Pakk lunsjen dindagen

Pakk lunsjen dindagen er selvfølgelig en matdag fra USA. I Norge har vi lange tradisjoner for matpakke og det var gjerne brødskive med brunost i den.

I Sverige har de helt andre lunsjtradisjoner, med å gå ut og spise på spesielle lunsjrestauranter, eller medbrakte matrester, som varmes i mikrobølgeovnen. Jeg vil gjerne slå et slag for å variere lunsjen litt mer og du finner masse forslag til både kalde og varme lunsjretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pære Belle-Hélènedagen

Pære Belle-Hélènedagen markeres i USA i dag, for å hedre den deilige, franske desserten pære Belle-Hélène. Desserten består av posjert pære, vaniljeis og en varm sjokoladesaus. Du finner oppskrift her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale whiskydagen

Den internasjonale whiskydagen markeres i dag.  Whisky destilleres fra et brygg av korn og blir laget i mange land, men Irland og Skottland er de mest kjente.

Destillasjonskunsten startet i Irak totusen år før vår tidsregning og det ble vanligvis laget av druer. Alkoholen ble vanligvis brukt som medisin. På 1100-tallet ble destillasjon også kjent i Irland og Skottland, men det fantes ikke druer, så de brygget øl av bygg og utviklet etter hvert whisky.

Det første skriftlige dokumentasjonen på whisky er fra 1494. Siden whisky ikke er bundet opp mot noe spesielt sted kan hvem som helst i hele verden produsere det.

Whisky skal lagres på eikefat i minimum tre år for å kunne kalles whisky, men det vanlige er 4-6 år.

Har du lyst til å feire den internasjonale whiskydagen? I Norge drikkes det en del Irish coffee, som selvfølgelig inneholder whisky. Du finner oppskrift på en perfekt en her.

Jeg har også brukt whisky i en deilig saus, som du finner oppskrift på her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kveitefilet med stekt bacon, sylta agurk, gulrotpuré, ertepuré, bakt sjalottløk og pastissaus

Kveitefilet med stekt bacon, sylta agurk, gulrotpuré, ertepuré, bakt sjalottløk og pastissaus er så godt at du gjerne kan servere det i selskap.
Kveita saltes og pepres og legges kaldt i en time eller to, før den legges i ildfast form med litt smør og bakes på 200 grader i ca. 20 minutter. Om du bruker steketermometer, skal den ha en kjernetemperatur på 48 grader.

Sylta agurk:

2 dl vann

1/2 dl eddik

1 ss sukker

1/2 ts pepper

Blandes godt sammen. Tilsett 1 agurk delt i tynne staver. La det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time.

Sjalottløken legges i ildfast form med litt smør og bakes midt i ovnen på 150 grader i 2 timer, så den blir mild og søt. Smårettbacon legges i ildfast form og settes i ovnen på 200 grader til den er sprø og gyllen. Rør av og til, så den blir jevnt stekt.

Sausen:

2 finhakkede løk

3 gulrøtter i terninger

1 fedd finhakket hvitløk

1/2 fennikel i terninger

100 g smør

2 fiskebuljongterninger

1 dl hvitvin

1 dl Pastis (eller et annet anisbrennevin)

1/3 ltr fløte 1 boks creme fraiche

Litt finhakket kjørvel

Fres løk, gulrøtter, hvitløk og fennikel i smør, til løken er mør. Tilsett buljongterninger og hvitvin. Kok til fuktigheten nesten er borte, før du tilsetter Pastis, fløte og creme fraiche. Kok opp og sil av grønnsakene. Tilsett kjørvel og server.

Du finner oppskrift på gulrotpuré her og ertepuré finner du oppskrift på her.

Serveres med valgfrie poteter, som du finner mange spennende varianter av her.

Kveitefilet med stekt bacon, sylta agurk, gulrotpuré, ertepuré, bakt sjalottløk og pastissaus
Kveitefilet med stekt bacon, sylta agurk, gulrotpuré, ertepuré, bakt sjalottløk og pastissaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kjøttkaker i brun saus

Kjøttkaker i brun saus er vel en av de norskeste matrettene og noe de aller fleste har et forhold til. Denne kjøttkakeoppskriften har mye smak. Jeg bruker også finhakket løk i sausen.

500 g karbonadedeig

1 finhakket løk

1 sammenpisket egg

1,5 ts salt

1/2 ts ingefær

1 ts pepper

1/2 ts allehånde

1/2 ts muskat

2 1/2 ss potetmel

2 dl melk

Elt alle ingrediensene godt sammen i en kjøkkenmaskin. Form kaker og stek dem brune på begge sider i smør, før de legges i brun saus  og får trekke ferdig der. Du finner oppskrift på en gammeldags, brun saus her.

