Absint kommer opprinnelig fra Sveits på slutten av 1800-tallet, men ble populær i kunstnermiljøet i Paris ved århundreskiftet. Den ble om talt som «den grønne fe» og skapte hallusinasjoner.
Island: Apotek restaurant er den beste restauranten vi spiste på i Reykjavik. Den er så populær at du må bestille bord i god tid, nesten samme hvilken dag du vil dit. Vi var heldige, siden vi bodde på det tilhørende hotellet. Du kunne velge mellom forskjellige retter fra forskjellige menyer, eller alle rettene på julemenyen, som vi gjorde. Maten var nydelig og så ut som vakre kunstverk.
Siden vi var så heldige at vi bodde på hotellet, fikk vi noe av restematen til frokosten også.
Om du skal til Island, vil jeg anbefale denne restauranten på det varmeste.
Du finner hjemmesiden til Island: Apotek restaurant HER.
Du finner flere artikler fra reiser og restauranter jeg har spist på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lammeskank i øl gir møre og saftige lammeskanker og en helt nydelig saus, som du garantert kommer til å like, samme om du liker øl eller ikke.
4 lammeskanker
1 finhakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
2 flasker mørkt øl
1/2 l lammekraft
2 laurbærblader
1 neve frisk, finhakket timian
Salt og pepper
1 neve finhakket bladpersille
Brun maisennajevner
Sett lammeskankene i en gryte eller ildfast form med høye kanter. Tilsett resten av ingrediensene, bortsett fra persillen og maisennaen.
Sett på lokk eller dekk med folie og sett gryten i ovnen på 100 grader 3 timer til kjøttet løsner fra lammeskankene.
Ta av lokket, sil av halvparten av kraften og sett gryten tilbake i ovnen uten lokk på 200 grader til skankene får fin farge.
Kok opp den avsilt kraften i en kjele, smak til med salt og pepper og jevn den med maisennajevner til en litt tynn saus. Rør inn persille rett før servering.
Server lammeskankene med valgfrie poteter, f.eks. potetmos, som du finner oppskrift på her og valgfrie grønnsaker, som f.eks. bønner, som kun har fått et raskt oppkok i vann, tilsatt litt smør.
Lammeskank i øl
Du finner flere spennende og velsmakende lammeoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Falafel med hummus og tahinisaus er en nydelig rett fra Midtøsten. Falafel er kikertkaker med mye smak, og flere av landene i området mener at det er akkurat dem som er opprinnelseslandet. De kan serveres med forskjellig type tilbehør, f.eks. som jeg har gjort her eller i pita. Det er viktig at alle de andre ingrediensene er klare før falafelene.
Falafel:
100 g tørre kikerter
100 g tørre hestebønner uten skall (split broad beans, fava beans)
4 vårløk
4 hvitløksfedd
20 g frisk korianderblader
15 g frisk bladpersille
1 ts bakepulver
¼ ts malt allehånde
¼ ts malt kanel
1 ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
¼ ts malt ingefær
¼ ts malt hvit pepper
1 ts salt
Bløtlegg kikerter og bønner i vann over natten eller min. 8 timer. Hell av vannet.
Bland alt og kjør til fin mos i hurtigmikser eller stavmikser. Sett kaldt i en tett boks til de skal stekes. Bruk falafelutstikker eller rull til boller og friter i 5 deler mais- eller rapsolje, tilsatt 1 del olivenolje til de har fått fin farge. Det tar 3-5 min. Fisk dem opp og la dem renne av seg på tørkepapir. Server falafelene med en gang de er klare.
Tahinisaus:
50 g tahini
1/2 sitron, kun saften
Ev. vann
Salt og pepper
Bland sammen tahini og sitronsaft og spe med vann til en tykk saus. Smak til med salt og pepper.
Salaten:
Rødkål i fine strimler
Kål i fine strimler
Gulrot, revet
Agurk i terninger
Vårløk, strimlet
Paprika i strimler
Granateplekjerner
Dressing:
1 del limesaft
2 deler olivenolje
Hummus:
1 boks kikerter i lake, skylles og tørkes
1/2 ts bakepulver
1/2 dl sitronsaft
2 fedd hvitløk
1/2 ts salt
1 dl tahini
1/2 ts spisskummen
1 ss ekstra virgin olivenolje
Alt kjøres i blender eller med stavmikser til en jevn masse. Pyntes med litt olivenolje og et dryss sumak eller paprika.
Server falafel med hummus og tahinisaus sammen med salat og kanskje pita, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Sjekk den spennende og litt rare matkalenderen vår. Den inneholder forskjellige merkedager, som f.eks. nasjonaldager, helligdager og mer tullete mat- og drikkedager fra fjern og nær.
Har du for eksempel hørt om «ikke gråt over spilt melkdagen» eller «tannpinedagen»? Du finner dem og mange andre dagerher.
Sjekk den spennende og litt rare matkalenderen
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Madeiradagen (Día de Madeira) markeres på Madeira, som tilhører Portugal denne dagen hvert år. Madeira har en nydelig sterkvin, som også heter Madeira. Den blir både drukket som den er og brukt i matlaging. Jeg synes den er spesielt velegnet til saus. Du finner oppskrifter på velsmakende mat med madeira her.
Ost er en veldig gammel matvare. De første ostene ble trolig fremstilt 5500 år før vår tidsregning. Både Europa, Sentral-Asia og Midtøsten har vært foreslått som opphavssted for osteproduksjon, men ingen har så langt lyktes i å fastslå hvor i verden det ble laget ost aller først.
Cereal Day (frokostblandingsdagen) markeres i USA i dag.
Tidlig på 1800-tallet levde de fleste i USA på svinekjøtt, whisky og kaffe. Det er jo ikke så sunt, og mange kristne fundamentalister, mente det var veien til helvete. De trodde også at forstoppelse var Guds straff for å spise kjøtt og at kjøttet hadde skylden for begjær og latskap. For å befri USA for dette, sto religiøse ildsjeler i spissen for landets aller første vegetariske bevegelse. I 1863 oppfant dr. James Jackson den aller første frokostblandingen og tilbød et syndefritt kjøttfritt alternativ som hadde som mål å rense både samvittighet og tarm.
Du finner oppskrifter på og med frokostblanding her.
Innbakt kyllingbryst med brokkolipuré og granateple er en rett vi fikk servert hos sønnen og svigerdatteren min. Brokkolipuréen gjør at du ikke savner saus. Oppskriften er passe til 4 personer.
Brokkolipuré:
2 brokkoli
50 g smør
1 ss grønnsaksfond
1 ½ dl fløte
Salt og nykvernet pepper
1 pose reven parmesan
2 fedd hvitløk, finhakket
Kok brokkolien mør i vann. Hell av vannet, tilsett resten av ingrediensene og kjør blandingen glatt med stavmikser. Gi brokkolipuréen et oppkok og smak til med salt og pepper.
Kyllingen:
600 g kyllinglårfilet eller brystfilet
1 skive serranoskinke per kyllingfilet
Pepper
Krydre kyllingen med pepper. Rull inn hver filet med skinke og stek dem i smør, til skinken er gyllen og sprø og fileten er gjennomstekt, men ikke tørr.
Server med granateple, litt balsamico og valgfrie poteter, som du finner mange spennende varianter av HER.
Innbakt kyllingbryst med brokkolipuré og granateple
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.