Bagels

Bagels er deilig til frokost eller  lunsj. De er fine å fryse og ta opp etter hvert som de skal spises og om du steker dem litt i minste laget, blir de perfekte etter en ny runde i ovnen. Oppskriften gir 24 bagels.

1 pk tørrgjær
10 dl vann
50 g smør, smeltet
4 ss sukker
4 ts salt
1,6 kg hvetemel

Til koking:

2 ss sukker per liter vann

Om du har hastverk, varmer du vannet til 37 grader, for da går hevingen raskere, men jeg foretrekker langsom heving, gjerne over natten på et svalt sted. Elt alle ingrediensene til deigen godt sammen, gjerne i 15 min. før du setter den til heving til dobbel størrelse.

Del deigen i 12 emner og form dem til boller. Om du bruker vekt, er 120 – 125 g per stk. ca. riktig. Klem et hull i hver runding med tomlene. Stikk inn flere fingre og utvid hullene, så bagelsene blir som store smultringer. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett la dem etterheve i ca. 30 – 60 minutter.

Kok opp vann tilsatt sukker i en sautepanne eller vid kjele. Legg i 3-4 bagels om gangen og la dem koke i ca. 2 minutter på hver side. Legg dem tilbake på bakeplaten og dryss på ønsket pynt. Jeg har brukt sesamfrø. Stek bagels på 220 grader i ca. 20 minutter.

Servering:

Del bagels i to og smør på en ønsket pålegg, f. eks kremost. Pynt med ønsket frukt, bær eller grønnsaker, f.eks. agurk, paprika eller appelsinbåter.

Bagels
Bagels

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit gazpacho

Hvit gazpacho eller ajo blanco er en kald suppe, laget av mandler. Det vanligste er å bruke skåldede mandler, men jeg bruker mandelmel, for å gjøre det enklere for meg selv.

225 mandelmel
5 dl iskaldt vann
75 g kavring eller tørket loff uten skorpe
3 fedd hvitløk
1 ts havsalt
3 ss extra virgin olivenolje
3 ss sherryeddik
200 g grønne druer

Legg kavringen i bløt i vannet. Tilsett mandelmel, hvitløk, salt, olje og eddik og kjør med stavmikser, eller i en blender til konsistensen er helt jevn. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer eddik og olje, og sett suppen kaldt i min. et par timer, gjerne over natten.
Del druene i to og server hvit gazpacho i glass eller skåler med druer og noen dråper olivenolje.

 

Hvit gazpacho
Hvit gazpacho

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny for uke 15

Ukemeny for uke 15 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Koreansk svinenakke
Koreansk svinenakke
Koreansk svinenakke
Tirsdag: Potetmosfisk – lettvint og godt
Potetmosfisk
Potetmosfisk

 

Onsdag: Hjemmelagde karbonader med ertestuing
Hjemmelagde karbonader med ertestuing
Hjemmelagde karbonader med ertestuing

 

Torsdag: Elgfrikadeller med nøtter
Elgfrikadeller med nøtter
Elgfrikadeller med nøtter
Fredag: Pizza med salami
Pizza med salami
Pizza med salami
Lørdag:
Forrett: Kremet laksesuppe
Kremet laksesuppe
Kremet laksesuppe
Hovedrett: Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter og rødvin- og portvinsaus
Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter og rødvin- og portvinsaus
Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter og rødvin- og portvinsaus

 

Dessert: Crème brûlée
Crème brûlée
Crème brûlée

 

Søndag:
Forrett: Laksemousse
Laksemousse
Laksemousse
Hovedrett: Kjøttkaker på topp
Kjøttkaker på topp
Kjøttkaker på topp
Dessert: Semulepudding med bringebærcoulis
Semulepudding med bringebærcoulis
Semulepudding med bringebærcoulis

 

Ukemeny for uke 15 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalv med blåskimmelsaus og smørdampede grønnsaker

Kalv med blåskimmelsaus og smørdampede grønnsaker ser lekkert ut og smaker veldig godt. Om du ikke har kalv, kan du bruke indrefilet av okse eller svin i stedet.

Sausen:

2 finhakkede løk

2 ss smør

3 dl chablis

2 laurbærblader

2 ss kyllingfond

150 g blåskimmelost

5 dl fløte

1 ss cognac

Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, cognac, gressløken og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

Soppen stekes i smør og krydres med salt og pepper.

Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika:

1 rødløk, finhakket

2 polkabeter, i terninger

2 persillerøtter, i terninger

1 pk sjampinjong i skiver

2 paprika i små terninger (gul + rød)

1 neve finhakket persille

1 god klatt smør

Salt og pepper

Fres løk og sopp i smøret i en kjele, til soppen får litt farge. Tilsett beter og persillerøtter og la grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Tilsett paprika og finhakket persille og smak til med salt og pepper.

Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika
Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika
Potetene:

Risle litt olje i langpanna og legg potetene i hele. De kan krydres med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt og pepper. Rull potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og stek dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.

Kalven:

Beregne 200 – 250 g kalvefilet per person. Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Om du vil grille fileten, bruner du den godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. 

Om du vil bruke sous vide, krydrer du fileten med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legg den i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen eller i stekepanna, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader.

La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Kalv med blåskimmelsaus og smørdampede grønnsaker
Kalv med blåskimmelsaus og smørdampede grønnsaker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Meir rosa spritz

Meir rosa spritz er en enkel, men velsmakende drink med smak av karve, anis, litt koriander, grapefrukt, einer, barnål og lime. Meir pink akevitt er produsert i Tyrol, men har mye av den norske akevittsmaken.