Server kjøttkaker i brun saus med kokte poteter og valgfrie grønnsaker, f.eks. erter, bønner eller surkål.

 

Kjøttkaker i brun saus
Kjøttkaker i brun saus

 

Du finner flere tradisjonsrike oppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Midnattskyss

Midnattskyss, eller som den kalles hos oss… Jif universal, er friskt og godt og passer som velkomstdrink. Drinken blir søtere eller syrligere, ved å bruke søtere eller tørrere champagne.

4 cl vodka

1,5 cl blå curacao

1 ts friskpresset sitronsaft

Champagne eller annen hvit musserende vin

Hell vodka, curacao og sitronsaft i et godt avkjølt champagneglass, fyll opp med musserende vin.

Midnattskyss
Midnattskyss

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Indrefilet med hummus og tahinisaus

Indrefilet med hummus og tahinisaus er en nydelig rett fra Midtøsten. Det er en super rett å servere gjester, siden alt kan lages klart i forkant, bortsett fra indrefileten og couscousen.

 

Indrefileten:

Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.

Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, og sett den i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.

 

Tahinisaus:

50 g tahini

1/2 sitron, kun saften

Ev. vann

Salt og pepper

Bland sammen tahini og sitronsaft og spe med vann til en tykk saus. Smak til med salt og pepper.

 

Salaten:

Rødkål i fine strimler

Kål i fine strimler

Gulrot, revet

Agurk i terninger

Vårløk, strimlet

Paprika i strimler

Granateplekjerner

Dressing:

1 del limesaft

2 deler olivenolje

Hummus:

1 boks kikerter i lake, skylles og tørkes

1/2 ts bakepulver

1/2 dl sitronsaft

2 fedd hvitløk

1/2 ts salt

1 dl tahini

1/2 ts spisskummen

1 ss ekstra virgin olivenolje

Alt kjøres i blender eller med stavmikser til en jevn masse. Pyntes med litt olivenolje og et dryss sumak eller paprika.

Couscous:

Couscous til 4 personer, laget etter anvisning på pakken

50 g pinjekjerner

50 g pistasjnøtter

2 vårløk finstrimlet

1/2 agurk, i små terninger

50 g rosiner

1 neve frisk mynte, finhakket

1 neve frisk koriander, finhakket

Bland alt med couscousen, pynt med friske korianderblader og servér. Om du vil servere couscous mer som en salat, kan du lage dressing av olivenolje og sitron og helle over.

 

Server indrefilet med hummus og tahinisaus sammen med couscous og salat.

Indrefilet med hummus og tahinisaus
Indrefilet med hummus og tahinisaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Sloppy Joe

Sloppy Joe er en rett fra USA, som er enkel og kjapp å lage. Den er ikke min favoritt, men kan være et alternativ til fredagstacoen. Oppskriften er passe til 2-3 personer

1 ss smør
1 ts olivenolje
400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 grønn paprika, finhakket
1 stor løk, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
1 ss tomatpuré
2 dl kopp ketchup
1 dl vann
1 ts sennep
3/4 ts chilipulver
1 ts Worcestershire saus
1 ts salt
1/2 ts sort pepper
1 dash hotsauce (valgfritt)

Brun kjøttet i blandingen av smør og olje. Tilsett løk, hvitløk og paprika og brun videre i 2-3 minutter. Rør inn resten av ingrediensene og la det koke på lav varme 15 min.
Server kjøttblandingen i burgerbrød og om du er ekstra sprø… legg i et salatblad. En neve potetgull til hver hører også med.

Sloppy Joe
Sloppy Joe

Du finner flere matretter fra USA her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende e-postadressen din hit. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Sloppy Joe Day

Sloppy Joe Day markeres i USA i dag. Om du ikke har smakt Sloppy Joe, har du muligheten i dag. Du finner oppskrift her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

International Women’s Collaboration Brew Day

International Women’s Collaboration Brew Day er en årlig begivenhet som er sammenfallende med den internasjonale kvinnedagen. Arrangementet samler kvinnelige ølbryggere over hele verden. Inntekter fra arrangementene doneres til veldedighet.

Jeg brygger ikke øl og er heller ikke så glad i å drikke det, men jeg bruker det i matlaging. Du finner en av favorittoppskriftene mine med øl her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.