Biffsnadder med grillet paprika kan enten lages veldig raskt eller gjøres mer tidkrevende, alt etter hvor mye av retten du vil lage fra bunnen. Pommes noisettes og bearnaisesaus kan enten kjøpes ferdig eller lages fra bunnen, alt etter hvor god tid du har.
Pommes noisettes:
Følg anvisning på pakka, eller lag fra bunnen, som du finner oppskrift på HER.
Bearnaisesaus:
Varm forsiktig opp ferdig saus fra beger, lag av pakke eller fra bunnen av, som du finner oppskrift på HER.
Grillet paprika:
2 paprika i grove strimler
Olivenolje
Salt
Smør paprikastrimlene med olje og dryss over salt. Grill dem på begge sider.
Biffsnadder:
800 g biffkjøtt i strimler
2 ss smør og 2 ss rapsolje til steking
2 løk i strimler
Grillkrydder og pepper
Brun biffkjøttet raskt på høy varme, tilsett løk og brun videre, til løken får litt farge. Smak til med krydder og server rykende varmt.
Server biffsnadder med grillet paprika, pommes noisettes og bearnaisesaus.
Biffsnadder med grillet paprika
Du finner flere spennende og varierte fastfoodoppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Somalias uavhengighetsdag feires 1 juli, som en markering av opprettelsen av Somalia i 1960. Da ble det italienske Somaliland og det britiske Somaliland forent til ett land med navn Somalia.
Somalia har mattradisjoner som er preget av at mesteparten av befolkningen er muslimer. Det betyr bl.a. at de ikke spiser svin. Lunsjen er hovedmåltidet, men middagen ligner litt på den. Somalere spiser kamel, geit, kylling og fisk med krydret ris eller pasta. De spiser også mye suppe, salat, grønnsaker, muufo (brød), banan og yoghurt.
I dag feirer USA spareribsdagen. Spareribs har blitt veldig populært i Norge etterhvert og vi kan jo også feire litt i dag. Du finner oppskrift på nydelige spareribs her.
Fijidagen markeres 10. oktober og det er en dobbel merkedag. 10. oktober 1874 ble de en del av det britiske imperiet og samme dato i 1970 ble de selvstendige.
Fijis mattradisjoner består av mye ris, kylling, fisk, søtpoteter, taro (tropisk rotgrønnsak), kokosnøtter og cassava. Den mest populære retten er kokoda, som er en rå fiskesalat, som ligner på ceviche eller poke bowl. Den lages av rå fisk marinert i sitrus og blandet med kokoskrem, løk, tomater og chili, som serveres over dampet ris.
Albanias uavhengighetsdag feires 28. november, til minne om selvstendigheten fra det osmanske riket i 1912 og ratifiseringen året etter. Dagen markeres med flaggheising, en parade, seremonier og konserter.
Albania har en matkultur preget av Middelhavet og bruker mye urter, grønnsaker og frukt.
Kjøtt, fisk og grønnsaker står sentralt i kjøkkenet i nord. De bruker mye poteter, gulrøtter, mais, bønner, kål, men også kirsebær, valnøtter og mandler. Hvitløk og løk er også viktige komponenter i det lokale kjøkkenet og tilsettes nesten hver rett.
Kjøkkenet i den midtre delen preget av at regionen er den flateste og rik på vegetasjon og biologisk mangfold samt kulinariske spesialiteter. De bruker også mye fisk.
I sør brukes det mye meieriprodukter, sitrusfrukter, sjømat og olivenolje. Disse områdene er spesielt gunstige beiteområder og det gjør at mange driver med oppdrett av dyr.
Hvitløk og løk er viktige komponenter i Albansk og tilsettes nesten hver eneste rett. Albania er rangert nr. 4 i verden når det gjelder løkforbruk per innbygger.
Romanias uavhengighetsdag feires 1. desember, etter at datoen har blitt endret flere ganger tidligere. De feirer at Transylvania, Banat, Crisana og Maramures sluttet seg til Romania, 1. desember i 1918. Dagen er preget av patriotisme og består av en nasjonal militærparade, flaggheising og bordene bugner av deilig mat.
Det mest spesielle med rumensk mat er at den har en veldig kjent smak, men samtidig smaker den som noe du aldri har prøvd før. Grunnen er at det tradisjonelle kjøkkenet er en blanding av retter og matlagingseknikker lånt fra Ungarn, Tyskland, Tyrkia og de gamle Jugoslavlandene. Matrettene er tilpasset landet med lokale urter og krydder. Svinekjøtt er den mest ingrediensen, men Romania har også nydelige supper og salater. Rumenske supper regnes som verdens beste ved siden av de russiske og suppene som rumenerne liker kalles ciorba. Romania er for øvrig i verdensklasse når det gjelder sylting av grønnsaker og oppskriftene blir stolt levert fra generasjon til generasjon.
Dulce de leche er karamellisert melk som smaker fantastisk godt. Du kan bruke den på havregrøten eller på brødskiva eller som tilbehør til dessert. Du trenger bare en boks søtet kondensert melk og en kjele med vann.
Dulche de leche kommer fra Sør-Amerika og betyr «melkesyltetøy». Den finnes mange forskjellige varianter, med f.eks. vanilje og kanel. Jeg synes det er godt med litt havsalt i.
Du setter hermetikkboksen i en kjele og fyller opp med vann. Deretter lar du den bare koke, men du må huske å fylle på vann hver halvtime så ikke kjelen koker tørr.
For å få en saus som passer godt på f.eks. is holder det å koke i to timer. For å få en mer karamellignende konsistens, må du koke i tre timer. Etter fire timer blir den så hard at du må kutte det ut av boksen. Det blir også godt, men da blir det som en slags hard karamell, som f.eks. smørbukk.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Marshalløyenes uavhengighetsdag feires 1. mai hvert år, til minne om dagen den første grunnloven ble signert og de fikk indre selvstyre i 1979, men de fikk full uavhengighet fra USA, først i 1986.
Dagen feires med parader, kransepålegging og utendørs konkurranser på skolene.
Marshalløyene innehar en litt trist rekord, ved å ligge aller øverst på listen over landene med høyest forekomst av diabetes. Mesteparten av maten de spiser importeres, men de har selvfølgelig rikelig tilgang på sjømat, inkludert havskilpadder, siden de er en øystat.
De spiser mye brødfrukt, bananer, kokosnøtt, papaya, ris- og risretter, kylling og svinekjøtt.