6 cl Meir pink akevitt

12 cl prosecco (ev. sprite eller annen sitronbrus om du ønsker den søtere og ikke så alkoholsterk)

Hell akevitten i et glass med is, tilsett prosecco eller brus og pynt med en sitron, eller limeskive og server.

Meir rosa spritz
Meir rosa spritz

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus

Lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus er nydelig selskapsmat. Lammebaron er indre- og ytrefilet av lam rullet inn i lammeryggen, når beina er fjernet. Du får kjøpt det hos Meny, slakteren og andre forretninger med kjøttdisk. Denne er kjøpt hos Meny og er fylt med deilige urter.

Ovnspoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når båtpotetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Sausen:

2 ss smør

1 finhakket løk

1 flaske rødvin

4 dl solbærsirup

Saft og skall av 1 båt sitron

1 kanelbark

1 stjerneanis

Noen kvister frisk timian

2-4 ss kalvefond

Pepper

Fres løken blank og myk i smøret. Tilsett vin, saft og krydder og la det koke inn til 1/4 av væskemengden. Smak til med kalvefond og pepper. Jevn med brun maisennajevner og server.

 

Kjøttet:

Brun baronen i smør, på høy temperatur i stekepanna eller gi den en runde på grillen. Stek videre i ovn på 175 grader i ca. 20 minutter. Om du bruker steketermometer, skal kjernetemperaturen være 52 grader, når du tar den ut. Husk å la den hvile i noen minutter, før du skjærer i den.

 

Sous vide:

Om du foretrekker å tilberede lammebaronen i sous vide, xxx 54 grader i 2 timer. Deretter gir du den en rask runde på grillen eller i stekepanna, så den får en brun og lekker skorpe.

 

 

Server lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus med ønskede grønnsaker. Jeg har brukt frisk asparges, som har fått en rask runde i stekepanna, sammen med smør og litt salt. Om du ønsker andre grønnsaker, kan du få litt inspirasjon her.

 

Lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus
Lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Luftig olivenbrød

Luftig olivenbrød ser lekkert ut og smaker godt til f.eks. tapas eller meze. Denne oppskriften gi to luftige og kjempegode olivenbrød.

125 g smør

1 pk gjær

1 glass sorte oliven i skiver, avsilt og skylt

6 dl melk

1 egg

1 kg hvetemel

1/2 ts bakepulver

1 ss sukker

1 ts salt

Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett sammenpisket egg.

Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen. Elt godt og bland inn oliven mot slutten av altetiden. La deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 2 like deler og form to pølser. Vri den ene enden til deg og den andre enden fra deg, så brødene blir litt tvistet. Legg brødene på bakepapirdekt stekeplate og la dem heve til ønsket størrelse i minimum 30 minutter. Pensle deretter med en blanding av sammenpisket egg og melk og stek på 190 grader i 30-40 minutter. Avkjøl på rist.

 

Luftig olivenbrød
Luftig olivenbrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Carpaccio av tunfisk

Carpaccio av tunfisk smaker godt som forrett, til lunsj, som en del av et antipasti- eller tapasmåltid. Retten passer også som deilig, sval kosemat på varme sommerkvelder.

400 g tunfiskfilet

4 ss olivenolje av god kvalitet

4 ss limesaft

1 ss pepper, grovknust

2 ts salt

Pynt:

Kjørvel

Grønne erter, kokt raskt opp og skylt under kaldt vann

Babyleafsalat

Parmesan, skjært med ostehøvel

Legg tunfiskfileten i fryseren ett par timer. Ta den ut og skjær den i syltynne skiver med skarp kniv. Bre skivene utover 4 tallerkener eller et fat og dryss over salt og pepper.

Bland olivenolje og limesaft og drypp blandingen over fisken, før du lar fisken hvile i kjøleskap 20 minutter. Pynt med parmesan, salat, erter og kjørvel og server.

Carpaccio av tunfisk
Carpaccio av tunfisk

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ørretrøre i mørdeigsformer

Ørretrøre i mørdeigsformer er en super liten rett, som passer til koldtbord, tapas eller som en del av et festmåltid.

100 g røkt ørret, delt i små terninger

100 g kremost, romtemperert

1 lite glass rød rogn

3 ss rømme

2 ss sitronsaft

1 ts dijonsennep

1 eple i små terninger

3 ss gressløk, finhakket

2 ss dill, finhakket

Rør alt sammen og smak til med sitronsaft, sennep og nykvernet pepper.

Servering:

24 – 30 mini mørdeigsformer fra matbutikken (eller lag selv)

1 glass ørretrogn

Dill

Fordel ørretrøren i formene, legg på 1 ts ørretrøgn på hver og pynt med dill.

Ørretrøre i mørdeigsformer
Ørretrøre i mørdeigsformer

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dadler med bacon

Dadler med bacon (dátiles con tocino) er en lekkerbisken med opprinnelse i Nord-Afrika i middelalderen. Senere ble retten adoptert til Midtøsten og etter hvert Italia og Spania. Retten har også blitt populær i USA, der den gjerne serveres med senneps- eller balsamicoglaze.

I Spania brukes dadler med bacon ofte som en del av et tapasmåltid og er enkelt å lage.

12 dadler

12 skiver bacon

Rull en baconskive rundt hver daddel, legg dem i ildfast form med skjøten ned og sett i ovnen på 200 grader til de får fin farge. Snu dem underveis, som nødvendig. Server dadler med bacon varme.

 

Dadler med bacon

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.