Uruguays uavhengighetsdag er en feiring av frigjøringen fra Brasil i 1825. De feirer med patriotiske seremonier, fremføringer av nasjonalsangen og storslått fyrverkeri. En morsom liten detalj, er at Uruguays nasjonalsang er verdens lengste. Festlighetene begynner kvelden før, og natten er kjent som Nostalgiens natt. Derfor spilles gammel pop, rock og discomusikk over hele landet.
De lager nasjonalretten, chivito, som er en sandwich med oppskåret biff, mozzarella, spekeskinke, tomater, majones og oliven. De serveres ofte med bacon og stekte eller hardkokte egg og gjerne med pommes frites.
Georgias uavhengighetsdag er en feiring av løsrivelsen fra Russland. Dagen feires med millitærparader, fyrverkeri, konserter, tivoli, politiske taler, blomsterfestivaler og forskjellige seremonier for å feire Georgias historie og kultur.
Georgia har stolte mattradisjoner, som er inspirert av at de lå langs silkeveien i tillegg til at de har vært invadert av diverse land opp gjennom tidene. De har adoptert smaker fra Middelhavet, araberlandene, Persia, India og Mongolia, men de har tilført sitt eget preg på maten.
Galettes er pannekaker laget av bokhvetemel. De brukes gjerne til frokost eller lunsj, med godt fyll i eller til dessert, med søtt fyll. Denne oppskriften er passe til 4 galettes:
Galettes:
125 g bokhvetemel
3 dl vann
1 egg
1 teskje salt
2 ss nøytral olje
Bland mel og salt i en bolle. Lag en grop i midten og hell i vannet. Rør fra midten og utover, til du har en jevn røre, uten klumper. Tilsett oljen, og sørg for at blandingen er homogen. Hvis den virker for tykk, kan du tilsette litt vann. La røren hvile i kjøleskapet i minst 1 time.
Varm en stor teflonpanne over middels varme. Pensle pannen med smør og stek pannekaker på vanlig måte. Legg i ønsket fyll og brett som vist på bildet, før du legger dem over på tallerkener.
Soppstuing:
4 ss olivenolje
2 sjalottløk, finhakket
1 pk sopp i skiver
8 cl hvitvin
4 dl fløte
1 pk blåskimmelost etter ønske
1/4 purre, finstrimlet
1 pk bladpersille
Pepper
Fres løken gyllen i oljen. Tilsett soppen og brun videre til soppen slipper fuktigheten. Tilsett vinen og kok inn til 1/4, før du tilsetter fløte og biter med ost. Kok inn til tykk grøt, før du tilsetter persille og smaker til med pepper.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Skrei er benevnelsen på gyteklar torsk som har svømt gjennom Barentshavet og til norskekysten for å gyte. På den lange svømmeturen, i det kalde vannet, får fisken muskler som gjør den ekstra god og mager. Om du ikke får tak i skrei, er denne oppskriften god med vanlig torsk eller annen hvit eller rød fisk også.
Torsken:
Rikelig med vann
1/2 dl salt per liter vann
1-2 laurbærblader
2-4 hele pepperkorn
Kok opp vann, tilsatt salt, laurbær og pepperkorn. Del fisken i porsjonsstykker og la den trekke i vannet i 5-10 minutter.
Bacon:
Legg bacon utover en bakepapirkledd bakeplate. Sett i ovnen på 200 grader og la det stå til det blir gyllent og sprøtt. Knus og server.
Rogn:
400 g torskerogn
1 l vann
1/2 dl salt
1 ts hel sort pepper
4-5 laurbærblader
2 skiver sitron
Vask rognen og fjern slingser. Kok opp en kjele med vann, salt, pepper, laurbærblad og sitron.
Pakk torskerognen inn i bakepapir og knyt den sammen med en hyssing og la den trekke i vannet i 30-40 minutter. La torskerognen avkjøles i kokevannet hvis den ikke skal serveres med en gang.
Sausen:
4 sjalottløk, finhakket
1 liten, finhakket fennikel
1 eple, skrelt og finhakket
2 ss pastis eller pernod
1 dl hvitvin
2 dl fløte
1 ss kyllingfond
Fres løk og fennikel i smør, til løken er blank. Tilsett eple og la det frese videre i 5 minutter, før du tilsetter vinen og la den koke inn. Tilsett pastis, fløte og kyllingfond. La det småkoke i 5 minutter. Kjør blandingen jevn med en stavmikser.
