull en baconskive rundt hver daddel, legg dem i ildfast form med skjøten ned og sett i ovnen på 200 grader til de får fin farge. Snu dem underveis, som nødvendig. Server dadler med bacon varme.

 

Dadler med bacon

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kyllingspyd med honning og rubb

Kyllingspyd med honning og rubb er super sommermat og ganske kjapt å tilberede og du kan variere tilbehøret etter humøret. Oppskriften er passe til 4 personer.

2 løk i store biter

600 – 800 g kyllingfilet i store biter

2 paprika, gjerne flere farger

2 maiskolber i skiver

Olivenolje

2 ss rubb (jeg har brukt Jens Eides «Jysla god rubb», men du kan bruke hvilken du vil eller lage selv)

Ca. 1 dl akasiehonning

Tre kylling, paprika, mais og løk på spyd. Pensle dem med olivenolje og dryss på rubb. Risle honningen over og legg på grillen. Snu dem jevnlig så de ikke blir brent.

Kyllingspyd med honning og rubb
Kyllingspyd med honning og rubb

Server gjerne med en eller annen variant av poteter. Du finner oppskrift på mange forskjellige her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny for uke 14

Ukemeny for uke 14 ligger klar. Den er en blanding av både velkjente og mindre kjente matretter fra fjern og nær. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Potet- og purresuppe med hvitløkssnurrer

Potet- og purresuppe med hvitløkssnurrer
Potet- og purresuppe med hvitløkssnurrer
Tirsdag: Bacalao
Bacalao
Bacalao
Onsdag: Sloppy Joe
Sloppy Joe
Sloppy Joe
Torsdag: Biffsalat

Biffsalat

Biffsalat

Fredag: Pizza vindaloo

Pizza vindaloo

Pizza vindaloo

Lørdag:
Forrett: Baconsalat med sennepsdressing
Baconsalat med sennepsdressing
Baconsalat med sennepsdressing
Hovedrett: Lammekoteletter med rødvinssaus og potetroser
Lammekoteletter med rødvinssaus og potetroser
Lammekoteletter med rødvinssaus og potetroser
Dessert: Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss
Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss
Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss
Søndag:
Forrett: Blomkål- og squashsuppe
Blomkål- og squashsuppe
Blomkål- og squashsuppe
Hovedrett: Elggryte med bacon
Elggryte med bacon
Elggryte med bacon
Dessert: Sjokolademousse
Sjokolademousse
Sjokolademousse

 

Ukemeny for uke 14 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ny, spennende matside

Ny, spennende matside: Tapas – meze – antipasti og dim sum.

Tapas – meze – antipasti og dim sum er navnene på et måltid servert som mange småretter rundt i verden. Det kan varieres nesten i det uendelige og behøver ikke å være så mye jobb heller, det bestemmer du selv. Det fine med tapas – meze – antipasti og dim sum er at gjestene selv kan velge det de har lyst på og at måltidet gjerne varer lenge, noe vi synes er ekstra hyggelig.

Tapas – meze – antipasti og dim sum
Tapas – meze – antipasti og dim sum

Du finner den nye, spennende matsiden HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Tom Collins

Tom Collins er en drink, som ble laget av Jerry Thomas, i USA allerede i 1876. Sukkersirup lager du enkelt selv, ved å koke opp like deler sukker og vann og avkjøl.

6 cl gin
2,5 cl sitronsaft
1,5 cl sukkersirup
5 cl sodavann

Limeskive og cocktailbær

Bland gin, sitronsaft og sukkersirup i et høyt glass med is, fyll på med brus, pynt og server.

 

Tom Collins
Tom Collins

 

Du finner flere spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Reker i sweet chili sauce

Reker i sweet chili sauce er et lettvint og godt element til tapas eller koldtbord. Du kan bruke både ferske, frosne og lakereker. Om du ikke er glad i koriander, kan du bruke frisk bladpersille i stedet. Du finner sweet chili sauce i de asiatiske hyllene i matbutikken.

1 stor boks reker, avsilt og skylt

2 dl sweet chili sauce

1 neve frisk koriander, finhakket

Bland alle ingrediensene og la dem marinere i noen timer.

Reker i sweet chili sauce
Reker i sweet chili sauce

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Kylling Florentine med pastaskruer

Kylling Florentine med pastaskruer høres italiensk ut, men kommer faktisk fra Frankrike og er oppkalt etter Catherine de Medici, fra Firenze, som flyttet til Paris på 1500-tallet, for å gifte seg med kong Henrik II da begge var 14 år gamle. Det finnes flere matretter oppkalt etter Catherine de Medici, men dette er den mest populære. Oppskriften gir 4 porsjoner.

Kylling Florentine

 

750 g kyllingfilet

Salt og pepper

1/2 dl hvetemel

2 ss smør

2 ss olivenolje

5 fedd hvitløk, finhakket

4 sjalottløk, finhakket

1 ts herbs de Provence

2 dl hvitvin

1 paprika, finhakket

300 g spinat

3 dl kremfløte

1 ss kyllingfond

1 dl parmesan, revet

Bank kyllingfiletene jevne og litt flate (1-2 cm) med en biffbanker, før du krydrer dem med salt og pepper på begge sider. Hell hvetemel på en tallerken og vend kyllingfiletene i melet så de blir dekket av mel på alle kanter og rist av overflødig mel. Brun kyllingfiletene i  smør og olje i en sautepanne (dyp stekepanne), ca. 5 minutter på hver side). Løft ut kyllingen og legg den på en tallerken, mens du lager sausen. Ikke kast stekefettet, for det er starten på sausen.

