Khobz, khoubz, khobez, khubez, khubooz, kesra, agroum

Khobz er et arabisk brød, som gjerne brukes som tilbehør til tagine. Kjært barn, har som kjent, mange navn og dette brødet er vel intet unntak.

1 ltr hvetemel

2 ts salt

2 ts sukker

1 ss gjær

2 ss olivenolje

3 dl vann, lunkent

olje, semulegryn eller maismel

 

Smør 2 runde former (ev. gryter), ca 15-20 cm i diameter med olje og dryss den med semulegryn eller maismel.

Elt alle ingrediensene til deigen godt sammen, gjerne i 10 min. Tilsett mer vann eller mel, om den er for tørr eller klissete.

Del deigen i to, form dem runde og flate og legg dem til heving, med god avstand, under et håndkle i 25 til 30 minutter.

Klapp brødene flate igjen, legg dem i de smurte brødformene, dekk med et håndkle igjen og la dem heve i minst 1 time, til deigen spretter tilbake når den trykkes lett. Stikk en del hull i toppen, med en gaffel, rett før steking.

Stek på 225 i ca. 20 min. Brødene skal høres hule ut når du banker under dem. Avkjøl khobz på en rist eller i en håndklekledd kurv.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Syrias nasjonaldag

Syrias nasjonaldag er en markering av frigjøringen fra Frankrike, som ble erklært i 1944, men ikke anerkjent før i 1946.
Syrisk mat inneholder mye aubergine, squash, hvitløk, kjøtt (mest fra lam og sau), sesamfrø, ris, kikerter, favabønner, linser, kål, blomkål, vinblader, syltet kålrot, agurker, tomater, olivenolje, sitronsaft, mynte, pistasjnøtter, honning og frukt.
Syria serverer ofte mezze, som er syrisk tapas, sammen med arabisk brød før hovedretten. Desserten består gjerne av kaffe, sammen med søt konfekt eller frukt.
Mange av de syriske oppskriftene er minst fra 1200-tallet.

Om du vil markere denne dagen med syrisk mat, finner du spennende oppskrifter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Syrias nasjonaldag

Syrias nasjonaldag er en markering av frigjøringen fra Frankrike, som ble erklært i 1944, men ikke anerkjent før i 1946.
Syrisk mat inneholder mye aubergine, squash, hvitløk, kjøtt (mest fra lam og sau), sesamfrø, ris, kikerter, favabønner, linser, kål, blomkål, vinblader, syltet kålrot, agurker, tomater, olivenolje, sitronsaft, mynte, pistasjnøtter, honning og frukt.
Syria serverer ofte mezze, som er syrisk tapas, sammen med arabisk brød før hovedretten. Desserten består gjerne av kaffe, sammen med søt konfekt eller frukt.
Mange av de syriske oppskriftene er minst fra 1200-tallet.

Om du vil markere denne dagen med syrisk mat, finner du spennende oppskrifter HER.

Syrias nasjonaldag

Syrias nasjonaldag er en markering av frigjøringen fra Frankrike, som ble erklært i 1944, men ikke anerkjent før i 1946.
Syrisk mat inneholder mye aubergine, squash, hvitløk, kjøtt (mest fra lam og sau), sesamfrø, ris, kikerter, favabønner, linser, kål, blomkål, vinblader, syltet kålrot, agurker, tomater, olivenolje, sitronsaft, mynte, pistasjnøtter, honning og frukt.
Syria serverer ofte mezze, som er syrisk tapas, sammen med arabisk brød før hovedretten. Desserten består gjerne av kaffe, sammen med søt konfekt eller frukt.
Mange av de syriske oppskriftene er minst fra 1200-tallet.

Om du vil markere denne dagen med syrisk mat, finner du spennende oppskrifter HER.