Ertepuré:
1 pose frosne erter
100 g smør
1 fedd hvitløk
Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Earth Day er en årlig begivenhet 22. april til støtte for miljøvern. Den første Earth Day ble avholdt i 1970. Markering av dagen har stadig blitt mer utbredt og hvert år er det et offisielt tema. 2022 og 2023 har fått samme tema:
2023: Invest in Our Planet
2022: Invest In Our Planet
2021: Restore Our Earth
2020: Climate Action
2019: Protect Our Species
2018: End Plastic Pollution
2017: Environmental & Climate Literacy
2016: Trees for the Earth
2015: It’s Our Turn to Lead
2014: Green Cities
2013: The Face of Climate Change
2012: Mobilize the Earth
2011: Clear the Air
2010: A Billion Acts of Green
2009: How Do You Get Around
2008: Trees Please
2007: Be Kind to the Earth
2006: Science and Faith
2005: Healthy Environment for Children
Earth Day kan markeres på mange forskjellige måter, men jeg velger en vegetarisk meny i dag. Du finner oppskrifter på vegetarmat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Single people’s day markeres i Korea i dag. Det blir stadig flere single i i-land, så det er vel på sin plass å slå et slag for matlaging for single. I Korea feires dagen med Jajangmyeon, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Island: Matur og Drykkur er en restaurant som ble omtalt i Michelinguiden i 2022. De gjør moderne varianter av islandske tradisjonsretter og du bestiller en ferdig meny, bestående av 5-6 retter med tilhørende vinpakke. Betjeningen på både kjøkkenet og i restauranten, er unge og de har veldig spennende idéer.
Restauranten var hyggelig og det var betjeningen også. Maten scoret ikke helt på topp hos oss, men vi har stor tro på den i fremtiden og vi kommer nok til å dra tilbake til den, om vi er i Reykjavik igjen.
Gin og tonicdagen markeres i USA i dag. Denne drinken ble laget allerede på 1840-tallet og ble brukt som medisin mot malaria. Drinken har siden den gang bare økt i popularitet og drikkes over store deler av verden.
Pære Belle-Hélène (Poires Belle-Hélène) er en tradisjonsrik dessert med kokte pærer med varm sjokoladesaus og vaniljeis.
6 pærer
6 kuler vaniljeis
30 g mandelspon (ev. hakket mandel)
Sirup:
1 l vann
140 g sukker
1 vaniljestang (ev. ekstrakt eller pulver)
Revet skall av 1/2 sitron
Revet skal av 1/2 appelsin
1 stjerneanis
Skrell pærene, men ikke kast skrellet.
Kok opp vann, sukker, vaniljestang delt i to og frøene skrapt ut (frøene skal også være med) i en kjele, stjerneanis, pæreskrell og sitron og appelsinskall. Kok opp, tilsett pærene og kok forsiktig i ca. 20 minutter under lokk. Slå av varmen og la pærene avkjøles i sirupen.
Ta ut pærene og sil sirupen, som skal brukes til sjokoladesaus.
Sjokoladesaus:
70 g sirup etter pærekokingen
30 g fløte
70 g mørk sjokolade
Varm sirupen og melk i en kjele, del sjokoladen i mindre biter og legg den også i kjelen. Varm langsomt opp, på svak varme mens du rører jevnlig, til du får en jevn saus.
Sett pærene på en tallerken eller i en bolle, tilsett en kule vaniljeis og server varm sjokoladesaus til. Den bør helles over av hver enkelt gjest.
Dryss over mandelspon eller hakket mandel og kos dere.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Soppdagen markeres i USA i dag. Fersk sopp er tilgjengelig hele året i matbutikkene og antall varianter som selges har økt. Om du plukker sopp selv, er det viktig å være sikker på at de man plukker kan spises. Det finnes ca. 100 spiselige sopparter i Norge og ca. 60 arter som er direkte giftige.
Du finner oppskrifter med kantareller her, sjampinjong her, aromasopp her, shitake her og trøfler her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.