Appelsindessert er en enkel dessert som serveres i Nord-Afrika og kan gjerne serveres med en iskule, vaniljekesam eller litt krem. Oppskriften er passe til 4-6 personer, avhengig av om du har tilbehør eller ikke.
4 søte appelsiner
2 ss sukker
2 ts kanel
1 dl mandelspon eller hakkede mandler
1 neve rosiner
Skrell og skjær appelsinene i skiver, legg dem utover porsjonstallerkener eller et fat og dryss på sukker, kanel, rosiner og mandler.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Denne desserten er en kulinarisk genistrek, en karamellpudding med karamellisert sukker på toppen. Crème Brûlée er fransk for «brent krem». Om du har lyst til å lage denne fristelsen i dag, finner du oppskrift her.
Créme Brûléedagen
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kyllingspyd med parmesanpoteter og eple- og fennikelsaus smaker friskt og godt av anis og om du er som oss, at du bruker grillen hele året, kan du tilberede den ute. Om ikke, går det fint lage den i stekeovnen også.
Eple- og fennikelsaus:
1 løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2 fennikel, finhakket
1 ss smør
1 eple, skrelt og finhakket
1/2 dl hvitvin
1 ss kyllingfond
1/2 l fløte
Salt og pepper
Blank løk, hvitløk og fennikel i smør. Det skal ikke bli brunt. Tilsett eple, vin og fond og la de koke inn til det nesten ikke er noe væske igjen. Tilsett fløte og la det koke i noen minutter til det tykner litt og smak til med salt og pepper.
Parmesanpoteter:
200 g minipoteter per person
Nøytral olje
Reven parmesan, ca. 50 g. per person
Legg minipoteter i en ildfast form, risle dem med olje og sett dem i ovnen på 200 grader. Når de nærmer seg ferdige inni (kjenn med en spiss kniv), drysser du reven parmesan over og setter dem inn i noen minutter til, så osten smelter og blir gyllen.
Marinade til kyllingen:
Saften av 1 sitron
2 ts hvitløkspasta eller 2 finrevne fedd
1 ts chilipasta
1 ss sennep
2 ss olivenolje
Salt
Pepper
Bland alt sammen og smør kyllingfiletene med den. La kyllingen kose seg i noen timer, gjerne over natten.
Kyllinggrillspyd:
180-200 kylling lår- eller brystfilet per person i terninger
Paprika i litt store biter
Løk i litt store biter
Tre Kylling, løk og paprika på grillspyd. Om du bruker trespyd, er det lurt å la dem ligge i vann et par timer først, så de ikke tar så lett fyr.
Grill kyllingspydene på grillen, eller stek på 200 grader i ovnen, til kyllingen er gyllen utenpå og fortsatt saftig inni. Tiden avhenger av hvor store biter du har kuttet i og om du bruker termometer, skal den ha en kjernetemperatur på 68 grader.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Langtidsstekt lammestek er en klassiker, men tilbehøret i denne oppskriften er ikke like vanlig. Når jeg bruker kjøtt som ikke er så mørt fra naturens side, langtidssteker jeg det gjerne på lav temperatur. Det gjør at kjøttet nesten faller fra hverandre og blir helt fantastisk.
Langtidsstekt lammestek:
Denne lammesteken har jeg krydret med rosmarin, timian, salt og pepper. Jeg har lagt den i en ildfast form, helt på ca. 5 dl vann, dekket den med aluminiumsfolie og stekt den i ovnen på 80 grader i 26 timer. Jeg har helt over litt av kraften ca. en gang i timen, utenom da jeg sov. Resultatet er saftig og mørt.
Kraften fra lammet har jeg brukt i sausen:
2 finhakkede løk
2 fedd finhakket hvitløk
3 dl av lammekraften
2 pk sopp (aroma og sjampinjong)
2 dl rødvin
1 kvast finhakket rosmarin
2 laurbærblader
3/4 ltr fløte
Salt og pepper
Brun løken i smør, tilsett hvitløk og sopp og brun den i løkblandingen. Tilsett rødvin og la det koke inn til det halve, før du tilsetter lammekraft, rosmarin, laurbærblader og fløte. La det koke til sausen får fin konsistens. Smak til med salt og pepper.