Saus:

Om det behøves mer stekefett, kan du tilsette litt mer olje. Fres hvitløk og løk i et par minutter, før du tilsetter hvitvin og provencekrydder. Kok inn til halv væskemengde, før du tilsetter fløte og kyllingfond. La det småkoke til sausen tykner litt, før du rører inn paprika, spinat og legger kyllingfiletene tilbake i pannen. La det kose seg i noen minutter på lav varme, til kyllingen er god og varm.

Server med nykokte pastaskruer og ev. mer parmesan.

Kylling Florentine med pastaskruer
Kylling Florentine med pastaskruer

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Påskedessert for voksne

Påskedessert for voksne er egentlig en overpyntet drink og den er virkelig ikke egnet for barn.

80 ml eggelikør

40 ml blank kakaolikør

40 ml vaniljevodka

10 ml konjakk

Valgfri pynt, f.eks pisket krem, knuste påskeegg fra Anthon Berg, kakepynt og mynteblad

Rist alle ingrediensene, bortsett fra pynten i cocktailshaker fylt med is i 30-40 sekunder til den er godt avkjølt. Sil over i dessertskåler og pynt etter ønske. Server umiddelbart.

Påskedessert for voksne
Påskedessert for voksne

 

Trenger du mer påskeinspirasjon? Du finner oppskrifter og tips til pynting her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit KvikkLunsjkake

Hvit KvikkLunsjkake er perfekt til deg som liker lys og hvit sjokolade best. Jeg dynker den, så den blir saftig og god og liker å bruke konjakk til dynkingen. Om kaken skal være barnevennlig, kan du dynke med melk eller appelsinjuice.

Kakebunnen:

3 egg
150 g sukker
90 g hvetemel
2 ss kakaopulver
1 ts vaniljesukker
1,5 ts bakepulver
75 g smør
50 g lys kokesjokolade

Pisk egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis. Det tar ca. 10 min. Sikt inn de tørre ingrediensene og vend dem forsiktig inn i eggedosisen, så ikke luften går ut av den.

Smelt smøret på lav temperatur i en kjele, sammen med kokesjokolade, delt i biter. Hell blandingen over i røren og rør det forsiktig sammen. Stek i en smurt springform på 24 cm, med bakepapir i bunnen, midt i ovnen på 170 grader i ca. 35 minutter. Snu opp/ned på en rist og avkjøl.

Dynking:

Dynk kakebunnen med enten melk, 1 ss konjakk blandet med litt vann, kaffe eller litt appelsinjuice.

Sjokoladekrem:

300 g hvit kokesjokolade
200 g smør, romtemperert
200 g melis

Slå sjokoladeplatene noen ganger i benken, før du åpner pakkene og legg sjokoladen i en bolle. Sett bollen over vannbad og smelt over lav varme på en kokeplate på lav temperatur. Rør av og til. Når blandingen er jevn og fin, settes den til side, så den avkjøles litt.

Visp sammen smør og melis til blandingen er luftig og lys gul. Det tar ca. 5 min. i maskin. Hell i sjokoladen og pisk til alt er godt blandet

Pynt:

6 pk Kvikk Lunsj

Kakestrøssel

Påskeeggodteri

Bre sjokoladekremen over hele kaken, inkludert sidene. Del hver Kvikk Lunsj i to, både på langs og på tvers, med kniv og trykk dem tett i tett på siden av kaken.

Pynt kaken etter eget ønske. Jeg har brukt påskeegg fra Anton Berg og kakestrøssel i hvitt og gull.

 

Du finner mer inspirasjon til en hyggelig påske her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gratinert «bakepotet»

Gratinert «bakepotet» er den perfekte oppskriften for deg som har lyst på bakepotet, men ikke har tid eller lyst til å vente på at den skal bakes. Jeg har laget retten i porsjonsformer, men om du skal servere retten til mange, kan du gange opp og fylle hele langpanna, om du vil.

Gratinert «bakepotet» er en perfekt lunsj-, eller kveldsrett. Beregn 200-300 g potet per person, avhengig av hvor storspiste dere er. Gratinert «bakepotet» kan også brukes som tilbehør til kjøttretter, f.eks. biff, eller koteletter, men da kan du halvere mengden per person.

Skrell potetene og del dem i 2 eller 4, avhengig av størrelsen på potetene og hvor god tid du har.  Kok potetbitene møre i lettsaltet vann, hell av vannet og la dem dampe godt av seg. Mens potetene koker lager du gratineringssausen og denne oppskriften er passe til 4 personer.

1 beger crème fraîche

1 boks mais

2 vårløk i strimler

1 ts finrevet hvitløk

1/2 paprika i små terninger

200 g baconterninger, sprøstekte

1 neve finhakket persille

Pepper og ev. salt

Rør alt sammen og smak til med pepper og ev. salt, men husk at baconet også er salt, så det er ikke sikkert det er nødvendig.

 

Gratinering:

Kokte poteter

Gratineringssaus

200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Knus de ferdigdampede potene grovt i ildfaste former, fordel gratineringssausen over og dryss over revet ost.

 

Sett formene midt i ovnen på 200 grader, til osten er gyllen og lekker. Server gratinert «bakepotet» med en gang

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.