Prinsesse Ingrid Alexandras fødselsdag

Prinsesse Ingrid Alexandras fødselsdag er i dag og hun har blitt en flott ung dame. Du kan feire litt du også, med en deilig prinsessekake, som du finner oppskrift på HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Prinsesse Ingrid Alexandras fødselsdag

Prinsesse Ingrid Alexandras fødselsdag er i dag og hun har blitt en flott ung dame. Du kan feire litt du også, med en deilig prinsessekake, som du finner oppskrift på HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dronning Mauds fødselsdag

Dronning Maud, dronning i Norge fra 1905 til 1938, ble født på denne dagen i 1869. Siden hun ga navnet sitt til en deilig fromasj, passer det godt å markere fødselsdagen hennes med oppskriften på Dronning Maudfromasj. Den er også kjent som Haugesunddessert, etter at den ble servert kongeparet der i 1906. Du finner oppskriften på den deilige desserten HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dronning Mauds fødselsdag

Dronning Maud, dronning i Norge fra 1905 til 1938, ble født på denne dagen i 1869. Siden hun ga navnet sitt til en deilig fromasj, passer det godt å markere fødselsdagen hennes med oppskriften på Dronning Maudfromasj. Den er også kjent som Haugesunddessert, etter at den ble servert kongeparet der i 1906. Du finner oppskriften på den deilige desserten HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Asiatisk kylling i form

Asiatisk kylling i form er en modifisert versjon av en oppskrift jeg fikk av en kollega og kan gjerne serveres med en frisk salat. 5 poteter i skiver 2 løk i strimler 1 mango i terninger 1 paprika i terninger 3 kyllingfileter i strimler 1 boks creme fraiche 2 ss mangochutney 2 ss sweet chilisaus 1 ts paprikapulver 1 ts karri 1/2 ts pepper 1 knust buljongterning eller 1 ss kyllingfond 200 g ost Poteter og løk legges i en smurt, ildfast form og stekes på 200 grader i 45 minutter. Legg i mango, paprika og kyllingfilet. Asiatisk kylling i form Bland sammen creme fraiche, mangochutney, sweet chilisaus, paprikapulver, karri, pepper og buljongterning/kyllingfond. Hell blandingen over potet/kyllingblandingen, strø over ost og stek asiatisk kylling i form i ovnen på 180 grader i 45 minutter til. Asiatisk kylling i form kan gjerne få et dryss med finhakket. frisk koriander ved servering. Asiatisk kylling i form
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

Daimkake

Daimkake er deilig både til kaffen og som dessert. Denne oppskriften fyller en hel langpanne og holder seg noen dager i kjøleskapet.

Oppskriften fyller en langpanne på 30×40 cm og kan oppbevares i kjøleskapet i inntil tre dager.

Bunn:

6 eggehviter

250 g melis

120 g mandler

80 g hasselnøtter

1 ts bakepulver

150 g daim

Pisk eggehviter stive. Tilsett litt og litt melis, til du har en blank og hvit marengs.

Finhakk mandler og hasselnøtter og vend dem forsiktig inn i marengsen. Grovhakk daim og vend den inn også.

Bre røren utover en bakepapirkledd langpanne og stek på 175 grader i ca. 30 minutter. Ikke bre marengsen helt ut til kanten, den kommer til å vokse litt under steking. Avkjøles i pannen.

Kremen:

6 eggeplommer

150 g sukker

2 dl kremfløte

Frø av 1 vaniljestang

125 g smør

Varm eggeplommer, sukker, kremfløte og frøene fra en vaniljestang i en kjele, mens du rører. Kremen skal ikke koke, men småboble slik at kremen tykner. Rør til du har en krem med konsistens som litt tykk yoghurt. Kremen vil tykne mer under avkjøling.

Sil kremen over i en stor bolle, og la den kjøle til romtemperatur på kjøkkenbenken.

Når eggekremen er romtemperert, tilsetter du romtemperert smør i små terninger mens du pisker. Rør til du har en glatt krem.

Bre over den avkjølte bunnen.

Pynten:

100 g kokesjokolade

100 g melkesjokolade

1 ss delfiafett

250 g daim

Brekk opp sjokoladen i mindre biter og smelt sammen med delfiafett på lav varme over vannbad.

Ringle smeltet sjokolade over kaken.

Knus daim i mindre biter, og strø over kaken.

Daimkake settes i kjøleskap en time eller to før servering.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.