Hell litt rapsolje i en ildfast form. Skrell og del grønnsaker i terninger og løk i båter. Jeg har brukt rødbeter, polkabeter, hvitbeter, persillerot og sellerirot. Risle over litt rapsolje og krydre med salt og pepper. Stek grønnsakene på 200 grader i 1 time. Rør hvert kvarter, så grønnsakene blir jevnt bakt.
Servering:
Langtidsstekt lammestek serveres med søtpotetmos, ovnsbakte rotgrønnsaker og den smakfulle soppsausen. Pynt gjerne med litt friske urter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Påskekake smaker godt, både til kaffen og som dessert. Den er laget med mandelbunn og eggekrem og jeg synes det er morsomt å pynte den.
300 g malte mandler
300 g melis
8 eggehviter
Visp eggehvitene litt og bland alle ingrediensene samme. Fordel i 2 små, smurte kakeformer og stek på 180 grader, litt nedenfor midten av ovnen i 30 minutter.
Eggekrem:
8 eggeplommer
2 dl fløte
4 ts vaniljesukker
200 g sukker
200 g smør
Bland eggeplommer, fløte, vaniljesukker og sukker i en kjele. Kok opp under stadig omrøring og la det koke i noen få minutter, så det tykner litt.
Avkjøl litt og rør inn kaldt smør.
Sjokoladepynten:
100 g mørk kokesjokolade
100 g hvit kokesjokolade
Gul kakestrøssel/pynt
Smelt kokesjokoladen over vannbad. Hell den utover en stekeplate kledd med bakepapir. Dryss over strøssel og sett kaldt, så det er skikkelig stivnet, før du løsner forsiktig og brekker i ønskede stykker
Montering:
Legg den første bunnen på fat, legg på ca. 1/3 av kremen. Legg på den andre bunnen og fordel resten av kremen oppa og rundt kanten. Legg marsipanegg og mandelegg på toppen. Sett sjokoladepynten rundt kanten og trykk den lett fast.
Påskekake
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kyllinglår fylt med hvitløkskrem er en rett med elementer fra flere av Middelhavslandene. Hvitløkskremen er lettlaget og dyttes under skinnet på kyllingen.
Potetene:
200 – 250 g potet per person, delt i 2 eller 4
Olivenolje
Salt (jeg har brukt svart Himalayasalt)
Risle litt olje i langpanna og legg i potetene. Rør i potetene, så de blir dekket av olje på alle kanter og dryss over salt. Stek dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.
Ratatouille:
Olivenolje til steking
1 rød paprika i strimler
1 pk aromasopp i skiver
2 fedd hvitløk, finhakket
1 løk i strimler
4 tomater i terninger
1 potte frisk basilikum, finhakket
1/2 dl parmesan, revet
Grønnsaksfond
Nykvernet pepper
Fres løk, paprika og hvitløk i olje i en gryte, til løken er gyllen og myk. Tilsett tomater og fond, og la det småkoke i 10 minutter. Tilsett basilikum og parmesan rett før servering. Smak til med salt og pepper.
Hvitløkskrem:
140 g ricotta 6 hvitløksfedd, finhakket 6 ss basilikum, finhakket 1 ts dijonsennep 6 ss bladpersille, finhakket 60 g parmesan, revet
Til formen:
4 kyllinglårfileter med skinn (ev. kyllingbryst) 1 dl rosevin salt og pepper
Kjør alle ingrediensene til hvitløkskremen i en foodprosessor eller bruk stavmikser. Lag en lomme mellom skinnet og kjøttet med fingrene og fyll kremen under skinnet + litt på toppen. Legg kyllinglårene i en ildfast form og krydre med salt og pepper. Hell over vin og stek på 180 grader i ca. 40 minutter. Om du bruker steketermometer, skal kjernetemperaturen være 72 grader.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.